Kerti verbéna (vasfű) gondozása, felhasználása

A verbéna vagy másnéven vasfű (Verbena) sokoldalú szín és formavilágú, egynyáriként termesztett növény. Fajtától függően  felálló, kuszó vagy csüngő növekedésű is lehet. A verbéna gondozása hasonló a többi napimádó egynyári növényhez.

verbéna gondozása

Verbéna (Verbena x hybrida) származása

A vasfűnek is hívott verbéna Dél-Amerikából származik, a vasfűfélék (Verbenaceae) családjának mintegy 200 fajt számláló, névadó nemzetsége. Legtöbb fajuk Amerika trópusi-szubtrópusi területein él. Ebbe a nemzetségbe tartozik a vasfűfélék egyetlen, Magyarországon őshonos faja, a közönséges vasfű (Verbena officinalis) is. A kerti vasfű (V. x hybrida vagy V. x hortensis) több, amerikai faj keresztezésével létrehozott dísznövény.

A legenda szerint a vámpírokra mérgező hatással van, bőrüket és szerveiket savhoz hasonlóan szétmarja. Ha pedig egy embernél vagy annak szervezetében vasfű található, akkor a vámpír képtelen lesz megigézni.

Vasfű jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: sokoldalú szín és formavilágú egynyáriként termesztett évelőnövény

Virágok: kék, ibolya, fehér, piros, rózsaszínűek lehetnek. Kicsi, magányos virágokkal sűrűn berakott sátorszerű ernyővirágzat jellemzi.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 25 cm

Habitus: fajtótól függően felálló, kuszó vagy csüngő növekedésű, apró lombú vagy széles levelű lehet.

Cserépben nevelhető-e: igen, egyes fajták ámpolnaként is jól mutatnak.

Virágzási idő: júniustól októberig

Verbéna gondozása

Igények: napos helyet igényel. Az új fajták ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Általános virágföldbe ültethető.

Öntözés: Nagy a vízigénye, de a pangó vizet nem tűri. A kifejlett növényeknél hagyjuk kiszáradni a földet. Az egynáyriként nevelt növényeket nem szükséges tápoldatozni. A teleltetéssel évelőként tartottat kéthetente, a csüngő fajtákat hetente tápoldatozzuk.

Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat.

Világos, fagymentes helyen megpróbálkozhatunk a teleltetésével.

Verbéna szaporítása

Magvetése elég nehézkes, lassan csírázik és különböző vetőmag kezelési eljárásokat  (hidegkezelés, áztatás) igényel. Néhány fajtája nem hoz csíraképes magot. Egyes fajták eredményesen szaporíthatók dugványról.

Május közepétől ültethetjük 20 – 30 cm-es tőtávolságra.

Vasfű felhasználása

A vasfű gyógynövényként is használható, de házilag inkébb ne kísérletezzünk ezzel. Megfázás esetén a vasfű képes kitisztítani az orrüregeket és a légutakat. Javítja az általános közérzetet, segít csökkenteni a magas vérnyomást. Hatékony étvágygerjesztő.

Legjobb, ha csak dísznövényként használjuk. Az újabb fajták lisztharmat-rezisztenciával rendelkeznek és ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A felálló fajtákat balkonládába ültethetjük. Muskátlival, büdöskével, cseppecskevirággal, törpemargarétával vagy hamvaskával együtt jól megélnek és jól mutatnak.

Az erős növekedésű csüngő verbénák mellé hasonló növekedési erelyű társat válasszunk. Például futómuskátlit, farkasfogat, vagy kisvirágú petúniát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük