Könnyen fenntartható kert létrehozása 5 lépésben

Amikor kertről álmodozunk, többnyire csak a jó oldalára gondolunk. A nyugalomra, a csöndre, ahol teljesen kikapcsolódhatunk, a baráti társaságnak rendezett kerti partira, az önfeledten játszadozó gyerekek hahotázására. Pedig olyan kert nincs, aminek csak hasznait élvezhetjük. Könnyen fenntartható kert viszont létezik, sőt saját magunk is létrehozhatjuk.

könnyen fenntartható kert

Könnyen fenntartható kert létrehozása

A mutatós kertek titka általában az alapos tervezés. A kertkialakításnak nincsenek fix szabályai, ahhoz azonban, hogy harmonikus, minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány táruljon elénk tisztában kell lenni a kert adottságaival. Nem elég magazinokból, könyvekből, internetről inspirálódva csodás kertről álmodni és beszerezni az ott látott növényeket. A sikerélményt nyújtó kertészkedés alapfeltétele, hogy ismerjük a terület adottságait és biztosítani tudjuk a növények igényeit.

Könnyen fenntartható kertünk úgy lehet, ha csak annyi és olyan növényt telepítünk be, amit biztonsággal gondozni tudunk.

1. Igények felmérése, átgondolása

Amennyiben kezdőként látunk hozzá a kert átalakításához, jobb, ha felkészülünk kisebb csalódásokra: nem minden sikerül úgy, ahogy terveztük. Fontos, hogy megnézzük a környező kerteket. Azok a növények, amik a szomszédoknál megmaradnak, szépen fejlődnek, azokkal nagy valószínűséggel mi is sikerre számíthatunk. A környezetidegen növények fejlődése nagyobb szakértelmet, odafigyelést igényel.

Gondoljuk végig, mi mindent akarunk majd csinálni a kertben. Gondoljuk végig, milyen kerti funciók fontosak számunkra, akurunk-e például grillezőt, kerti sütögető helyet is betervezni. A harmonikus kertből az éltető víz sem hiányozhat.

2. Kert felmérése

Érdemes pontosan lemérni a kertet, az utakat. Megnézni, hol, milyen növények vannak, azoknak milyen sorsot szánunk. A kertek egy idő után nagyon elburjánoznak, bármilyen fájó is, meg kell válnunk néhány régi kedvenctől. Ne féljünk megválni azoktól a növényektől, amik nem váltak be, nem bírják a talajviszonyokat vagy a klímát.

3. Tervezés

Az interneten több kerttervező programot és ingyenesen letölthető kerttervet is találsz, érdemes ezekből inspirálódni. De akár egy kockáspapíron is végrehajthatjuk. A méretarányos alaprajzon bejelölhetjük a növények helyét. A programok nagy előnye, hogy azon egyszerűen módosíthatunk. Pár perc alatt  készíthetünk egy új látványtervet, amit aztán akár ki is nyomtathatunk.

A tervbe a növényeken túl a kiegészítő elemeket, pl. kerti utat, térelválasztót, medencét, kerti tavat, bárpultot, stb is érdemes feltüntetni. Gondoljuk a gyerköcök játszóhelyére is.

4. Kivitelezés

A kivitelezés kétség kívül a kertkialakítás legmunkaigényesebb és legdrágább tevékenysége. Meg kell szabadulni a felesleges növényzettől, ki kell alakítani a terepet. A burkolatok, járólapok, kerti utak, világítás, építmények, medence, tó, kerítés megépítése szakemberért kiállt. Csakúgy, mint az öntöző rendszer kialakítása, a növényzet telepítése és a füvesítés.

5. Fenntartás

Ha a tervezés során olyan növényeket választottunk, amelyek gondozása nem haladja meg a kertészkedésre szánt időkeretünket, akkor a kert fenntartása nem okoz gondot. A napi kerti munkák idejét jelentősen lecsökkenti, ha automata öntözőrendszert is ki tudunk építtetni. Az esővíz felfogásáról öntözőrendszer esetén se feledkezzünk meg, hisz a cserepes növényeket is öntözni kell. Sőt a szobanövényeink is hálásak lesznek, ha azzal locsoljuk őket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük