Felkopaszodott ficus benjamina helyrehozása – olvasói tanácsok

Mindamellett, hogy a kislevelű fikusz, a ficus benjamina az egyik legkedveletebb és leghálásabb szobanövény, gyakran okoz fejtöröst a levélhullás megállítása. Olvasói kérdésre, olvasói tapasztalatokkal adom meg a választ arra, hogy lesz újra dúslevelű és szép a felkopaszodott ficus benjamina.  

balra felkopaszodott Ficus benjamina levélhullás után, jobbra egészséges ficus benjamina

Felkopaszodott ficus benjamina helyrehozása

Olvasónk elkeseredetten kért tanácsot a kislevelű fikuszával kapcsolatban.

„Sziasztok! Sok éves fikusz növényem nincs jól. Lehullajtotta leveleit, talán itt a vég? Hogyan tudnék segíteni rajta?” – hangzott Kövesdy Orsolya kérdése.

Nézzük is a választ!

Mi okozza a fikusz levélhullását?

Az egészséges kislevelű fikusz (Ficus Benjamina) apró zöld vagy fehér-tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Bizonyos mértékig természetes, hogy ősszel vagy télen lehullik a levelek egy része.

Levélhullás okai a természetes hulláson túl

  • hőingadozás, hőmérséklet: Nyáron 18–22°C, télen 14°C az ideális számára. Ha választásra kényszerűlünk, inkább a melegebb, mint hidegebb helyen tartsuk. A tarka levelű fajták az alapváltozatnál is több fényt és meleget igényelnek. Nem megfelelő hőmérsékletre levélvesztéssel válaszol.
  • huzat: fokozottan  érzékeny, rögtön ledobja leveleit.
  • alacsony páratartalom: magas páratartalmat igényel, a túlfűtött, lakásokban a levelek gyakran lehullanak. 
  • helyváltoztatás: időnként megsínyli ha máshova helyezzük és ledobálja a leveleinek egy részét. Ettől nem kell megijedni, ez átmeneti jelenség, rövid idő alatt regenerálódik.

Levélhullás megelőzése és megállítása

Leginkább úgy előzhetjük meg a fikusz túlzott mértékű felkopaszodását, ha megyfelelő helyet biztosítunk számára. Világos, megfelelő hőmérsékletű és huzatmentes helyen csak minimális a levélvesztés.

Száraz helyen a leveleit érdemes rendszeresen permetezni és ezzel párásítani. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk.

Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet.

A tavaszi fagyok elmúltával jobban érzi magát a szabadban, mint a szobában. Félárnyékos helyre tegyük és egészen az őszi fagyokig kint maradhat. Tavsszal érdemes alaposan megmetszeni. Rendszeres locsolással és tápoldatozással hamar regenerálódik.

Olvasói tanácsok a felkopaszodott ficus benjamina meggyógyítására

Természetesen az olvasók is elmondták saját tapasztalataikat a fikusz gondozásáról.

Simon Izabella: „Próbáld világos helyre tenni, ahol kap egy kis szűrt napfényt is, és ha tudod tavasszal mindenképp tedd ki szabadba árnyékos helyre szépen helyrejön.”

Varga Árpádné Szigony Alíz: „Nálam is így néz ki, nyáron kint gyönyörű lombot növesztett mára 2/3 át lehullatta, de majd nyáron megint létre jön egy kis fazonigazítás után.”

Egryné Pavelka Klára: „Drasztikusan vágd vissza és ha teheted tavasztól őszig ültesd ki szabadfőldbe. Én is ezt tettem, ugyan ilyen volt és most csodálatosan dús. 

Márta Bábelné Varjas: „Az enyém 20 éves, de minden télen sok levelet hullat, tavasszal irány az árnyékos kert, vagy terasz.”

Szilvia Marianna: „Az enyém ugyanezt csinálta egy sarokban, ahol a szellőztetés miatt huzat volt. Rakd máshová. Én jól meg is metszettem,  kellett kis idő míg helyre jött.”

Huber Zs Koncz: „Hát a megoldás, ahogy a többiek írták: erős metszés, sok fény, tavasszal ki nyaralni erkélyre, kertbe akárhová csak kint legyen. Most meg adhatsz már neki tápoldatot. Esetleg friss föld.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat!

Kislevelű fikusz levélhullásának megelőzése – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük