Illatos ibolya jellemzése, gondozása (Viola odorata)

Nagy kedvencem a szerény, de annál szépségesebb és szívósabb ibolya, a tavasz egyik első hírnöke. A sötét zöld levelek közül kikandikáló illatos virágfejek kecsessége egyértelműen a tavasz közeledtét jelzi. Az illatos ibolya annyira igénytelen, hogy cserépben vagy kertben egyaránt tartható. Nem kell időt szánni a gondozására, még magától szaporodik is. Illatos virágfejeiből nemcsak parfümöt készítenek, akár szörpöt és fagylalt alapanyaga is lehet. Vágott virágként is kedvelt.

illatos ibolya gondozása

Illatos ibolya származása

Az illatos ibolya (Viola odorata) nagyon igénytelen. Azon kevés növények egyike, amelyet szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andok 4600 méteres csúcsai között. Hazánkban erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele, szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj.

Több népies neve is van, mint pl. lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozik. Az ibolyafélék nemzetségébe 450 faj tartozik. A fajok jelentős része a természetben szabadon is megél.

Illatos ibolya ismertetőjegyei

Az illatos ibolya a rokonával, az árvácskával ellentétben nem kétnyári, hanem évelőnövény.

A Kárpát-medencében megtalálható fajok illatos lila, vagy fehér virágai a tavasz közepéig nyílnak. A Kárpátokban 1500-2000 méteres magasságban sárga ibolyát is találunk.

sárga ibolya

Az illatos ibolya talajon kúszó indákat fejleszt. A kerekedek-szív alakú levelek tőlevélrózsát alkotnak. Egyes fajok levele lándzsás, másoké igen széles, szárnyas, ujjas vagy akár pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, éles-szögletes, sokszor pikkelyszerű levele a megvastagodott hajtásra borul.

Tavasszal virágzik, az apró, ibolyakék virágok illata erőr. Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul. Virágait rovarok porozzák be. A nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott virágpor rájuk tapad.

Az örökzöld, 5-15 cm magas növény, tavasszal virágzó szőnyeget alkotva elnyomja a gyomokat.

Ibolya szimbólumrendszere

Az ibolyát a szerelem, a szelídség, az önfeláldozás, és az álhatatosság jelképének tartják. Virágának lila színe Krisztus szenvedéseire és a mennyei királyságára is utalhat. Egy görög monda szerint ibolya ott nőtt először, ahol Orpheusz aludt. A Földisten Attisszal is kapcsolatba hozzák, akinek kihullott véréből ibolyák nőttek.

Illatos ibolya gondozása

Az illatos ibolya annyira igénytelen, hogy semmiféle különösebb gondozást nem igényel. Fák, bokrok között szeret megbújni, ezért mindenképp ilyen helyre ültessük. Fennmaradásához fontos a víz, ezért nagyon száraz időszakban öntözést igényel.

Szép enyhe őszön újravirágzása sem ritkaság. Különleges látvány, amikor a toktermés mellett a virágzó virágfejek is megjelennek és tavaszi illatot árasztanak.

Fény és hőmérséklet

Az ibolya a félárnyékos, illetve árnyékos helyeket kedveli. A szabadban elsősroban fák alatt, mérsékelten hideg helyeken fejlődik a legjobban.

Öntözés, trágyázás

A kertben tartott növényt csak száraz időszakban öntözzük és adjunk neki néha tápoldatot. A cserepes növények rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényelnek.

Föld és átültetés

A cserepes ibolyát minden évben ültessük át. A talaj legyen tőzeges, és keverjünk hozzá egy kevés kavicsot.

Nyesés, visszavágás

Metszést, visszavágást nem igényel. Csak akko vágjuk le a virágokat, ha vázába szeretnénk tenni, vagy étkezési célra felhasználjuk.

Illatos ibolya szaporítása

Tőosztással és magvetéssel egyaránt szaporíthatjuk. Ha valahol jól érzi magát, akkor a szaporításával sem kell foglalkozni. Elszórja apró magvait és egyre nagyobb területet hódít meg magának. Gyökértörzse a virágzás után hosszú szártagú és messzire kúszó vékony indákat fejleszt, amelyek rendszerint csak a következő évben hoznak virágot. Tavasszal, az elvirágzás után átültetésével segíthetjük, hogy a kert más részeibe is gyökeret eresszen.

Illatos ibolya kártevői, betegségei

A szabadban nevelt illatos ibolyát csak ritkán támadják meg betegségek. Az üvegházi példányok hajlamosabbak a betegségekre.

A takácsatkák sok gondot okozhatnak. Amint észrevesszük a fertőzés első jeleit, azonnal különítsük el a növényt, hogy a betegség ne terjedjen át az egészséges növényekre. Ha a rovarirtó szerek nem használnak, váljunk meg a növénytől.

A levéltetvek ellen könnyebben védekezhetünk. Enyhébb fertőzés esetén alkoholos vattával mossuk le az érintett felületeket. Súlyosabb esetben használjunk növényvédőszert.

Gyökérfekély a fiatal csíranövényeknél léphet fel. Az öntözővízhez keverjünk gombaölőszert.

Szürkepenész túl magas páratartalom esetén alakulhat ki. Permetezzük a növényt gombaölőszerrel.

Illatos ibolya felhasználása és gyógyhatásai

Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak belőle. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olaj is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbelül 1 tonna levélből állítható elő.

Az egyes fajok leveleit sebek gyógyítására is használják Dél-Amerikában. Kínában egyes fajokat főzeléknövénynek termesztenek.

Ibolya, mint ehető virág

Az illatos ibolya vágott virágként is kedvelt, Napokig szépen illatozik a vázában.

Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.

Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk. Ibolya szörpöt az orgonaszörphöz és a levendula sziruphoz hasonlóan készíthetünk.

Az ibolya szépsége több költőnket is megihlette. Juhász Gyula egyenesen Mona Lisa mosolyához hasonlította szépségét.

Erzsébet királynénak (Sissinek) az egyik kedvenc virága volt, előszeretettel fogyasztotta is, különösen fagylalt formájában.

Érdekességek az illatos ibolyáról

A természet apró csodái között különleges helyet foglal el szívemben a tavasz egyik első hírnöke, az illatos ibolya. Szépségével, szerénységével, szívósságával azon kevés növények egyike, amelyet szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andokban 4600 méteres magasságban. Az illatos ibolya nagyon igénytelen növény, Magyarországon erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele. Néhány kevéssé ismert érdekességet hoztam az ibolya virágról, szimbolikájáról és felhasználásáról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük