Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése, szaporítása

A trópusokról származó, hazánkban is egyre népszerűbb golgotavirág (Passiflora) színes virágaival a nyári kertek éke. A mi éghajlatunkon a legtöbb fajtája nem télálló, így teleltetést igényel ugyan, de magasra futó ágakkal és csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Már is mondom, milyen egyszerű a golgotavirág gondozása.

golgotavirág

Golgotavirág (Passiflora) származása

Az amerikai földrészről származó golgotavirágot az első spanyol misszionáriusok juttatták el  Európába. A Krisztus szenvedéseire és a töviskoszorúra emlékeztető virágokról úgy tartották, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirág-félék családjának (Passifloraceae) egyik nemzetsége.A korábbi rendszertanok az akkor még csak ezt az egy nemzetséget tartalmazó családot az ibolyavirágúak (Violales) rendjébe sorolták.

A golgotavirágfajok Észak-, Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi térségein, valamint Délkelet-Ázsiában, számos indonéz szigeten és Ausztrália keleti felén őshonosak. Európában először egy Monardes nevű spanyol orvos említette 1569-ben, és a 17. században terjedt el.

A nemzetségbe mintegy 467 faj tartozik. Ezek közül többet különböző okokból (szépségéért, gyógynövényként, gyümölcséért stb.) termesztenek. Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját (Passiflora edulis), a csengőgranadillát (Passiflora laurifolia) és az óriás passiógyümölcsöt (Passiflora quadrangularis). Értékesebb gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb, ez az igazi passiógyümölcs.

A golgotavirág magyar neve a latin Passiflora elnevezés fordítása (passio = szenvedés, flor = virág).

Legismertebb golgotavirág fajták

Igen sok Passiflora fajtát termesztenek. A különbség leginkább a nagyságban és a virágok színében rejlik. Nagyobb választékú kertészetekben vagy növénykiállításokon egészen fantasztikus színű és alakú golgotavirágokra bukkanhatunk.

A kék-lila golgotavirág Passiflora caeruleara a legismertebb és a legszebb. De léteznek belőle fehér, rózsaszín és vörös fajták is. Ennek a fajtának nagy előnye a télállósága, így nem kell teleltetni, a szabadba ültetve átvészeli a hideg időszakot.

Porcelánfehér sziromvelei felett lila-fehér sávos szálakból álló, koronaszerű képződmény következik, majd ezekből emelkedik ki a bibe, illetve a porzók.

Kedves és jól növő változat a kellemes illatú Passflora quadrangularis, ami különösen téli kertekbe való.

A Passiflora coriacea-nak vörös szára és pillangó formájú levelei vannak. A zöld, sárga és bíborszínű virágok fürtökbe rendeződnek.

A Passiflora racemosanak nagy, vörös virágai vannak. Szintén pirosban pompázik még a P. vitifolia, a P. coccinea és a P. alata is.

Lila virága vannak a P. incarnata, a P. foetida, P. incense és a P. edulis fajnak. Ez utóbbi gyümölcsét árulják maracuja néven.

Mélybordó szirmú a P. quadrangularis.

Golgotavirág szimbólumrendszere

A16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira.

golgotavirág Jézus szenvedéseinek szimbóluma

A képen is látható Passiflora caeruleara volt az a változat, amit először felfedeztek, majd a botanikusok a golgotavirág számos más változatát is feldezeték.

Az alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág egyes részei Krisztus keresztútját szimbolizálják:

 • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték,
 • a bibe az ecettel átitatott szivacs,
 • a nyeles magház a kehely, amiből innia kellett,
 • az öt portok az öt sebhely,
 • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise,
 • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye,
 • a kacs a korbács.

A fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg.

Golgotavirág jellemzése, ismertetőjegyei

Levelei

A golgatavirág kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő. Levelei fényes zöldek, háromkaréjosak, sima felületűek. A fiatal levelek tövéből virág, a hajtások hónaljrügyeiből ágkacs ered.

Virágai

Májustól szeptemberig nyíló virágai kétivarúak és öntermékenyülők. Néhány faj virágának átmérője elérheti a 10 cm-t. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. A kevésbé illatos virágok rövid életűek, egy-egy virág 24-48 óráig nyílik.

Gyümölcse

A csodás virágzatból fejlődik ki a kerek, édes-savanykás passiógyümölcs vagy maracuja. A rengeteg fajta golgotavirág közül csupán 50–60 faj termése ehető, ezek közül a legkedveltebb a maracuja, ami nálunk is kapható. Azért az ne várjuk, hogy a teleltetett szépségünk gyümölcsöt érlel.

A sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalma termésére, ezért spanyolul granadillának („gránátalmácska”) is nevezik.

maracuja, passiógyümölcs a golgotavirág termése

Golgotavirág gondozása

Ideális szobanövény, de tavasztól őszig a kertet is díszítheti. Tekintve, hogy kúszó növekedésű, karóra vagy rácsra kell futtatni, de mutatós úgy is, ha karikára hajlított dróton körbefuttatjuk a hajtásokat.

Mindegyik golgotavirág fajt azonos módon kell gondozni, csupán a hőmérsékleti igényeik lehetnek különbözőek.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a növénynek friss zöld levele és több bimbója legyen. Megfelelő gondozás mellett a növény sokáig él. Kössnyű gondozni, de néha hosszú ideig is eltart mire virágot hoz.

Igényei

Tavasztól őszig rendszeres öntözést és tápoldatozást kíván. Napsütéses helyre tegyük, a cserepet esetleg árnyékolhatjuk, hogy ne száradjon ki olyan hamar. Edényben könnyen nevelhető, szinte minden jó vízáteresztő talajban szépen díszlik. Azt szereti, ha a földben sok a humusz és a mész.

Januártól márciusig van a nyugalmi időszaka. Ilyenkor az 5–10 °C az ideális számára.

Áprilisban kezd nőni, ekkort rendszeres öntözést igényel. Ha két-három hetenként tápoldatot is adunk neki, azt bőséges virágzással hálálja meg. Ne vigyük azonban túlzásba a trágyázást, mert az erőteljes levélnövekedéshez és kevesebb virághoz vezet.

A májustól szeptemberig tartó főszezonban világos, sok napsütéses meleg helyen fejlődik a legjobban.

A kék-lila golgotavirághoz olvasónk is adott tanácsokat, amelyeket a képre kattintva olvashatsz.

Golgotavirág ültetése

Nem kell őket évente átültetni. Általános virágfölddel is megelégszik. Nagyobb, főleg magasabb cserépbe érdemes átültetni 2-3 évente. Enyhén tőzeges, komposztos, jó vízáteresztő föld az ideális számára.

Számoljunk azzal, hogy helyigényes, mert kúszó hajtásai  hosszúra nőnek. Támasztékot igényel, amire szépen felfut.

Kertbe kiültetve felfutatthatjuk a kerítésre, rácsokra, koszorú alakban elhelyezett dróthurkokra.

Golgotavirág metszése

Metszeni az év bármely szakában lehet, de legjobb, ha tavasszal végezzük és később csak a túl hosszúra nyújt, útban lévő hajtásokat kurtítjuk meg. A gyenge ágak ritkítása nyáron elősegíti a virágzást.

Ha saját szüretelésű marcuját szeretnénk tenni a gyümölcssalátába vagy a koktélba, a második évtől vágjuk vissza a hajtását a harmadik-negyedik levélig. Ezzel arra késztetjük, hogy elágazzon. Minél többfelé ágazik, annál több gyümölcsot remélhetünk tőle. A visszametszést évente ismételjük meg.

Golgotavirág teleltetése

Változatos színvilágú virágai közül a Passiflora caerulea (kék golgotavirág) a legelterjedtebb. Bár néha télállóként hirdetik, a fiatal növényeket semmiképp ne hagyjuk kint a hideg évszakban. Hűvös helyen (5–10 °C), kevés locsolással érdemes teleltetni úgy, hogy a földlabdája soha ne száradjon ki teljesen.

Ha télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, folytathatja a virágzást. De jobb, ha télen hagyjuk pihenni, ne tápoldatozzuk és az öntözések számát is csökkentsük.

Az idősebb tövek enyhe teleken, betakarva a szabadban is áttelelhetnek. Az áttelelt növény a következő évben hatalmasra fejlődik. A szabadföldi teleltetés azonban nagyon kockázatos.

Golgotavirág szaporítása

Magról nehezen szaporítható, ezért inkább dugványt vagy virágzó növényt vásároljunk. Legegyszerűbben és gyorsabban a dugványokkal és bujtatással szaporítható. A friss növények a második-harmadik évtől egész nyáron virágoznak és teremnek.

Magvetés

A magról szaporított növények a negyedik-ötödik évben virágoznak. A nyári termések magját azonnal, az ősziekét tavasszal, vessük el homokos vagy laza humuszos talajba. Egy üveglappal vagy párzacskóval takarjuk le, majd tartsuk meleg, napos helyen. A magoncokat 3-4 leveles korukban ültessük át külön cserepekbe.

Ha maracuja gyümölcsből kiszedett magot akarunk csíráztatni, akkor alaposan mossuk le a magokat körölvevő kocsonyás gyümölcshúst. Néhány napos szikkadás után vessük el a magokat fél entiméter mélyre. tavasztól nyár derekáig szaporítható ily módon.

Dugványozás

A 2–3 leveles csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek homokban, kis cserepekben meleg helyen tartva. A gyökeresedéshez sok fény, meleg és pára kell. A kis, gyökeres növényeket a homokból humuszos talajba ültessük át.

Bujtatás

Virágzó és termő példányokat a leggyorsabban bujtással szaporíthatunk. Az idősebb növény fejlett hajtásait dugjuk le másik edény laza homokos földjébe. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás csúcsa a talajból  kiálljo. A talajt állandóan tartsuk nedvesen. A szárrész gyorsan gyökereket fejleszt, ezután leválasztahtjuk az anyanövényről.

golgotavirág kerítésre futtatva

Golgotavirgág kártevői, betegségei

Kártevőkkle és betegségekkel szemben jól ellenáll. Fonálféreg támatásra utalhatnak a gyökereken megjelenő göböcskék, dudorok. Ilyenkor a növény menthetetlen, de dugványozásssal egészséges példányokat nevelhetünk.

Néha a hangyák is okozhatnak károkat. A fiatal hajtásokat előszeretettel támadja meg a levéltetű, ami ellen házi kenőszappanos lemosással vagy csalánlével is védekezhetünk. A kb. 2 mm-es fehér legyek esetén a levéltetvek elleni szerrel alaposan szórjuk be a növényt, hogy a tetvek is elpusztuljanak.

A túl magas hőmérsétlet megnöveli a takácsatkák megjelenésének lehetőségét, amire a levelek elszíneződése utalhat.

A nem megfelelő növekedés hátterében rossz minőségű föld állhat.

A levelek sárgulása arra is utalhat, hogy kevés számára a fény. Tegyük a növényt világosabb helyre és rendszeresen öntözzük, tápozzuk.

lila virágú golgotavirág

Golgotavirág felhasználása

Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlik, így verandák, ablakok mutatós árnyékoló növénye lehet. Az itthon nevelet növények termése ehető ugyan, de nem túl nagy az élvezeti értéke.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Antal Csoma szerint:

  Itt azt írod hogy télálló utána hogy nem?Nekem van egy virágom 28 db virágot hozott. Kint a falra futtattam kb. 2m tekertem fel.Kérdésem mit tegyek metszem-e v. tekerjem fel egy karikára?Válaszod előre is köszönöm vasasos

 2. KEMÉNY VALÉRIA szerint:

  Nyáron amikor sokszor akár 40-50 fok is lehet a napon hogy biztosítod a 13-18 fokot ? Ez nem elírás ?

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Valéria!
   Nagyon köszönöm a jelzést. Persze, hogy elírás volt. Javítottam.
   Virágos szép napokat kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük