Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése
A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és fűszerekből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, és igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Hús mellé, borjú-, rák- vagy haldarabkákkal keverve használják. Mutatom is a tökéletes besamelmártás receptjét.
Besamelmártás receptje
Besamel kerül például a cukkinimuszakába, a lasagne-ba, de szinte minden rakott ételt krémessé, lággyá varázsolhatunk vele.
Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamal vajjal készül, a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel. A basamel sokkal krémesebb, ízesebb, mint egy sima rántás.
Hozzávalók
- 4 dl tej,
- 4 dkg vaj,
- 1 púpos evőkanál liszt,
- só,
- frissen őrölt bors, (lehetőleg fehér),
- egész szerecsendió.
Besamelmártás elkészítése
- a tejet felforraljuk,
- félretesszük,
- mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,
- beleszórjuk a lisztet,
- folyamatosan keverve sárgás fehérre pirítjuk,
- lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet,
- habverővel csomómentesre keverjük,
- ízlés szerint sózzuk,
- beleőröljük a borsot,
- hozzáreszeljük a szerecsendiót,
- lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig főzzük,
- ha esetleg nem lett csomómentes, akkor turmixolással segíthetünk rajta,
- ez a recept jó a pl. a lasagne-hoz, cukkinimuszakához vagy rakott zöldségekhez is,
- ha sűrűbb mártás szeretnénk, egy helyett két púpos evőkanál liszttel készítsük.
Egy egyszerű recept besamelmártásból
Kivajazott tepsibe lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiolt helyezünk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.