Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése

A hazánkban is egyre népszerűbb golgotavirág színes virágaival nyári kertek éke. A mi éghajlatunkon teleltetést igényel ugyan, de magasra futó ágakkal és csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Már is mondom, milyen egyszerű a golgotavirág gondozása.

golgotavirág

Golgotavirág gondozása

Az amerikai földrészről származó golgotavirágot az első spanyol misszionáriusok juttatták el  Európába. A Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztető virágokról úgy tartották, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége. Magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág). A Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában, Paraguayban és Észak-Argentínában őshonos golgotavirágot a 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
  • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
  • az öt portok az öt sebhely,
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
  • a kacs a korbács.

A csodás virágzatból fejlődik ki a kerek, édes-savanykás passiógyümölcs. A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja, ami nálunk is kapható. Azért az ne várjuk, hogy a teleltetett szépségünk gyümölcsöt érlel.

Változatos színvilágú virágai közül a Passiflora caerulea (kék golgotavirág) a legelterjedtebb. Bár néha télállóként hirdetik, semmiképp ne hagyjuk kint a hideg évszakban. Télen hagyjuk pihenni, ne tápoldatozzuk és az öntözések számát is csökkentsük.

Nagyobb, főleg magasabb cserépbe érdemes átültetni 2-3 évente. Enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő föld az ideális számára. Támasztékot igényel, amire szépen felfut.

Tavasztól őszig rendszeres öntözést és tápoldatozást kíván. Napsütéses helyre tegyük, a cserepet esetleg árnyékolhatjuk, hogy ne száradjon ki olyan hamar.

Magról nehezen szaporítható, ezért inkább dugványt vagy virágzó növényt vásároljunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük