Illatos ibolya (Viola odorata)

Nagy kedvencem a szerény, de annál szépségesebb és szívósabb ibolya, a tavasz egyik első hírnöke. A sötét zöld levelek közül kikandikáló illatos virágfejek kecsessége egyértelműen a tavasz közeledtét jelzi.

illatos ibolya

Az illatos ibolya (Viola odorata) nagyon igénytelen. Azon kevés növények egyike, amelyet szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andok 4600 méteres csúcsai között. hazánkban erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele, szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj.

Több népies neve is van, mint pl. lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozik. Az ibolyafélék nemzetségébe 450 faj tartozik. A fajok jelentős része a természetben szabadon is megél.

A Kárpát-medencében megtalálható fajok illatos lila, vagy fehér virágai a tavasz közepéig nyílnak. A Kárpátokban 1500-2000 méteres magasságban sárga ibolyát is találunk.

sárga ibolya

Egyes fajok levele lándzsás, másoké igen széles, szárnyas, ujjas vagy akár pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, éles-szögletes, sokszor pikkelyszerű levele a megvastagodott hajtásra borul.

Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul. Virágait rovarok porozzák be. A nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott virágpor rájuk tapad.

Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak belőle. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olaj is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbelül 1 tonna levélből állítható elő.

Az egyes fajok leveleit sebek gyógyítására is használják Dél-Amerikában. Kínában egyes fajokat főzeléknövénynek termesztenek.

Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.

Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk.

Az ibolya szépsége több költőnket is megihlette. Juhász Gyula egyenesen Mona Lisa mosolyához hasonlította szépségét.

Erzsébet királynénak (Sissinek) az egyik kedvenc virága volt, előszeretettel fogyasztotta is.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás