Kerti verbéna (vasfű) gondozása, felhasználása

A verbéna vagy másnéven vasfű (Verbena) sokoldalú szín és formavilágú, egynyáriként termesztett balkonnövény. Fajtától függően felálló, kuszó vagy csüngő növekedésű is lehet. Különösen szépek a csíkos virágú fajták. A verbéna gondozása hasonló a többi napimádó egynyári növényhez, tehát egyáltalán nem nehéz. 

piros, ferér és lila verbéna virágok összeültetve

Verbéna (Verbena x hybrida) származása

A vasfűnek is hívott verbéna Dél-Amerikából származik, a vasfűfélék (Verbenaceae) családjának mintegy 200 fajt számláló, névadó nemzetsége. Legtöbb fajuk Amerika trópusi-szubtrópusi területein él. Ebbe a nemzetségbe tartozik a vasfűfélék egyetlen, Magyarországon őshonos faja, a közönséges vasfű (Verbena officinalis) is. A kerti vasfű (V. x hybrida vagy V. x hortensis) több, amerikai faj keresztezésével létrehozott dísznövény.

A legenda szerint a vámpírokra mérgező hatással van, bőrüket és szerveiket savhoz hasonlóan szétmarja. Ha pedig egy embernél vagy annak szervezetében vasfű található, akkor a vámpír képtelen lesz megigézni.

Vasfű jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: sokoldalú szín és formavilágú egynyáriként termesztett évelőnövény

Virágok: kék, ibolya, fehér, piros, rózsaszínűek lehetnek. Kicsi, magányos virágokkal sűrűn berakott sátorszerű ernyővirágzat jellemzi.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 25 cm

Habitus: fajtótól függően felálló, kuszó vagy csüngő növekedésű, apró lombú vagy széles levelű lehet.

Cserépben nevelhető-e: igen, egyes fajták ámpolnaként is jól mutatnak.

Virágzási idő: júniustól októberig

Verbéna fajták

A magokkal szaporodó verbénák az utóbbi években többnyire dugványozással szaporodó nemesítésekkel lettek kiegészítve és részben kiszorítva, mivel az utóbbiak gazdagabban és folyamatosabban virágoznak, ráadásul jobban ellenállnak a lisztharmatnak.

A maggal szaporodó verbénák általában bokrosan és 20-30 cm magasra nőnek. Itt a verbéna hibridek dominálnak, mint például a „Novalis”, az „Obsession” és a „Quartz”, amelyek mind különböző színekben léteznek. Emellett a V. rigida és V. canadensis fajtái is kaphatók.

A 70-100 cm-es magasággal rendelkező V. bonariensis igencsak kiemelkedik a kínálatból. Az argentin vasfű liláskék és levendulaszínben virágzik, és kevésbé hajlamos a betegségekre.

A dugványokkal szaporítható fajták között a csüngő verbénák játszák a főszerepet. Itt megkülönböztetjük a széles levelű,  nagy virágú és gyakran különösen nagy növésű „Temari” fajtát és a kis lveleű „Tapien” fajtát. A kertben ezeket a növényeket talajtakaróként használhatjuk, egyes fajták azonban inkább bokrosan növekednek. Ezekhez mindig új fajták csatlakoznak, például „Babylon”, „Samira”, „Superbena”, amelyek jobb lisztharmat- és időjárástűrő képességgel rendelkeznek.

piros verbena bkor

Verbéna igénye, gondozása

Igények: napos helyet igényel. Az új fajták ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Általános virágföldbe ültethető.

Öntözés: Nagy a vízigénye, de a pangó vizet nem tűri. Tartsuk megfelelően nedvesen, és szárazság esetén alaposan öntözzük meg. A kifejlett növényeknél hagyjuk kiszáradni a földet. Az egynyáriként nevelt növényeket nem szükséges tápoldatozni. A teleltetéssel évelőként tartottat kéthetente, a csüngő fajtákat hetente tápoldatozzuk.

Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat, elszáradt növény részeket.

Világos, fagymentes helyen megpróbálkozhatunk a teleltetésével.

Verbéna szaporítása

Magvetése elég nehézkes, lassan csírázik és különböző vetőmag kezelési eljárásokat  (hidegkezelés, áztatás) igényel. Néhány fajtája nem hoz csíraképes magot. Egyes fajták eredményesen szaporíthatók dugványról.

A maggal szaporítható fajtákat februáról áprilisig előnevelhetjük 18-20 °C-ban. Egyes vetések, pl. a V. bonariensis fajtái, sokkal nagyobb hatásfokkal csíráznak, ha vetés után 2 héttel hűtőbe (5-10 °C) állítjuk. A magoncokat 2-3 héttel a kibújás után pikírozzuk, majd kb. 8 cm-es magasságnál csípjük le a csúcsokat.

Május közepétől ültethetjük ágyásokba, balkonládákba vagy függő virágtartókba, 20 – 30 cm-es tőtávolságra.

Verbéna betegségei, kártevői

Levéltetvek, takácsatkák, tripszek, fehér legyek és lisztharmat támadásával kell számolni.

Vasfű felhasználása

A vasfű gyógynövényként is használható, de házilag inkébb ne kísérletezzünk ezzel. Megfázás esetén a vasfű képes kitisztítani az orrüregeket és a légutakat. Javítja az általános közérzetet, segít csökkenteni a magas vérnyomást. Hatékony étvágygerjesztő.

Legjobb, ha csak dísznövényként használjuk. Az újabb fajták lisztharmat-rezisztenciával rendelkeznek és ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A felálló fajtákat balkonládába ültethetjük. Muskátlival, büdöskével, cseppecskevirággal, törpemargarétával vagy hamvaskával együtt jól megélnek és jól mutatnak.

Az erős növekedésű csüngő verbénák mellé hasonló növekedési erelyű társat válasszunk. Például futómuskátlit, farkasfogat, vagy kisvirágú petúniát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük