Így marad hosszan friss a karácsonyfa

Tudósok egyértelműen bebizonyították, hogy az élő fenyő sokkal környezetbarátabb, mint a műfenyő. Ennek ellenére sokan még mindig a műfenyő mellett teszik le voksukat, és első sorban a tartósságát jelölik meg a választás indokaként. Most olyan ötleteket mondok, amelyek megnövelik az élő fenyő élettartamát és elárulom, hogy marad hosszan friss a karácsonyfa.

vágott fenyő karácsonyfa

Így marad hosszan friss a karácsonyfa

Karácsony előtt többféle fenyő közül választhatunk, és egy kis odafigyeléssel mindegyik típus alkalmas arra, hogy az ünnep végéig az otthonunk dísze maradjon.

A fenyőfa árusok többnyire három fajat vágott fenyőt kínálnak. A luc a legolcsóbb, ennek a legfinomabb az illata is, hátránya, hogy a többi fajtáján gyorsabban hullik. Az ezüstfenyő lombja szép és dús, a tűlevelei ennek a legszúrósabbak, sokan kékes színéért szeretik. A nordmann a legdrágább, levelei puhák, ráadásul nem is hullik.

Frissen vágottat válasszunk

Az élő fenyő választásnál a legfontosabb, hogy frissen kivágott legyen. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak, nem szárazak, kézzel való érintéskor sem hullanak le. Ha lecsapjuk a fát a földre, akkor sem hullik a levele.

Magyarországon a legtöbb fenyőt november végén, december elején vágják ki. A levelek ettől még nem hullnak le, a rossz tárolástól annál inkább. Problámát okozhat, ha túl sok fát raknak egymásra és ettől befülled a kereskedőnél.

Hűvös helyen tároljuk az ünnepekig

Ha otthon hűvös, szellőző, nem napsütötte helyen tudjuk tárolni, – pl. erkélyen, vagy pincében -, akkor akár már hó elején hazavihetjük a fenyőfát. Hidegben akár márciusig is megtartanák a tűleveleket. Ha megoldható, legjobb vízbe állítani, ezzel is növelve az élettartamát.

Kapjon egy kis vizet

A hűvös helyről bevitt fának kell egy kis idő az akklimatizálódáshoz, hogy a gyenge ágak, ne törjenek le a díszek súlya alatt. Díszítés előtt érdemes 2-3 órával korábban, esetleg zsilipelve bevinni az erkélyen tárolt fenyőt a szobába. Lehetőleg a szoba leghűvösebb helyére helyezzük, távol a fűtőtestektől.

Jó ötlet a vízzel tölthető karácsonyfatalp használata is. A fa vízbe állítása előtt érdemes tíz centit levágni az aljából, hogy jól fel tudja szívni a vizet.

Különösen fontos, hogy a földlabdás fenyőnek adjunk vizet, és mindig nedves legyen a földje. Ugyan nem hullik a levele, de a hőmérséklet-ingadozást megsínyli. Sokkot kap, ha mínuszokból hirtelen a szoba melegébe visszük, majd pár hét múlva vissazültetjük a hidegbe. Ezlrt ügyeljünk a fokozatosságra, a két állomás között iktassunk be egy harmadikat, egy előszobát vagy pincét.

Tipp: A takarítástól sem kell félni. A fenyőfagyantát kis tejjel vagy majonézzel el tudod távolítani a kezedről, parkettáról, stb. A ruháról, szőnyegről, bármilyen textilről pedig legegyszerűbben tiszta szesszel oldható fel.

Figyelmeztetés: Ha a fenyő elpárologtatja a tűleveleken keresztül a nedvességet, akkor gyúlékony lesz. Ezért ne égessünk rajta gyertyákat és csillagszórót se gyújtsunk a közelében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük