Piros vérvirág (Scadoxus multiflorus) gondozása

Ideje már, hogy a piros vérvirág gondozása is terítékre kerüljön a blogon, hisz ez a legkedveltebb és legismertebb vérvirág fajta. A piros vérvirág kényes növény, ám ha kedvében járnak, évről évre megörvendeztet a virágzásával. 

piros vérvirág gondozása

Származása: a vérvirág (Scadoxus multiflorus) Dél-Afrikából származik. A spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjának egyik képviselője. 

Magyar elnevezései a piros liliom, az afrikai vörös liliom, és a kerek liliom.

Ismertetőjegyei: hagymás növény

Virágok: a hatalmas, gömb alakú virágok egy magában álló száron kiemelkednek ki a levelek közül. Színűk pirosas-narancssárga, rózsaszín árnyalattal, kiugró porzóval és világossárga portokkal. A virágok 1-2 hétig élnek. Idővel zöld bogyóvá válik, és amikor megérik, égő piros színre vált.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, hagymája mérgező

Magasság: 30 – 45 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben tartjuk, mert teleltetni kell

Virágzási idő: júliustól októberig

Piros vérvirág gondozása

Gondozása: A vérvirág árnyékos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Tavasztól a virágzás befejeztéig a talajnak állandóan nyirkosnak kell lennie, de a cserép nem állhat a vízben. Ősztől tavaszig mérsékelten öntözzük, csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen. Amíg a szabadban van, hetente adjunk neki tápoldatot.

Nem kedveli, ha bolygatják, ezért csak 3-4 évenként tavasszal szabad átültetni laza szerkezetű, humuszban gazdag talajba.

Teleltetése: Télen legalább 10°C-os hőmérsékletre van szüksége. Május végétől, ha már elmúlt a fagy veszélye kitehető a szabadba, félárnyékba.

Szaporítása: hajtásról és magról is lehetséges. A magok sokáig a növényen kell hagyni, hogy beérjenek. A magokat jól átnedvesített virágföldbe, talajszintre szórjuk. Tartsuk nedvesen a talajt, de ne öntözzük túl. A sarjhagymák leválasztásával gyorsabb és eredményesebb a szaporítása. A kis hagymák 3 év után kezdenek virágozni.

Felhasználása: csak dísznövényként használható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × kettő =