Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése

A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és tejfölből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Hús mellé, borjú-, rák- vagy haldarabkákkal keverve használják.

 

besamelmártás

 

Besamel kerül például a cukkinimuszakába, a lasagne-ba, de szinte minden rakott ételt krémessé, lággyá varázsolhatunk vele.

Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamalnél a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel!

Besamelmártás hozzávalói

  • 4 dl tej,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 púpos evőkanál liszt,
  • só,
  • frissen őrölt bors, (lehetőleg fehér),
  • egész szerecsendió.

Besamelmártás elkészítése

  • a tejet felforraljuk,
  • félretesszük,
  • mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,
  • beleszórjuk a lisztet,
  • folyamatosan keverve sárgás fehérre pirítjuk,
  • lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet,
  • habverővel csomómentesre keverjük,
  • ízlés szerint sózzuk,
  • beleőröljük a borsot,
  • hozzáreszeljük a szerecsendiót,
  • lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig főzzük,
  • ha esetleg nem lett csomómentes, akkor turmixolással segíthetünk rajta,
  • ez a recept jó a pl. a lasagne-hoz, cukkinimuszakához vagy rakott zöldségekhez is,
  • ha sűrűbb mártás szeretnénk, egy helyett két púpos evőkanál liszttel készítsük.

 

Egy egyszerű recept besamelmártásból

Kivajazott tepsibe vaj lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiol rakunk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.

 

Neked is van egy klassz, bevált recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva – házi receptek Facebook csoportunkhoz és oszd meg velünk!

  • 23
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 23
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás