Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése és felhasználása

A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és fűszerekből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, és igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Mutatom is a tökéletes besamelmártás receptjét, elkészítési módját és sok ötletet mondok a felhasználására is.

besamelmártás

Besamelmártás receptje

Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamal vajjal készül, a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel. A basamel sokkal krémesebb, ízesebb, mint egy sima rántás.

 Hozzávalók

  • 4 dl tej,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 púpos evőkanál liszt,
  • só,
  • frissen őrölt bors, (lehetőleg fehér),
  • egész szerecsendió.

Besamelmártás elkészítése

  • a tejet felforraljuk,
  • félretesszük,
  • mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,
  • beleszórjuk a lisztet,
  • folyamatosan keverve sárgás fehérre pirítjuk,
  • lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet,
  • habverővel csomómentesre keverjük,
  • ízlés szerint sózzuk,
  • beleőröljük a borsot,
  • hozzáreszeljük a szerecsendiót,
  • lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig főzzük,
  • ha esetleg nem lett csomómentes, akkor turmixolással segíthetünk rajta,
  • ez a recept jó a pl. a lasagne-hoz, cukkinimuszakához vagy rakott zöldségekhez is,
  • ha sűrűbb mártás szeretnénk, egy helyett két púpos evőkanál liszttel készítsük.

Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás egy sokoldalú alap, rengeteg ételhez felhasználható. Íme néhány ötlet:

Klasszikus ételek besamel mártással

  • Lasagne: A besamel a lasagne elengedhetetlen összetevője, ami krémes állagot és gazdag ízt kölcsönöz a tésztaételnek.
  • Rakott krumpli: A besamel mártással rétegezett rakott krumpli extra krémes és ínycsiklandó lesz.
  • Töltött káposzta: A káposzta töltelékhez keverve a besamel selymesebbé és finomabbá teszi a tölteléket.
  • Muszaka: A görög muszakát is a besamel teszi lággyá és finommá.
  • Croque monsieur: A francia szendvics besamel mártással töltve még finomabb.
  • Gratinált ételek: A besamel mártás tökéletes alapja a gratinált zöldségeknek, halnak, csirkének vagy bármilyen más húsnak.

Besamelmártás egyéb felhasználási módjai

  • Pörköltek és ragu levesek sűrítése: A besamel mártással sűrített pörköltek és ragu levesek krémesebbek és ízletesebbek lesznek.
  • Szendvicskrém alapja: A besamel mártásból ízletes szendvicskrémet készíthetünk, ha fűszernövényekkel, sajttal vagy zöldségekkel ízesítjük.
  • Zöldségpüré krémesítése: A besamel mártással kevert zöldségpüré selymesebb és finomabb lesz.
  • Tésztaöntet: A besamel mártást önmagában is tálalhatjuk tésztára, sajttal és fűszernövényekkel meghintve.
  • Mártogatós: A besamel mártást ízlés szerint fűszerezhetjük, és zöldségfalatokkal, hússal vagy kenyérrel mártogathatjuk.

Karfiolos sült csirke besamelmártással

Kivajazott tepsibe lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiolt helyezünk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.

Tippek

  • A besamel mártást ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, szerecsendióval, szerecsendióvirággal, fokhagymaporral, petrezselyemmel, tárkonnyal vagy más fűszernövényekkel.
  • Sűrűbbre vagy hígabbra is készíthetjük, attól függően, hogy mire használjuk.
  • A hűtőben tárolhatjuk, és 2-3 napon belül felhasználhatjuk.

A görögök nemzeti étele, a muszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni az igazi autentikus változatot. Az egyszerű és finom ételt azóta is rendszeresen készítem cukkinivel és padlizsánnal is. Lehet, hogy nem pont úgy, mint a görögök, de nekem minden alkalommal visszahozza a mediterrán életérzést, és aki eddig kóstolta, nem panaszkodott még rá.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük