Vérvirág (Scadoxus) fajták, gondozásuk, szaporításuk

A piros vérvirág (Scadoxus) fajták egyre kedveltebbek hazánkban is. Mutatós virágai tették népszerűvé a trópusi  növényt, amit afrikai vörös liliom vagy piros liliom néven is szoktak hívni. Azontúl, hogy teleltetni kell, igazán hálás növény, gondozása egyszerű. Érdemes megismerni a nálunk is elérhető vérvirág fajtákat és gondozásukat.

piros vérvirág (Scadoxus)

 

Vérvirág (Scadoxus) fajták és jellemzésük

A Dél-Afrikából származó vérvirág leggyakoribb magyar elnevezései a piros liliom, az afrikai vörös liliom, és a kerek liliom.

Egyik lelkes olvasónk, Mini mano a Burjánzó balkonok és kertek csoportban nagyon jól összefoglalta, hogy milyen hatalmas vérvirág választékkal találkozhatunk az üzletekben.

„Látom sokan felteszítek a csodálatos vérvirág képeiteket. A kommentekben olvasva tapasztalom, sok a kérdés milyen fajta? Kinek levelekkel, kinek levél nélkül virágzik. Megpróbálok nektek segíteni egy kis faj és fajtaválasztékkal!

Scadoxus cinnabararinus – Levelei igen nagyok, szélesek. Virágai a levelek kifejlődése után nyílnak. Szára igen rövid, 10-15 cm magas. Virágain a leplek szélesek, narancspirosak.

Scadoxus membranaceus – Levelesen virágzik, a fellevelek pirosak.

Scadoxus multiflorus subsp. katharinæ (syn. S. katharinæ) (Katalin-vérvirág) – Mint a sokvirágú, de leplei szélesebbek, leveles állapotban virágzik, gömbje narancssárga vagy narancspiros, félárnyéki.

Scadoxus multiflorus subsp. multiflorus (sokvirágú vérvirág) a leggyakrabban látható a magyar keretekben. Levelei világoszöldek, oválisak. Virágzata a levelek megjelenése előtt 10-30 cm-es száron nyílik, nagy, majdnem focilabda méretű gömbje narancspiros vagy vérpiros. Anna-nap körül virágzik (július vége). Leplei vékonyak.

Sokvirágú piros vérvirág (Scadoxus multiflorus) gondozása

Scadoxus nutans – Szintén teljesen leveles állapotban virágzik. Virágai narancspirosak, a virágzat bókoló, mindössze 15-20 cm magas, a levelek szintje alatt nyílik.

Scadoxus pole-evansii – A levelek kifejlődésével egy időben virágzik. Fellevelei elszáradnak, a leplek szélesek a virágok csillag alakúak, a virágzat gömbös, piros vagy rózsaszínespiros.

Scadoxus puniceus (királyi vérvirág) – Fellevelei nagyok, zöldek, szélesek, a virágzat alatt helyezkednek el, csésze hatásúak. Virágai vérpirosak, porzói sárgák. A levelek megjelenése előtt, vagy azzal egy időben virágzik.

Scadoxus puniceus ‘Alba’ – A virágok fehérek, a fellevél külső fele bronzos árnyalatú.

Scadoxus puniceus var. magnificus – Virágzatai óriásiak, de a földfelszínhez közel helyezkednek el. Fellevelei bronzosak.

Scadoxus puniceus var. natalensis (Natáli-vérvirág)”

Ugye így már könnyebb lesz az azonosítás? Nagyon köszönöm Mini manónak az értékes összefoglalót!

vérvirág fajták

Vérvirág gondozása

A vérvirág jól érzik magát az árnyékos, félárnyékos kertben, de gyönyörűen díszíti a teraszt és a szobát is. Különösen jól mutatnak a fák alatt, kis csoportokba ültetve. Közvetlenül a földbe is ültethetjük, de teleltetni kell, ezért egyszerűbb, ha nyárra is a cserépben maradnak.

Víz- és tápanyagigényes növény, a rendszeres öntözés mellett a tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk el.

A fagyok beállta előtt a cserepeket be kell vinni. Télen nyugalomra van szüksége, ilyenkor kevés vízzel is beéri.

Vérvirág szaporítása

Szaporítani hajtásról és magról is lehet. A magokat sokáig a növényen kell hagyni, hogy beérjenek. Várjuk meg, hogy egy kicsit megráncosodjon.  A magokat jól átnedvesített virágföldbe, talajszintre szórjuk. Tartsuk nedvesen a talajt, de ne öntözzük túl. Az első virágok megjelenésére a harmadik idény után számíthatunk.

A fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) azért nem került a fenti felsorolásba, mert az nem Scadoxus fajta. 

Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) gondozása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Rácz Györgyné szerint:

    3 éve magboltban vettem vérvirágot, azóta pátyolgatom, jelenleg is 5 db levél szomorkodik, közben pici hajtás is látható, de virág sehol. Tápoldatot is használok -hiába. Próbálok minden előírást követni, mivel serkenthetném ? Vennék másikat, de Tatabányán nem találtam, ahogy pld. pókliliomra, mesevirágra sem leltem, vagy más lakásban virágzó különlegességre. Köszönettel vennék jó tanácsot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük