Kislevelű fikusz (Ficus benjamina) gondozása

Az örökzöld, dekoratív kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a csüngőágú fikusz vagy más néven fikusz benjamin a modern lakások egyik leghálásabb zöld szobanövénye. Apró zöld vagy fehér-zöld tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Az örökzöld és dekoratív kislevelű fikusz gondozása egyáltalán nem bonyolult, lakótelepi lakásokban is hosszan díszít. Ahogy a többi fikusz fajta, úgy az aprólevelű fikusz benjamina is nyáron a szabadban érzi legjobban magát, ahol szépen besűrűsödik. Ha hajtásvégeit nem vágjuk le, több méter magasra is megnőhet.

kislevelű fikusz

Kislevelű fikusz származása, jellemzése

kislevelű fikusz vagy más néven csüngőágú vagy csüngőlevelű fikusz (Ficus benjamina) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj.

A benjamin fikusz őshazája Malajzia, de dísznövényként a világ számos trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú tájára betelepítették, egyebek közt találkozhatunk vele Madeiran vagy a Hawaii-szigeteken is. A szabadban kis vagy közepes termetű fa, akár 30 méter magasra is megnőhet. Kérge sima, barna. Törzsét gyakran léggyökerekkel támasztja meg, de az sem ritka, hogy más növényeket használ támasztéknak. Rövid levélnyeleken helyezkednek el a 6–13 cm hosszúságú, tojásdad alakú levelei.Szobanövényként tartva ritkán virágzik és termést sem hoz. Jelentéktelen, kis virágaiból a fügére emlékeztető, kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű makkocskák fejlődnek.

Kislevelű fikusz igényei, gondozása

Fikusz benjamin igényei

Származásából adódóan nagyon fényigényes, de a direkt napfényt nem bírja. Ha túlságosan sötét helyen áll, kevesebb levelet hajt.

A hőingadozást nem kedveli: nyáron 18–22 °C a legmegfelelőbb, de ha nem éri közvetlen napfény, a 30 °C-t is elviseli. Ha nagyon meleg van, naponta permetezzük a leveleit langyos vízzel.

Télen minimum 17 °C az ideális számára, de ha választani kell inkább a meleg szobában tartsuk, mint a hideg folyosón. A huzatra fokozottan  érzékeny, rögtön ledobja leveleit.

Csüngőágú fikusz locsolása, tápoldatozása

A kislevelű fikusz magas páratartalmat igényel, száraz helyen a leveleit érdemes rendszeresen permetezni. A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk. Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet.

Kislevelű fikusz gondozása a szobában és a szabadban

A kislevelű fikusz nem fagytűrő, ezért ősztől tavaszig a szobában a helye, nyáron viszont szeret a szabadban lenni. A tavaszi fagyok elmúltával tegyük ki félárnyékos helyre és egészen az őszi fagyokig kint maradhat. A ki-, illetve beköltöztetést időnként megsínyli és lehullajtja a leveleinek egy részét. Ettől nem kell megijedni, ez átmeneti jelenség, rövid idő alatt regenerálódik.

A szabadba helyezés után 1-2 hétig úgy néz ki, mintha utálná, de aztán egyszer csak elkezd minden kis ágacskája hajtani, és őszre szinte megduplázódik a koronája.

A tarka levelű fajták az alapváltozatnál is több fényt és meleget igényelnek.

Az apró levelű fikusz érzékeny a helyváltoztatásra, legnagyobb ellensége pedig a huzat, amire szintén levélhullással válaszol. 

Növekedési időszakban bőségesen öntözzük. Figyeljünk, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki, de soha ne álljon víz az alátétben. Kéthetente tegyünk tápoldatot az öntözővízhez. A fikusznak szüksége van pihenőidőre, ezért decemberben és januárban ne tápoldatozzuk.

A kislevelű fikusz levelei rendszerintüde zöldek, de idővel a mész és a por hatására elveszíthetik fényüket. Ilyenkor óvatosan mossuk le a leveleket desztilált vízzel, majd permetezzünk rájuk egy kevés levélfényt. A sovány tejtől is fényesebbek lesznek a levelek.

Ficus benjamina, Csüngőágú fikusz gondozása

Kislevelű fikusz ültetése, átültetése

A kisebb növényeket évente, a nagyobbak szükség szerint – ha növekedése abbamarad vagy kinőtte a cserepet – ültessük át nagyobb cserépbe, laza általános, jó vízáteresztő képességű virágföldbe. Általános virágföldben is szépen fejlődik, nincs szüksége rendszeres átültetésre.  Szereti, ha minden évben friss földréteget töltünk a cserépbe.

A kisebb példányokat összeültethetjük más szobanövényekkel, a nagyobbaknak azonban a legjobb, ha külön állnak.

Fikusz benjamina metszése

A kislevelű fikusz ideális körülmények között gyorsan nő, 1,5 – 2 m-es példányokkal is találkozhatunk. Alapvetően nem igényel metszést, de formázás érdekében, valamint felkopaszodás után tavasszal vagy nyár elején bátran metsszük meg. Jól tűri az alakítást.

A lekopaszodott hajtásokat tavasszal vágjuk vissza a felére, ültessük át friss földbe a növényt, és tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Őszre a fikusz újra tele lesz üde zöld levelekkel.

Ha a kislevelű fikusz elérte a kívánt magasságot, nyugodtan vágjuk le az új hajtáscsúcsokat. Erőteljes visszavágás esetén kenjük be a vágási felületet porított faszénnel, hogy a növény ne veszítsen sok nedvességet. 

Figyelem! : A fikusz metszésénél vigyázzunk, legjobb, ha kesztyűben végezzük, mert mérgező tejnedvet ereszt. Termése nem ehető.

fikusz benjamina

Kislevelű, csüngőágú fikusz szaporítása

A kislevelű fikuszt friss csúcs- vagy oldalhajtásokról szaporíthatjuk legkönnyebben. Szaporításra, gyökereztetésre legkedvezőbb időszak a tavasz.

A dugványok 8 -10 cm hosszúak legyenek és pontosan a levélpár fölött vágjuk le őket. 

A levágott, még nem fásszárú hajtások pár órás szikkadás utáni földbe dugásával vagy vízben gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink. Gyökereztető hormonba mártva segíthetjük a gyökérképződést. Az ágakat homok-tőzeg keverékébe ültessük. Érdemes a cserepek ablakpárkányra, a fűtőtest fölé helyezni, az alulról jövő meleg ugyanis serkenti a gyökörképződést.

Fikusz benjamina betegségei, kártevői és meggyógyítása

A kislevelű fikusz főképp a gombafertőzésre érzékeny. Tavasszal a levéltetű, a takácsatka és a pajzstetű károsíthatja.

A levelek sárgulását vagy barna foltosodást gyakran a levelek fonákjához tapadó takácsatkák okozzák. Ilyenkor távolítsuk el a beteg leveleket és kezeljük a növényt rovarölőszerrel.

A gyapjastetveket vattaszerű viaszbevonatukról ismerhetjük fel. Mielőtt vegyszerekhez fordulnánk, próbáljuk meg alkohollal átitatott vattával eltávolítani a kártevőket.

A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak. Ugyanakkor a hideget sem tűri, figyeljünk, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 17 °C alá.

A levelek sárgulása és ennek köveztében kialakuló felkopaszodás főleg az őszi időszak problémája, ami többféle okra vezethető vissza. A sárgulás lehetséges okairól és meggyógyításáról a képre kattintva olvashatsz.

Ha azért hullajtja a leveleit, mert túl sötét helyen állt, a visszavágás serkentheti a növekedést.

Tipp: Támasztékok és zsínórok segítségével a csüngőágú fikuszt fel is futtathatjuk.

A ficus benjamina levélhullása az ősz és tél gyakori jelensége. Bizonyos mértekig természetes a hideg beköszöntével jelentkező lombvesztés. A túlzott levélhullás azonban gondozási hiba eredménye. Nézzük tehát a fikusz levélhullásának okait és megelőzését, illetve orvoslását.

Mindamellett, hogy a kislevelű fikusz, a ficus benjamina az egyik legkedveletebb és leghálásabb szobanövény, gyakran okoz fejtöröst a levélhullás megállítása. Olvasói kérdésre, olvasói tapasztalatokkal adom meg a választ arra, hogy lesz újra dúslevelű és szép a felkopaszodott ficus benjamina.

Kislevelű fikusz gondozása videón

A növénygondozási videóban arra keresem a választ, hogy mi okozza kislevelű fikusz túlzott felkopaszodását és milyen módon lehet újra dúslevelű növényünk.

Még több információ a kislevelű fikusz gondozásáról

A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz kisebb levelű változata a fiatalok körében is igen népszerű. Apró levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Zöld levelű és fehér tarka fajtája a modern nappalikban is jól mutat, akár bonsai is nevelhető belőlük. Gondozása nem bonyolult, de a helytelen tartásra levélhullással reagál. Az olvasók meséltek arról, náluk milyen ápolási módszer vált be fikusznál.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Bauer Miklósné szerint:

    Köszönöm a sokoldalú tájékoztatását. Kérdésem, ha a félárnyékos kertbe kitenném cseréppel együtt alátéttel, kikerüljem-e az 1-2 naponta végzett kerti locsolásnál?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük