Enciánfa (Lycianthes rantonnetii) gondozása, szaporítása

A kékeslila színű, sárga közepű virágaival az enciánfa (Lycianthes rantonnetii), más néven encián bokor vagy egyszerűen csak encián napjaink egyik kedvence. A bujanövekedésű és dús virágzású lombhullató cserjét teleltetni kell, de ezen túl nem bonyolult az enciánfa gondozása.

enciánfa gondozása

Encián származása, jellemzése

Az encián, encián bokor vagy encián fa  (Lycianthes rantonnetii) burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, Argentina és Paraguay a hazája. Régebben a Solanum nemzetségbe sorolták.

Ismertetőjegyei: lombhullatú cserje, buja növekedéssel és dús virágzással.

Virágok: kékeslila színű virágok, sárga középpel

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 1,5 – 2,5 méter is lehet

Habitus: bokros, kissé csüngő hajtásokkal, kúszó is lehet, számítsunk rá, hogy erős növekedésű, így túlnövi a társnövényeket. Törzsesfává is nevelhető.

Cserépben nevelhető-e: igen, mivel teleltetni kell, elsősorban cserépben neveljük

Virágzási idő: júliustól októberig

Enciánfa gondozása

Az encián napos illetve félárnyákos helyet igényel. Szereti a vizet, nyáron gyakrabban öntözzük. Augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. A fiatal növényeket a bokrosabb elágazódás érdekében többször csípjük vissza.

Az encián virág kiültetése nem túl célszerű, mert a teleltetéshez úgyis fel kellene szedni ősszel. Jobb megoldás, ha egész évben cserépben tartjuk, mintha évente kétszer, a be és a kiültetésnél bolygatjuk.

A virágzás elmaradásának leggyakoribb oka a tápanyag hiány, amin virágzását segítő tápoldattal vagy élesztős locsolással segíthetünk.

Encián teleltetése

Nem tűri a fagyokat, ezért fagymentes, nem túl meleg helyiségben teleltetni kell. Mielőtt bevinnénk fagymentes, védett helyére, metsszük vissza a felére. Sötét helyen, 4-8 celsius fokon teleltessük mérsékelt öntözéssel.

Encián fa metszése

A növényt a teleltetés előtt vágjuk vissza a felére. Metszéssel szép gönbölyű bokorformát is kialakíthatunk.

Enciánfa szaporítása

Legegyszerűbben nyáron, félfás dugványról szaporítható, de vízben is meggyökeresedik.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Önmagában is nagyon dekoratív. Még szebb lesz az összhatás, ha törzses fácskává neveljük, és a tövéhez kisebb termetű növényeket ültetünk, például piros csüngő verbénát vagy arany zergevirágot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük