Legjobb házi szerek kártevők ellen

A mind gyakoribb enyhe telek igencsak kedveznek a kártevőknek. Kemény fagyok hiányában a kártevők nem pusztulnak el, és továbbélve, jelentős károkat okozva garázdálkodnak a kert növényein. Jól jönnek ilyenkor az egyszerűen elkészíthető házi szerek kártevők ellen. Olvasóink elárulták, ők hogy készítik és használják a nemkívánatos kártevők elűzésére szolgáló olcsó házi elixírt.

házi szerek kártevők ellen

Legjobb házi szerek kártevők ellen – ami az olvasóknak bevált

Baranyai Éva: „Nekem a csalánnal készült kivonat vált be minden növényre és a hígított tej lisztharmat ellen. A csalánt megszedem egy vödörbe, 1/4-ig felöntöm vízzel hagyom egy meleg helyen kiforrni, mivel a görény sírva könyörögne a receptért ezért letakarom. Mikor kiforrott, leszüröm és üvegekbe a hüvöspincébe teszem felhasználása. 1:10 arányban használom, azaz egy liter vízbe 1 dl oldatot teszek. A tejeset egész egyszerüen forralatlanul összekeverem ugyan ebben az arányban és csak a tő van beöntözve vele.

Ha valakinek savanyú talajra van szüksége, keressen egy fenyöfát seperje össze a tüleveleket és tegye a növényre, rózsaszínü hortenzia újból kék lesz.

A gombafertőzésre hajlamos növényeket, például a paradicsomot, az epret és a rózsákat megelőzésképpen zsurlófőzettel is lehet permetezni nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás veszélye. Mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra is). Készítése: kb. 30 dkg zsurlót 5 liter vízben egy órán keresztül főzni kis lángon, majd 1:5 hígítani, lehűteni és már is használható. Reggel a leghatásosabb, kéthetente érdemes megismételni a permetezést.

Van egy növekedést serkentő is pitypangból készült permetlé kb. 2 kg friss levelete 10 l vízben 2 hétig erjeszteni, naponta kevergetni. Leszűrni és tavasszal ötszörös hígításban belocsolni.

Természetesen nem szabad elfelejteni a jó öreg diót sem, mert elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel. Készítése: 2 liter vizet felforralok, majd egészben jó sok diófalevelet gyömöszölök bele fakanállal, lefedem. Megvárom míg kihűl, flakonba teszem és mindenre ami a kertben utamba akad arra fújok egyet. Csak érdekességként jegyezném meg, ha az erdőbe mész és ezzel a főzettel bedörzsölöd a szabad testrészeket nem fognak a szúnyogok bántani.

Németh Mihályné: „Nekem az élesztős lötyi jött be, nem sárgulnak a levelek.”

Ecetes, mosogatószeres csodaszer elkészítése

Kovács Krisztina: „Én tavaly találtam erre az ecetes, mosogatószeres csodaszerre, már 1 éve alkalmazom, ha csak 1-2 növényem, vagy néhány kicsi beteg. Levéltetű ellen, gyapjas pajzstetű ellen kiváló, személyes tapasztalatokkal bírok már. Kaptak belőle tavaly leanderektől kezdve hibiszkuszon, korallvirágon át a pozsgafáig. Kapott rózsa is, de természetesen nem váltja ki a vegyszerrel történő permetezést, ha nagyobb a baj.

Elkészítem és mindig készenlétben áll egy spricnis flakonban gyors elsősegély gyanánt mindenféle „dögök ” ellen. Teljesen bevált, kárt még nem észleltem növényemen tőle eddig.

Fél liter víz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet (én 20 %–osat használok), 2 evőkanál mosogatószer. Az összetevőket össze kell keverni és a beteg növényt egyszer, ha nagyobb a baj kétszer néhány napon belül lepermetezni vele.

Tapasztalataim szerint kiírt minden kártevőt. Szívesen alkalmazom ezt a szert a szobanövényeimen, hiszen így nem kerül vegyszer a lakásba. „

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük