Így kezdd el a kertészkedést! – kertészkedés első lépései

A kertészkedés csuda jó dolog. Ha van az embernek egy kis földdarabja, ahol saját kénye-kedve szerint gazdálkodhat, kár lenne parlagon hagyni. A testre és a lélekre gyakorolt jótékony hatásain túl a legnagyobb haszna az lehet, hogy egészséges zöldségeket és gyümölcsöket nevelhetünk a családnak. A kertészkedésbe is bele kell tanulni, ezért hoztam néhány tanácsot a kezdőknek a kertészkedés elkezdéséhez.

Kertészkedés első lépései

Légy felkészült

Olvass minél többet a kertészkedésről megbízható forrásból. Sajnos nagyon sok fél- vagy téves információ található a világhálón. Ismerkedj meg régóta kertészkedőkkel, tőlük tanulhatsz a legtöbbet. A szomszédok általában segítőkészek és a szerszámaikat is szívesen kölcsönadják.

Érdemes megtudni milyen növények váltak be nekik, mi terem meg náluk és mi az amivel hiába próbálkoztak. Az azonos klíma, a talajviszonyok miatt Te is hasonló sikerekre vagy kudarcokra számíthatsz. Információszerzésre nagyon jók a kertészkedős Facebook csoportok is, ahol a konkrét kérdéseid is felteheted és hasznos tanácsokat kaphatsz segítőkész és tapasztalt hobbi kertészektől.

Ha igazán elkötelezett vagy a mezőgazdaság irányába és profi szintre szeretnéd emelni tudásod, akkor pedig meg sem állj egy aranykalászos gazda képzésig.

Aranykalászos gazda képzés országosan! Ha olyan aranykalászos gazda tanfolyamot keresel, ahol vizsgagarancia és árgarancia van, jelentkezz most! Legyél te is aranykalászos gazda 78 000 Ft-ért!

Légy mértékletes és türelmes

Ne gondold, hogy egy év alatt kész lesz a kerted és azt sem, hogy ha szépen felástad, benépesítetted növényekkel, akkor már hátra is dőlhetsz. A kert folyamatos ápolást, gondoskodást igényel. Ne akarj mindent az első évben elültetni. Hagyd, hogy beérjen a kert és fokozatosan ültesd be.

Ne törekedj azonnali babérokra. Vedd figyelembe, hogy minél türelmesebb vagy, hosszú távon annál nagyobb lesz a siker.

Tervezz tudatosan

Írd össze, hogy miket is szeretnél a kertedben látni, milyen célokat fog szolgálni és azokat hogy tudod megvalósítani (veteményes kert, pihenő terasz, grillező hely, homokozó, medence, kerti tó stb). Nagyon jó ingyenes kerttervező programokat és kertterveket találsz az interneten. Vedd figyelembe az ültetendő növények tulajdonságait (fényigény, vízigény, árnyéktűrés, fagytűrés, stb.) és ez alapján társítsd őket. A növénytársítás és vetésforgó betartásával növelhető a terméshozam. Megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást, így a bioszemléletű kertészkedéssel vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termelhetünk.

A növénytársításhoz nagyon jó letölthető táblázatot találsz a fotóra kattintva:

növénytársítás

Szerezd be a szerszámokat

Amire biztos szükséged lesz:

 • metszőolló,
 • locsolókanna,
 • locsolótömlő,
 • vödör,
 • gumi kesztyű,
 • ásó,
 • kapa,
 • gereblye.

Ezek csak a legfontosabb kertészkedési eszközök. Ráadásul az áruk teljesen elfogadható. Nem hatalmas beruházás, ráadásul ezeket csak az első évben kell megvenni, és évekig használhatod azokat. A drágább szerszámokat, mint pl. a fűnyíró, fűszellőztető, stb kezdetben akár kölcsön is lehet kérni.

Biztosíts megfelelő talajt!

Sittes, szemetes, homokos talajban semmi nem terem meg, itt bizony talajcsere szükséges. A termőföld elég drága, jó megoldás a magaságyáson való gazdálkodás. Sokkal kevesebb földre van szükség, elég csak az ágyásokba biztosítani a termőföldet és az öntözés is sokkal hatékonyabb, kevesebb vízre lesz szükséged. Ráadásul a terméshozam is magasabb lesz, mint a hagyományos gazdálkodással.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Tiborné Kengyel szerint:

  Ami számomra bejött az, hogy nem minden növény termeszthető. Nálam pl.: saláta egyik fajtája sem terem meg. Viszont a Jancsi fokhagyma évekig szaporitja önmagát. Baráti köröm ki tudom elégíteni télen is friss fokhagymával. A fürtös paradicsom sok fürtöt, egy fürtön 10-12 szemet terem. A paprikám is sokat terem, de bármilyen magot is veszek nem lesz vastag husú.
  Így vagyok a sóskával is bőven terem, de vékony száron közepes levelek. Igaz az utcánkon nagy fa nem engedi a napot besütni, csak 11 óra tájban, de nyáron akkor már forróság van, majd 17 óra tájban a szomszéd háza árnyékol. Megalkuvás a kertvárosi kiskertesek élete. Decibella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük