Ezek az illatos virágok illenek hozzád

Amikor a parfümipar szolgálatába állított illatos virágokról írtam, eszembe jutott, hogy érdemes lenne egy kicsit más szempontból is visszatérni a kert illatozó virágaira. Ezért most arra kerestem a választ, hogy milyen illatos virágok illenek az egyes emberttípusokhoz.

levendula és rózsa jó párosítás

Ezek az illatos virágok illenek hozzád

Romantikus lelkek illatos virágai

A romantikus embereknek távoli tájak illatait hordozó növények ajánlhatók.

Gardénia: a romantika újra divatba jött virága. Nagyanyáink korában a gavellérok a gombkólyukukba tűzve indultak a női szívek meghódítására. A fényes sötétzöld levelű és bódító illatú, nagy fehér virágú szobanövény napjainkban a reneszánszát éli. 

Japán kamélia: A japán rózsának is hívott japán kamélia (Camellia japonica), vagy egyszerűen csak kamélia igen szép, ugyanakkor kényes növény. Cserépben is nevelhetjük, sok tőzeget tartalazó földben. Lehetőleg esővízzel vagy lágyított vízzel öntözzük. Télen kevésbé fűtött, világos szobában tartsuk.

Pluméria: A trópusi és szubtrópusi területek kedvelt virágzó lombhullató cserjéje megfelelő klímán akár 7-8 méteres kisebb fává is fejlődhet. Szobában tartva nem túl egyszerű virágoztatni. Az örökzöld trópusi növény virágaiból parfüm készült Medici Katalin, 16. századi francia királyné számára.

Széplelkűek virágai

A széplelkűeknek finom, nem túl intenzív illatú virágok valók.

Levendula: Ha nyár, akkor levendula. Mindenhol. A kertben, a lakásban, a konyhában. Az illatos, lila virág joggal lett az utóbbi évek slágernövénye. Bár a levendula nem őshonos Magyarországon, a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének, dekorációs célú és gyógyászati felhasználásának köszönhetően hamar meghódította a magyar szíveket is. A levendula kisokos mindent tartalmaz, amit tudni akartál az illatos szépség ültetéséről, fajtáiról, gondozásáról, metszéséről, teleltetéséről és felhasználási módjairól.

Liliom: Az ázsiai vagy kerti liliom (Lilium) méltán az egyik legkedveltebb nyáron virágzó hagymás növény. A páratlan formavilágú és színben is nagyon változatos lilom gyakran igen intenzív illatot áraszt. Sokan a virágok királynőjének is hívják, a legrégebben termesztett kerti virág. Vannak könnyen gondozható és nagy odafigyelést igénylő liliom fajok is. Kertbe kiültetve vagy cserépben egyaránt tarthatjuk, de legjobb, ha egyszerű gondozású fajokkal kezdjük az ismerkedést. 

Orgona: Kerti orgona (Syringa vulgaris) a május egyik kedvenc illatos virága. Régen az Anyák napja kedvenc virága volt és a középiskolai ballagások teremdíszítéseiből sem hiányozhatott. Szépsége és csodálatos illata mellett mellette szól az is, hogy gondozása és szaporítása is roppant egyszerű. Virágait vágott virágként is használhatjuk vagy akár szörpöt is késztíhetünk belőlük.

Életvidám, bohókás emberek virágai

A bohókás kinézet virágok ajánlhatók.

Loncok: a kúszónövények, ezért napos pergolára vagy a ház déli oldalára érdemes felfuttatni. Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) szépsége és intenzív, édes illata okán igen népszerű a kertekben. Méltán kapta a „május királynője” megjelölést. Ilyen egyszerű a japán lonc gondozása.

Szagos bükköny: A magokat tavasszal vessük el cserépbe, majd májusban ültessük ki a kert napsütötte részébe, futassuk fel rácsra.

Szenvedéllyel élők virágai

Elsősorban fehér virágú növények illenek hozzájuk.

Pompás jezsámen: elvirágzás után vágjuk le a virágfürtöket, hogy jövőre még több virágot hozzon.

Tubarózsa: A tubarózsa (régen: Polianthes tuberosa, most: Agave Amica) Mexikóból származó rendkívül illatos és gyönyörű kerti növény. A nyáron virágzó hagymás növény hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít. Talán azért nem terjedt el széleskörben, mert nem télálló. Olvasónk is elárulta a tubarózsa gondozása terén szerzett több éves tapasztalatait.

És még egy kis érdekesség

Az ezoteria szakértői úgy tartják, hogy akár egy szál virág is elárulhatja, hogy milyen vagy szívügyekben. De vajon tényleg mindent elmond a kedvenc virágod, arról, hogy milyen vagy a szerelemben és más emberi kapcsolatokban? Válaszd ki kedvenc virágod és győződj meg róla magad! Tudd meg, milyen vagy szívügyekben!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük