Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése

A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és fűszerekből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, és igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Hús mellé, borjú-, rák- vagy haldarabkákkal keverve használják. Mutatom is a tökéletes besamelmártás receptjét.

besamelmártás

Besamelmártás receptje

Besamel kerül például a cukkinimuszakába, a lasagne-ba, de szinte minden rakott ételt krémessé, lággyá varázsolhatunk vele.

Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamal vajjal készül, a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel. A basamel sokkal krémesebb, ízesebb, mint egy sima rántás.

 Hozzávalók

  • 4 dl tej,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 púpos evőkanál liszt,
  • só,
  • frissen őrölt bors, (lehetőleg fehér),
  • egész szerecsendió.

Besamelmártás elkészítése

  • a tejet felforraljuk,
  • félretesszük,
  • mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,
  • beleszórjuk a lisztet,
  • folyamatosan keverve sárgás fehérre pirítjuk,
  • lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet,
  • habverővel csomómentesre keverjük,
  • ízlés szerint sózzuk,
  • beleőröljük a borsot,
  • hozzáreszeljük a szerecsendiót,
  • lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig főzzük,
  • ha esetleg nem lett csomómentes, akkor turmixolással segíthetünk rajta,
  • ez a recept jó a pl. a lasagne-hoz, cukkinimuszakához vagy rakott zöldségekhez is,
  • ha sűrűbb mártás szeretnénk, egy helyett két púpos evőkanál liszttel készítsük.

Egy egyszerű recept besamelmártásból

Kivajazott tepsibe lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiolt helyezünk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük