Bazsarózsa, pünkösdi rózsa gondozása

A májustól júniusig virágzó bazsarózsa a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Kedvelt kerti növény, de a Zengő oldalában vadon is pompázik.

 

bazsarózsa, pünkösdi rózsa

 

Származása: A kerti vagy illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) Kínából származik, az egyik legősibb dísznövény, közel 2000 éve termesztik. Boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik. Latin nevét, a Paeoniát a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. Évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez azért meghökkentő, mert a növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

A bazsarózsák vagy peóniák erős gyökértörzzsel rendelkező lágyszárú évelők, egyes fajtái azonban elfásodnak, sőt lombhullató cserjét is találunk köztük. Kínában kb. 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették. Európában a kora középkorban terjedt el gyógy- és dísznövényként.

Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb falusi virág. Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (Paeonia lactiflora).

Ismertetőjegyei: Hosszú életű évelő csakúgy, mint fásodószárú rokonai. Virágainak színe a fehértől a rózsaszín különböző árnyalatain át a vörösig terjed, s vannak közöttük teltvirágú fajták is. Erőteljes szárai tavasszal hajtanak ki a talajból, és szeldelt leveleivel sűrű lombozatú, kb. 1 m magas bokrot alkotnak. Az ágak végén egyesével állnak a tömött bimbók, melynek kifeslő szirmai lágyak és áttetszők. 

A csodálatos színekben pompázó növény virágzata is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Az egyszerű virágú fajok sárga porzóit csésze alakú szirmok ölelik át. A félig telt virágúak szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el. A telt fajták szirmai szinte egy teljes gömböt formálnak.

Virágzási ideje 2-3 hét.

Igen hosszú életű növény, akár 100 évig is elélhet.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, a növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat

Magasság: 60-100 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: május-június 

Gondozása: Az illatos bazsarózsa alapvetően igénytelen növény, azonban napos fekvést és elegendő teret igényel magának. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre, és időről időre lássuk el bőséges komposzttal. A bazsarózsa nem szereti, ha bolygatják, akkor érzi jól magát, ha sok évig ugyanazon a helyen maradhat. Virágzás után a levelei elsárgulnak és visszahúzódnak a gyöktörzsbe.

Legalább fél napig érje a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. A homokos talajt komposzttal lehet felturbózni. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést.

Az erősebb fagyoktól szalmával vagy lombbal betakarva védhetjük meg.

Szaporítás: Tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával szaporítható, a legjobb októbertől novemberig ültetni, miután a levelei már elszáradtak. Tápanyagban gazdag, jó vízháztartású talajba ültessük, de semmiképpen se túl mélyre, a rügyek maximum 5 cm-rel kerüljenek a talaj szintje alá.  A felszedett növényeket azonban rögtön ültessük vissza. A túl mély ültetés megakadályozza a virágképződést.

Felhasználása: Gyökeréből készült kivonata többek közt paeoniflorint tartalmaz, amivel sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítottak. A fehér és a vörös virágú peóniák gyökérkivonatát ma is használják a homeopátiában. Minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt. 

Vágott virágként is nagyon népszerű és tartós. 

  • 267
  •  
  •  
  • 30
  •  
  •  
  • 267
  •  
  •  
  • 30
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz − 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás