Kislevelű fikusz (Ficus benjamina) gondozása

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina), csüngőágú fikusz vagy más néven fikusz benjamina a modern lakások egyik leghálásabb zöld növénye. Apró zöld vagy fehér-zöld tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. A kislevelű fikusz gondozása egyáltalán nem bonyolult, lakótelepi lakásokban is jól érzi magát. Nyáron érdemes kirakni a szabadba, ahol szépen besűrűsödik.

 
kislevelű fikusz
 

Kislevelű fikusz jellemzése

kislevelű fikusz vagy más néven csüngőágú vagy csüngőlevelű fikusz (Ficus benjamina) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj.
 
Őshazája Malajzia, de dísznövényként a világ számos trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú tájára betelepítették, egyebek közt találkozhatunk vele Madeiran vagy a Hawaii-szigeteken is. A szabadban kis vagy közepes termetű fa, akár 30 méter magasra is megnőhet.
 
Kérge sima, barna. Törzsét gyakran léggyökerekkel támasztja meg, de az sem ritka, hogy más növényeket használ támasztéknak. Rövid levélnyeleken helyezkednek el a 6–13 cm hosszúságú, tojásdad alakú levelei.
 
Szobanövényként tartva ritkán virágzik. Jelentéktelen, kis virágaiból a fügére emlékeztető, kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű makkocskák fejlődnek.

Kislevelű fikusz gondozása

Locsolás, tápoldatozás

A kislevelű fikusz magas páratartalmat igényel, száraz helyen a leveleit érdemes rendszeresen permetezni. A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk. Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet.

Fényigény

Származásából adódóan nagyon fényigényes, de a direkt napfényt nem bírja. A hőingadozást nem kedveli: nyáron 18–22°C, télen 14°C az ideális, de ha választani kell inkább a meleg szobában tartsuk, mint a hideg folyosón. A huzatra fokozottan  érzékeny, rögtön ledobja leveleit.

Kislevelű fikusz (Ficus benjamina) gondozása a szabadban

A tavaszi fagyok elmúltával tegyük ki félárnyékos helyre és egészen az őszi fagyokig kint maradhat. A ki, illetve beköltöztetést időnként megsínyli és lehullajtja a leveleinek egy részét. Ettől nem kell megijedni, ez átmeneti jelenség, rövid idő alatt regenerálódik.

A tarka levelű fajták az alapváltozatnál is több fényt és meleget igényelnek.

Kislevelű fikusz átültetése

A kisebb növényeket évente, a nagyobbak két-háromévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe, laza B típusú, jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Fikusz benjamina metszése

Ideális körülmények között gyorsan nő, 1,5–2 m-es példányokkal is találkozhatunk. Tavasszal vagy nyár elején bátran metsszük meg, jól tűri az alakítást. A metszésnél vigyázzunk, legjobb, ha kesztyűben végezzük, mert mérgező tejnedvet ereszt. Termése nem ehető.

Csüngőágú fikusz szaporítása

A levágott, még nem fásszárú hajtások pár órás szikkadás utáni földbe dugásával vagy vízben gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink.

Fikusz benjamina betegségei és kártevői

Főképp a gombafertőzésre érzékeny. Tavasszal a levéltetű, a takácsatka és a pajzstetű károsíthatja.

A levelek sárgulásának többféle oka lehet. A sárgulás lehetséges okairól és meggyógyításáról a képre kattintva olvashatsz.

Még több infromáció a csüngőágú fikusz gondozásáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × három =