Mi a helyzet az otthoni munkával? 6 tipp, hogy produktívabbá váljon

Ön is azok közé tartozik, akik hatékonyabban dolgoznak otthonról, vagy a home office a kényelmet jelenti minimális munkával? Az otthoni munka számos előnnyel járhat, de tudnia kell, hogyan kell csinálni. Adunk 6 tippet, hogy a legtöbbet hozza ki otthoni irodából, és még produktívabb legyen.

otthoni munka - home office gondjai felett merengő nő

Mindannyian másképp működünk. Míg az egyikünk élvezi az otthoni környezet nyugalmát, és kihasználja a lehetőséget, hogy az otthon nyugalmában 100%-ban a kihívást jelentő feladatokra koncentráljon, addig a másiknak hiányzik a biztos kéz vagy a személyes kapcsolat a kollégákkal, amikor otthonról dolgozik. Nyilvánvaló, hogy a home office nem mindenkinek felel meg. 

Ha azonban a jelenlegi helyzete nem teszi lehetővé, hogy az irodába látogasson, és a munkáját távolról végezheti, akkor értékelni fogja a tippeket arra vonatkozóan, hogyan végezheti el a munkáját otthonról. 

1. Állítson fel egy dolgozósarkot

A siker első előfeltétele, hogy megkülönböztessük a pihentető és a munkakörnyezetet. Ideális esetben olyan munkaterületet szeretne kialakítani egy irodai székkel és íróasztallal, amely kizárólag a munkának van szentelve. A különbség az, hogy amikor az ágyban fekszel a laptopoddal, az agyad úgy érzi, hogy pihenni fog. Amint azonban leülsz az asztalodhoz, az „munkára” jelzést küld. Mindenképpen érdemes beruházni egy ergonomikus székbe – a háta meg fogja köszönni.

Hová tegye az íróasztalát?

A számítógépasztalát lehetőleg az ablakra merőlegesen, vagyis röviden úgy helyezze el, hogy a napfény oldalról érje. Így elkerülheti, hogy a napsugarak kellemetlenül tükröződjenek a monitoron.

2. Tartsa tisztán az íróasztalát

Ha nem tartja magát kifejezetten kreatívnak, akinek szüksége van arra, hogy inspiráló környezet vegye körül, akkor próbáljon meg rendezett íróasztalt tartani. Nincsenek papírok, használt edények vagy más olyan tárgyak, amelyek feleslegesen elvonják a figyelmet. A minimalizmusnak tényleg van értelme. Hogy az íróasztala kevésbé tűnjön ridegnek, dobja fel egy dizájn gyertyával vagy egy élő virággal, hogy oxigénnel töltse fel a szobát.

3. Kövesse a rendszert

A munkahelyén a rutin általában világos. De mi a helyzet otthon? Ott gyakran zavarnak meg minket különböző elemek – a férj hívogat, mosatlan edények a mosogatóban, egy kosárnyi szennyes. A pillanatnyi pihenésből aztán gyakran két óra halogatás lesz, miközben a munka áll. Azt tanácsoljuk: állítson be egy fix ütemtervet. A gyakorlatban ez valahogy így nézhet ki:

  • 8.30 – reggeli és a napi teendők listájának összeállítása,
  • 9.00 – nyissa ki a számítógépet, és kezdje el a munkát,
  • 12.00 – ebédszünet és rövid pihenés vagy séta,
  • 13.00 – munka folytatása,
  • 15.00 – rövid kávészünet vagy nyújtás,
  • 18.00 – munka vége.

Természetesen az időbeosztást az Ön igényeihez, preferenciáihoz és munkaidejéhez igazíthatja. Ne becsülje alá a rövid, néhány perces munkaközi szüneteket – ezek különösen fontosak. Hagyja pihenni az agyát, feltöltődik energiával, és talán a szükséges perspektívát is megszerzi a megterhelő feladatok során.

4. Hozzon létre előre egy tennivaló listát

Ha jó előre elkészíti a tennivalók listáját, sok munkát takaríthat meg. Amint felkel, pontosan tudja, hogy aznap mit kell tennie, és mely feladatok élveznek prioritást. Készítse el a munkatervet a saját ízlésének megfelelően – egyesek becsült időt rendelnek az egyes tételekhez, mások a gondolattérképeket részesítik előnyben. 

5. Vegye le a pizsamáját

Az otthoni iroda arra csábít, hogy egész nap pizsamában maradjunk. De higgye el, ettől nem leszel igazán produktívabb. Reggel tehát öltözzön fel és tegye rendbe magát legalább részben úgy, mintha munkába menne. Úgy fogja érezni, hogy itt az ideje dolgozni, nem pedig pihenni.

6. Kellemes légkört teremt

A környezet, amely körülvesz minket a munkahelyünkön, nagy hatással van arra, hogyan érezzük magunkat és milyen teljesítményt nyújtunk. Próbálja meg tehát a lehető legkellemesebbé tenni. Gyújtson gyertyát, aromaterápiás lámpát vagy kapcsoljon be egy illóolaj diffúzort, és tegyen friss virágokat egy vázába. Meglátja, hogy már ezek az apróságok is növelik a kedvet és a munkához való motivációt.

Hirdetés (X)

Fotó: Zdroj obrázku: unsplash.com

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük