Legjobb házi szerek kártevők ellen

Enyhe telünk volt, ami igencsak kedvezett a kártevőknek. Az idei kertészkedős szezonban nem sok jóra számíthatunk. Jól fognak jönni a házi szerek kártevők ellen. Olvasóink elárulták, ők hogy készítik és használják a nemkívánatos kártevők elűzésére szolgáló elixírt.

házi szerek kártevők ellen

Legjobb házi szerek kártevők ellen

Baranyai Éva: “Nekem a csalánnal készült kivonat vált be minden növényre és a hígított tej lisztharmat ellen. A csalánt megszedem egy vödörbe, 1/4-ig felöntöm vízzel hagyom egy meleg helyen kiforrni, mivel a görény sírva könyörögne a receptért ezért letakarom. Mikor kiforrott, leszüröm és üvegekbe a hüvöspincébe teszem felhasználása. 1:10 arányban használom, azaz egy liter vízbe 1 dl oldatot teszek. A tejeset egész egyszerüen forralatlanul összekeverem ugyan ebben az arányban és csak a tő van beöntözve vele.

Ha valakinek savanyú talajra van szüksége, keressen egy fenyöfát seperje össze a tüleveleket és tegye a növényre, rózsaszínü hortenzia újból kék lesz.

A gombafertőzésre hajlamos növényeket, például a paradicsomot, az epret és a rózsákat megelőzésképpen zsurlófőzettel is lehet permetezni nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás veszélye. Mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra is). Készítése: kb. 30 dkg zsurlót 5 liter vízben egy órán keresztül főzni kis lángon, majd 1:5 hígítani, lehűteni és már is használható. Reggel a leghatásosabb, kéthetente érdemes megismételni a permetezést.

Van egy növekedést serkentő is pitypangból készült permetlé kb. 2 kg friss levelete 10 l vízben 2 hétig erjeszteni, naponta kevergetni. Leszűrni és tavasszal ötszörös hígításban belocsolni.

Természetesen nem szabad elfelejteni a jó öreg diót sem, mert elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel. Készítése: 2 liter vizet felforralok, majd egészben jó sok diófalevelet gyömöszölök bele fakanállal, lefedem. Megvárom míg kihűl, flakonba teszem és mindenre ami a kertben utamba akad arra fújok egyet. Csak érdekességként jegyezném meg, ha az erdőbe mész és ezzel a fözettel bedörzsölöd a szabad testrészeket nem fognak a szúnyogok bántani.

Németh Mihályné: “Nekem az élesztős lötyi jött be, nem sárgulnak a levelek.”

Kovács Krisztina: “Én tavaly találtam erre az ecetes, mosogatószeres csodaszerre, már 1 éve alkalmazom, ha csak 1-2 növényem, vagy néhány kicsi beteg. Levéltetű ellen, gyapjas pajzstetű ellen kiváló, személyes tapasztalatokkal bírok már. Kaptak belőle tavaly leanderektől kezdve hibiszkuszon, korallvirágon át a pozsgafáig. Kapott rózsa is, de természetesen nem váltja ki a vegyszerrel történő permetezést, ha nagyobb a baj.

Elkészítem és mindig készenlétben áll egy spricnis flakonban gyors elsősegély gyanánt mindenféle “dögök ” ellen. Teljesen bevált, kárt még nem észleltem növényemen tőle eddig.

Ecetes, mosogatószeres csodaszer elkészítése
Fél liter víz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet (én 20 %–osat használok), 2 evőkanál mosogatószer. Az összetevőket össze kell keverni és a beteg növényt egyszer, ha nagyobb a baj kétszer néhány napon belül lepermetezni vele.

Tapasztalataim szerint kiírt minden kártevőt. Szívesen alkalmazom ezt a szert a szobanövényeimen, hiszen így nem kerül vegyszer a lakásba. ”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 620
  • 125
  •  
  •  
  • 620
  •  
  • 125
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük