Kerti orgona (Syringa vulgaris) gondozása, szaporítása

Kerti orgona (Syringa vulgaris) a május egyik kedvenc illatos virága. Régen az Anyák napja kedvenc virága volt és a középiskolai ballagások teremdíszítéseiből sem hiányozhatott. Szépsége és csodálatos illata mellett mellette szól az is, hogy gondozása és szaporítása is roppant egyszerű. Virágait vágott virágként is használhatjuk vagy akár szörpöt is késztíhetünk belőlük.

kerti orgona virágai

Kerti orgona (Syringa vulgaris) származása, jellemzése

Kerti orgona (Syringa vulgaris) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Otthona Dél-Európa, de már a 16. század óta díszíti az északabbra lévő kerteket is. Az utóbbi 100 évben számos fajtát és keresztezést nemesítettek, amelyeket S. vulgaris hidrideknek hívnak.

A kerti orgona lombhullató cserje egyenes ágakkal, részben faszerű. Tojás vagy szív formájú, csillogó öld levelei vannak.

Májustól júniusig virágzik. Buja bugáik elérik a 20 cm hosszúságot is, a virágzatok színe pedig széles spektrumot fed le: halvány lila, liláskék, kék, rózsaszínű, piros, fehér vagy világos sárga is lehet.

A kerti orgona magassága 3-6 m, szélessége 3-4 méter.

Kerti orgona fajták

A Syringa vulgaris bevált fajtája például az

  • „Andenken an Ludwig Spath”- sötétvörös virágok,
  • „Katharine Havemeyer” – telt, rózsaszín virágok,
  • „Madame Lemoine” – telt fehér virágok,
  • „Primrose” – egyszerű, világossárga virágok.

A kereskedelemben ezek mellettmás, erős illatú orgonafajtákat is megtalálhatunk, pl. 2-4 magasra növő, liláskék virágú Jósika orgonát és kislevelű orgonát (S. microphylla).

A „Superba” 1-2 m magasra nő, rózsaszínű virágait októberben újra hozza.

Jól beváltak a Syringa hibridek, az ún. Villosae csoport tagjai, gazdagon virágzók, téltűrők és gyakran erős az illatuk. Ilyen például a fehér színű „Agnes Smith”, a rózsaszínű „Miss Canada” és a kárminpiros „Redwine”.

Kerti orgona igényei, gondozása

Napos helyet kíván. Jól tűri a városi klímát.

Minden év tavaszán lássuk el komposzttal vagy trágyával. Tavasszal távolítsuk el az alulról növő vadhajtásokat.

Ültetés

Bármilyen vízátersztő, nem túl savanyú kerti föld megfelelő számára. Ültetése tavasszal vagy ősszel aktuális.

Jól mutat más virágzó cserjékkel, mint a gyöngyvirágcserje, pünkösdi rózsa vagy boglárkacserje.

Metszés

Az elágazás megakadályozására az első években vágjuk vissza virágzás után a vezérhajtásokat kb. egyharmaddal. Később már csak tavasszal ritkítsuk meg egy kicsit.

Az elvirágzott bugákat rendszeresen vágjuk le.

Kerti orgona szaporítása

Az orgona kis sarjnövényeket nevel, amelyeket leválasztva és új helyre ültetve egyszerűen és gyorsan lesznek újabb növényeink.

Kártevők, betegségek

Tipikus ellensége az orgonamoly, ami belülről rágja szét a leveleket. Emellett levéltetvek is lisztharmat is károsíthatják.

Előfordulhatnak továbbá vírusbetegségek, bakteriális orgonavész, ez utóbbi jele a leveleken és a hajtásokon megjelenő sötét foltok és részben elhajló hajtásvégek. A megtámadott hajtásokat egészen az egészséges fáig vágjuk vissza.

Kerti orgona felhasználása

Nagyon jól mutat magányos növényként is, de a különböző színű virágot hozó fajták össeeültetése pazar látvány. Cserjecsoportokba vagy szabadon növő növényekbe is kerülhet.

Vágott virágként is használhatjuk, bár vázában csak pár napot bír ki. Meghosszabbíthatjuk az élettartamát, ha a fás szárának a végét kalapáccsal összeroncsoljuk, ezzel segíthetjük a vízfelvételét.

Ahogy a legtöbb illatozó virágból, pl. az ibolyából, levendulából és a rózsából, úgy az orgonából is készíthetünk kellemes aromájú házi szörpöt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük