Szobanövények a gyerekszobába

Ahogy a lakás többi részébe is, úgy a szobanövények a gyerekszobába is egy kis színt és természetességet visznek. A gyerekszobába kerülő növények kiválasztásánál azonban nem árt óvatosnak lenni. Máris mutatom, milyen szempontokat vegyél fel és milyen növények ajánlottak a gyerekek lakóterébe.

Szobanövények a gyerekszobába

Szobanövények a gyerekszobába

Sok szülőnek gondot okoz, hogy elhelyezhet-e egyáltalán szobanövényeket a gyermekszobába és ha igen, milyen növények az ideálisak. Szerintem igen is van helye a növényeknek a gyerekszobában is. A gyerekeket már kis korukban meg kell tanítani a növényekkel való együttélésre. 

Valóban van pár növény, amelyek nem ajánlottak a kicsit lakóterébe, mert balesetveszélyesek lehetnek. De azért nem kell minden növényről lemondani. 

A gyermekszoba általában napfényes és egyenletesen meleg. Ezek az adottságok sokféle szobanövénynek megfelelnek, de vegyük figyelembe a gyermekek igényeit is. Legjobb, ha egyszerű kezelésű és szaporítású növényeket választunk, hogy a gyerekek már kis korban hozzászokjanak az élővilág megfigyeléséhez.

A növények hozzájárulnak jó közérzetünkhöz és légtisztító hatásúak. A kiválasztásnál törekedjünk arra, hogy ne legyenek terjedelmesek, hogy ne akadályozzák a gyerekeket a szabad mozgásban, a játékban. Ne legyenek tüskések, ne szúrjanak, tehát a kaktuszokat mellőzzük.

Kerüljük a mérgező és bogyókkal díszítő növényeket. A kis gyerekek kíváncsiak, sok mindent a szájukba vesznek. Különösen kerülendő a buzogányvirág (Diffenbachia) és a kroton (Codieaum), melyeknek a levelei is mérgezőek. A mérgező növények leginkább kiütést és viszketést okoznak, csak nagy mennyiségben fogyasztva okoznak komolyabb problémát

A tejnedves és léggyökeres növényekkel kell leginkább óvatosnak lenni. Néhány kedvelt és mérgező növény:

Legjobb, ha közösen kertészkedünk a gyerekekkel, együtt ültetjük és locsoljuk a növényeket és közben mindig megbeszéljük, hogy a növényeket szépségükért szeretjük, azok nem ennivalók és ha megkóstolja megfájdul tőle a hasa. Nem tiltani kell, mert a tiltott gyümölcs mindig csábító. Ha elmagyarázzuk, hogy a növények fontosak az életünkben és hogy azokat csak nézni szabad, hozza nyúlni nem, még a kicsik is megértik.

A virágföld kóstolgatása veszélyes lehet, érdemes ezért a növényeket elérhetetlen magasságba, azaz polcra vagy szekrényre helyezni.

Gyermekszobába ajánlott növények

Mutatok pár növényt, amit bátran berakhatunk a gyermekszobába anélkül, hogy aggódnunk kellene. Nem mellesleg pedig arra is alkalmasak, hogy gyerkőceink megtanulják a növényekkel való békés egymás mellett élést. A nagyobbakat már a gondozásba, locsolásba is bevonhatjuk, ami még felelősségvállalásra is nevel.

Bókoló bilbergia

A mindent tűrő növényke közé tartozik, kedvezőtlen körülmények között is eredményesen nevelhetjük.

bókoló bilbergia gondozása

Pénzlevelű pilea

Pénzhozó növénynek is tartják a kereklevelű, igénytelen növényt.

pénzlevelű pillea

Bíborpletyka

Levelei sok napsütés hatására bíborszínűvé válnak, télen inkább zöldek.

bíborpletyka

Csokrosinda

Nyáron teraszra, kertbe kirakva hatalmasra nő és kis sarjakat nevel, amiket elültetve egyszerűen újabb növényeink lesznek.

csokros inda

Gyompálma

Nem túl nagyra növő, igénytelen pálmafajta.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük