Illatos ibolya jellemzése, gondozása (Viola odorata)

Nagy kedvencem a szerény, de annál szépségesebb és szívósabb ibolya, a tavasz egyik első hírnöke. A sötét zöld levelek közül kikandikáló illatos virágfejek kecsessége egyértelműen a tavasz közeledtét jelzi. Az illatos ibolya annyira igénytelen, hogy még magától szaporodik is, nem kell időt szánni a gondozására. Illatos virágfejeiből nemcsak parfür készülhet, akár szörpöt és fagylaltot is készíthetünk belőle. 

illatos ibolya gondozása

Illatos ibolya származása, jellemzése

Az illatos ibolya (Viola odorata) nagyon igénytelen. Azon kevés növények egyike, amelyet szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andok 4600 méteres csúcsai között. Hazánkban erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele, szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj.

Több népies neve is van, mint pl. lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozik. Az ibolyafélék nemzetségébe 450 faj tartozik. A fajok jelentős része a természetben szabadon is megél.

Az illatos ibolya a rokonával, az árvácskával ellentétben nem kétnyári, hanem évelőnövény.

A Kárpát-medencében megtalálható fajok illatos lila, vagy fehér virágai a tavasz közepéig nyílnak. A Kárpátokban 1500-2000 méteres magasságban sárga ibolyát is találunk.

sárga ibolya

Egyes fajok levele lándzsás, másoké igen széles, szárnyas, ujjas vagy akár pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, éles-szögletes, sokszor pikkelyszerű levele a megvastagodott hajtásra borul.

Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul. Virágait rovarok porozzák be. A nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott virágpor rájuk tapad.

Az örökzöld, 5-15 cm magas növény, tavasszal virágzó szőnyeget alkotva elnyomja a gyomokat.

Az ibolyát a szerelem, a szelídség, az önfeláldozás, és az álhatatosság jelképének tartják. Virágának lila színe Krisztus szenvedéseire és a mennyei királyságára is utalhat. Egy görög monda szerint ibolya ott nőtt először, ahol Orpheusz aludt. A Földisten Attisszal is kapcsolatba hozzák, akinek kihullott véréből ibolyák nőttek.

Illatos ibolya gondozása, szaporítása

Az illatos ibolya annyira igénytelen, hogy semmiféle különösebb gondozást nem igényel. Fák, bokrok között szeret megbújni, ezért mindenképp ilyen helyre ültessük. Fennmaradásához fontos a víz, ezért nagyon száraz időszakban öntözést igényel.

Ha valahol jól érzi magát, akkor a szaporításával sem kell foglalkozni. Elszórja apró magvait és egyre nagyobb területet hódít meg magának. Gyökértörzse a virágzás után hosszú szártagú és messzire kúszó vékony indákat fejleszt, amelyek rendszerint csak a következő évben hoznak virágot. Tavasszal, az elvirágzás után átültetésével segíthetjük, hogy a kert más részeibe is gyökeret ersszen.

Szép enyhe őszön újravirágzása sem ritkaság. Különleges látvány, amikor a toktermés mellett a virágzó virágfejek is megjelennek és tavaszi illatot árasztanak.

Illatos ibolya felhasználása és gyógyhatásai

Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak belőle. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olaj is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbelül 1 tonna levélből állítható elő.

Az egyes fajok leveleit sebek gyógyítására is használják Dél-Amerikában. Kínában egyes fajokat főzeléknövénynek termesztenek.

Ibolya, mint ehető virág

Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.

Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk. Ibolya szörpöt az orgonaszörphöz és a levendula sziruphoz hasonlóan készíthetünk.

Az ibolya szépsége több költőnket is megihlette. Juhász Gyula egyenesen Mona Lisa mosolyához hasonlította szépségét.

Erzsébet királynénak (Sissinek) az egyik kedvenc virága volt, előszeretettel fogyasztotta is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × öt =