Bazsarózsa (Paeonia), pünkösdi rózsa jellemzése és gondozása

A májustól júniusig virágzó kerti bazsarózsa (Paeonia) vagy ahogy a latin neve után egyre gyakrabban hívják, a peónia, virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Kedvelt kerti növény, de a Zengő oldalában vadon is pompázik egyik fajtája a bánáti bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása egyszerű, de ültetés után nagyon türelmesnek kell lenni az első virágok megjelenéséhez. bazsarózsa, pünkösdi rózsa

Bazsarózsa származása, jellemzése

Kerti bazsarózsa (Paeonia lactiflora) származása

A kerti vagy illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) Kínából származik, az egyik legősibb dísznövény, közel 2000 éve termesztik. Latin nevét, a Paeoniát a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. Évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez azért meghökkentő, mert a növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat. A bazsarózsák vagy peóniák erős gyökértörzzsel rendelkező lágyszárú évelők, egyes fajtái azonban elfásodnak, sőt lombhullató cserjét is találunk köztük. Kínában kb. 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették. Európában a kora középkorban terjedt el gyógy- és dísznövényként. Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb falusi virág. Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (Paeonia lactiflora). A kerti változat mellett igen kedvelt a fásszárú bazsarózsa és bánáti bazsarózsa is, melyek gondozása némileg eltér a kerti bazsarószáétól.

Illatos bazsarózsa ismertetőjegyei

Az illatos változat hosszú életű évelő csakúgy, mint fásodószárú rokonai. Virágainak színe a fehértől a rózsaszín különböző árnyalatain át a vörösig terjed, s vannak közöttük teltvirágú fajták is. Erőteljes szárai tavasszal hajtanak ki a talajból, és szeldelt leveleivel sűrű lombozatú, kb. 1 m magas bokrot alkotnak. Az ágak végén egyesével állnak a tömött bimbók, melynek kifeslő szirmai lágyak és áttetszők.

Pünkösdi rózsa virágzása

A csodálatos színekben pompázó növény virágzata is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Az egyszerű virágú fajok sárga porzóit csésze alakú szirmok ölelik át. A félig telt virágúak szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el. A telt fajták szirmai szinte egy teljes gömböt formálnak. Virágzási ideje 2-3 hét, virágait májustól júniusig hozza. Az elnyílt virágokat vágjuk le. Igen hosszú életű növény, akár 100 évig is elélhet.

Bazsarózsa fogyaszthatósága, mérgezősége

Egyetlen része sem ehető. A növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

Bazsarózsa magassága

A kifejlett növény 60 – 100 cm-es magasságot is elérhet. Fás bazsarózsa gondozása

Bazsarózsa szimbólumrendszere

A félénkség, szegénység, boldog élet, boldog házasság, egészség, jólét virága. A házasság tizenkettedik évfordulójának kísérője. Férfiak kaphatják facér, kihívó, kacérkodó hölgyektől.

Bazsarózsa gondozása

A pünkösdi rózsa alapvetően igénytelen növény, azonban napos fekvést és elegendő teret igényel magának. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre, és időről időre lássuk el bőséges komposzttal. A bazsarózsa nem szereti, ha bolygatják, akkor érzi jól magát, ha sok évig ugyanazon a helyen maradhat. Virágzás után a levelei elsárgulnak és visszahúzódnak a gyöktörzsbe. Legalább fél napig érje a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. A homokos talajt komposzttal lehet felturbózni. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést. Ősszel lehullanak a levelei és visszahúzódik, így metszeni nem kell. Az elnyílt virágokat azonban esztétikai szempontok miatt érdemes levágni. Cserépben is nevelhetjük.

Bazsarózsa ültetése

A bazsarózsa ültetése nagy gondosságot kíván. Átültetés után évekig nem virágzik.
Bazsarózsa (Paeonia) igényei és ültetése

Pünkösdi rózsa szaporítása

Tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával szaporítható, a legjobb októbertől novemberig ültetni, miután a levelei már elszáradtak. Tápanyagban gazdag, jó vízháztartású talajba ültessük, de semmiképpen se túl mélyre, a rügyek maximum 5 cm-rel kerüljenek a talaj szintje alá.  A felszedett növényeket azonban rögtön ültessük vissza. A túl mély ültetés megakadályozza a virágképződést.

Pünkösdi rózsa teleltetése

Ősszel lehullajtja leveleit és visszahúzódik a gumóiba. Különösen a frissen ültetett növényeket érdemes takarással védeni a kemény fagyok ellen. Az erősebb fagyoktól szalmával vagy lombbal betakarva védhetjük meg. Tavasszal viszonylag későn hajt ki.

Bazsarózsa betegsége, kártevői

Kártevőkre nem túl érzékeny növény, betegségei nem ismertek. Illatos virágait szeretik a rovarok, a hangyák is.

Peónia felhasználása

Gyökeréből készült kivonata többek közt paeoniflorint tartalmaz, amivel sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítottak. A fehér és a vörös virágú peóniák gyökérkivonatát ma is használják a homeopátiában. Minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt. A bazsarózsa vágott virágként is nagyon népszerű és tartós, gyakran kötik menyasszonyi csokrokba is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük