Enciánfa (Lycianthes rantonnetii) gondozása, szaporítása

A kékeslila színű, sárga közepű virágaival az enciánfa (Lycianthes rantonnetii) napjaink egyik kedvence. A bujanövekedésű és dús virágzású lombhullató cserjét teleltetni kell, de ezen túl nem túl bonyolult az enciánfa gondozása.

enciánfa gondozása

Származása: a enciánfa (Lycianthes rantonnetii) burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, Argentina és Paraguay a hazája. Régebben a Solanum nemzetségbe sorolták.

Ismertetőjegyei: lombhullatú cserje, buja növekedéssel és dús virágzással.

Virágok: kékeslila színű virágok, sárga középpel

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 1,5 – 2,5 méter is lehet

Habitus: bokros, kissé csüngő hajtásokkal, kúszó is lehet, számítsunk rá, hogy erős növekedésű, így túlnövi a társnövényeket. Törzsesfává is nevelhető.

Cserépben nevelhető-e: igen, mivel teleltetni kell, elsősorban cserépben neveljük

Virágzási idő: júliustól októberig

Enciánfa gondozása

Gondozása: napos, illetve félárnyákos helyet igényel. Szereti a vizet, nyáron gyakrabban öntözzük. Augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. A fiatal növényeket a bokrosabb elágazódás érdekében többször csípjük vissza.

Teleltetése: Mielőtt bevinnénk fagymentes, védett helyére, metsszük vissza a felére. Sötét helyen, 4-8 celsius fokon teleltessük mérsékelt öntözéssel.

Metszése: teleltetés előtt vágjuk vissza a felére

Szaporítása: nyáron félfás dugványról, vízben is meggyökeresedik

Felhasználása: csak dísznövényként használható, nagyon dekoratív. Még szebb lesz az összhatás, ha törzses fácskává neveljük, és a tövéhez kisebb termetű növényeket ültetünk, például piros csüngő verbénát vagy arany zergevirágot

Köszönöm a megosztásokat!
  • 621
  • 23
  •  
  •  
  • 621
  •  
  • 23
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük