Fűszernövények a lakásban – tippek és trükkök

A téli hónapokban sem kell lemondani a friss fűszerek zamatáról, mert fűszernövények a lakásban is nevelhetők. A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, látványként sem utolsóak a szürke téli napokon. Túl sok gondoskodást nem igényelnek, érdemes beszerezni néhányat.

Fűszernövények a lakásban - metélőpetrezselyem

Fűszernövények a lakásban

A legtöbb egynyári és évelő fűszernövény télen is biztosítja a friss, aromás ízeket és különleges illatával felüdíti a lakást. Csupán egy déli fekvésű ablak, legalább 5-6 órányi a napfény és némi gondozás szükséges a fenséges zamatokhoz.

Évelő fűszernövények

Ha télen is vágyunk egy kis friss petrezselyemre, metélőhagymára, ősszel menekítsünk be ezeket cserépestül, hogy konyhánk díszei és nem utolsó sorban illatforrásai legyenek. A világos, főleg déli fekvésű konyhaablakban tartva télen is folyamatosan szedhetjük a hajtásokat. A téli száraz levegő és a meleg miatt a növények hamar kiszáradnak, ezért fontos a rendszeres öntözés. A lakásban gyorsabban porosodnak, ezért jó tesz a gyakori vízfürdő.

Az évelő növények (citromfű, tárkony, szurokfű, kakukkfű, zsálya) cserépbe ültetve újabb hajtást nem hoznak télen, de hűvös helyen tárolva egész télen csipegethetünk róluk. A rozmaring nehezen viseli benti körülményeket, a fényhiány miatt 1-2 hónapot bír csak ki.

A petrezselymet a téli neveléshez a kertből földdarabbal együtt ássunk ki és ültessük be egy magas cserépbe. Először a régi levelek elsárgulnak, de rendszeres öntözés és elegendő napfény mellett hamar megjelennek az új hajtások.

Egynyári fűszernövények

Az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot nem tudjuk őszi bemenekítéssel télen életben tartani a konyhában. Friss vetéssel azonban a lakásban is nevelhetjük ezeket. Érdemes ezeket vett magról vetni, mert a saját magunk által szedett mag kikelése kétséges.

A lakásban a csírázáshoz rövidebb idő kell, mint szabadföldben. A majoránna, a bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel, a többi magot, 1-2 milliméterrel a föld alá vessük.

A kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt bújik ki. Mivel a növények télen kevésbé gyorsan fejlődnek, mint nyáron, érdemes időeltolódással, minden fajtából három-négy cserépben vetni magokat, így folyamatos lesz az utánpótlás.

A frissen vásárolt cserepes fűszernövényeket rögtön ültessük át. Egy virágládába összeültethetünk többfélét is, de jobban szeretnek önmagukban lenni egy cserépben. A pangó vizet nem viselik el, ezért csak akkor locsoljunk, ha már kiszáradt a földjük és nagyon kókadoznak.

Tipp: Kezdőként az egyszerűen kezelhető fajták nevelésével próbálkozzunk, válasszunk metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oregánót, bazsalikomot. Ritka öntözéssel sokáig díszítik és illatosítják a konyhát és ételeinket.

Friss petrezselyem és zeller zöld utánpótlásunk egyszerű hajtatással is lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük