Kertészkedés jótékony hatásai

A kertészkedés jótékony hatásai régóta ismertek. Korunk embere számára a kertészkedés nem a megélhetést szolgálja, egyre inkább egy hobbi. A hasznos és kellemes elfoglaltság szellemileg és fizikálisan is frissen tart. Kortól függetlenül mindenkinek ajánlom. Mondom is, hogy miért!

kertészkedés jótékony hatásai

Kertészkedés jótékony hatásai

A kertészkedés legnagyobb haszna, hogy olyan élhető és szép környzetet teremtünk magunk és a családunk számára, ahova mindig jó hazatérni.

A kertészkedés ugyanakkor egy egészséges szenvedély, ami nemcsak örömforrás, de hasznos is és többnyire sikerélménnyel párosul. Bár csendes kikapcsolódást a négy fal között is találhatunk, a természetben végzett fizikai munkának számos jótékony hatása van.

Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után jól esik a frissebb levegőn, egészséges napsütésben végzett könnyed mozgás. A kerti teendők többnyire  sikerélménnyel kecsegtetnek, akár haszon-, akár díszítő értékkel bíró növényeket nevelünk. A növénygondozást gyakran terápiaként is ajánlják, különösen időseknek, betegeknek és még mozgássérülteknek is.

Stresszoldás

A kertészkedés kitűnő stresszoldó elfoglaltság. Ahogy a mondásból is tudjuk:  „A kertészkedés olcsóbb, mint a pszichológus, és még paradicsomod is lesz.” Sokan nem a megtermelhető termények miatt vágnak bele, sokkal inkább a feszültség levezetésére és környezetük csinosítására használják.

Kondíció javítás

A kertészkedés közepes nehézségű fizikai munkával jár, kiválóan megmozgatja az egész testet. A nehezebb munkákat, mint az ásás és a kapálás az első időkben érdemes módjával végezni, mert izomlázat vagy derékfájást okozhat.

Csökkenti a szorongást

A növényekkel való tartós foglalatosság annyira kikapcsol, hogy közben szinte megszűnik a külvilág. A szépre, jóra koncentrálás közben elfelejtjük aggodalmainkat és szorongásainknak is búcsút inthetünk.

Segíti az alvást

A szabadban töltött idő és a vele járó kellemes fáradságérzet után gyorsabban elalszunk és hosszabb, pihentetőbb alvásra számíthatunk.

Önbizalmat ad

A munkán gyümölcsének learatása örömet okoz és erősíti azt az érzést, hogy saját magunk is képesek vagyunk megvalósítani elképzeléseinket. A növények fejlődése okozta sikerélmény egyúttal önbizalmat is ad.

Természetes D-vitamin utánpótlás

A napon töltött idő alatt szervezetünk hozzájut a csontok fejlődéséhez, szilárdságához és az immunrendszer megerősítéséhez nélkülözhetetlen D-vitaminhoz.

Csökkenti az elhízás kockázatát

A rendszeres testmozgás során több kalóriát égetünk el. Bebizonyították, hogy a kertészkedők súlya átlagosan hat kilóval kevesebb, mint ilyesmivel nem foglalkozó szomszédaiké. A kertészkedés arra ösztönzi az embert, hogy egészségesebb ételeket egyen a saját maga által megtermelt zöldségek és gyümölcsök által.

Javítja a koordinációs készséget

A kerti szerszámok használata és az aprólékos munkavégzés fejleszti a kézügyességet és a koordinációs készséget.

Egészségebb étrendet biztosít

Az általunk termesztett növények sokkal finomabbak, zamatosabbak, mint a nagyöüzemi termelésben agyon vegyszerezett társaik. Ha mi neveljük az asztalra kerülő fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, akkor tudjuk azokat mivel neveltük. Sokkal olcsóbban jutunk biozöldségekhez, mintha boltban vásárolnánk.

Felelősség vállalásra nevel

A növények növekedésük során különböző igényekkel lépnek fel, csak akkor lesznek szépek, ha a feltételeket folyamatosan biztosítjuk számukra. A rendszeres gondozás, az öntözés, a kapálás ismétlődő odafigyelést és felelősségvállalást igényel.

Segíti a szellemi frissesség megtartását

A kertgondozás mentális figyelmet is követel. Fejben kell tartani az egyes növények tulajdonságait, igényeit. Meg kell szervezni a gondozásukat, meg kell tanulni beosztani az időnket. Mindez segíti a szellemi frissesség megtartását az életkor előrehaladtával is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük