Illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) jellemzése és gondozása

A májustól júniusig virágzó illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) vagy ahogy a latin neve után egyre gyakrabban hívják, a peónia, lágyszárú évelő növény, ami a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi.  A kerti bazsarózsa gondozása egyszerű, de ültetés után nagyon türelmesnek kell lenni az első virágok megjelenéséhez. Cserébe viszont hosszú életű, akár 100 évig is elél.

bazsarózsa, pünkösdi rózsa

Illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) származása

A bazsarózsák vagy peóniák a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családját alkotják. Egyes fajták elfásodnak, de a legtöbben erős és gumós gyökértörzzsel rendelkező cserjék, ahogy a Dél-Európában és Magyarországon is megtalálható bánáti vagy bánsági bazsarózsa.

Már a kora középkorban gyógy- és dísznövényként ékesítette az északi kolostorokat és a vidéki kiskerteket. Abban az időben Kínában már elkezdték a kelet-ázsiai Paeonia lactiflora termesztését. A legelsőket a 18. század végén hozták be Európába. Belőlük számtalan fajta alakult ki, amelyek azóta is gazdagítják a peóniacserjék kínálatát és az illatos bazsarózsa nevet is viselik.

A kerti vagy illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) Kínából származik, az egyik legősibb dísznövény, közel 2000 éve termesztik. Latin nevét, a Paeoniát a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. Évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez azért meghökkentő, mert a növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

Mi a pünpösdi rózsa?

Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb falusi virág. Nevét arról kapta, hogy május közepétől, pünkösd környékén virágzik.

Szinte csodatévőnek tartották a pünkösdi rózsát. Számos vidéken úgy vélik, hogy aki este belehinti szírmait a fürdővizébe, az reggelre megszépül. 

Szépségvarázsló hiedelme máshol is él. Angliában a bowl of beauty, azaz a szépség tálkája nevet viseli.

Számos baj ellen alkalmazták, még a szerelem kezelésére is használták. Szirmait és a megőrült gyökeréből származó port a mágiával befolyásolni kívánt delikvens italába szórták, annak érdekében, hogy benne is feltámadjanak az érzelmek.

A pünkösdi rózsa számos pünkösdi népszokásban is fontos szerepet játszik. Piros pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon az egyik legismertebb termékenységvarázsló szertartásban a gyerekek sorra járják a falu házait, énekelnek, táncolnak, és a választott „királynő” bazsarózsaszirmokat szór az udvarba.

Topolyán viszont a fiúk pünkösdirózsát visznek választottjuk ablakába, ő pedig viszonzásként búzavirágból és pipacsból font koszorút ad a legénynek. 

piros bazsarózsa, pünkösdi rózsa

Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (Paeonia lactiflora) a magyar kertekben is.

A kerti változat mellett igen kedvelt a fásszárú bazsarózsa és a keleti vagy kaporlevelű bazsarózsa is, melyek gondozása némileg eltér a kerti bazsarózsáétól.

Fokozottan védett növény a Baranya vármegyei Zengő oldalában vadon pompázó fajtája, az igen ritka bánáti bazsarózsa. 

Illatos bazsarózsa ismertetőjegyei

Az illatos változat hosszú életű évelő csakúgy, mint fásodószárú rokonai. Virágainak színe a fehértől a rózsaszín különböző árnyalatain át a vörösig terjed, s vannak közöttük többszínű és teltvirágú fajták is. Erőteljes szárai tavasszal hajtanak ki a talajból, és szeldelt leveleivel sűrű lombozatú, kb. 1 m magas bokrot alkotnak. Az ágak végén egyesével állnak a tömött bimbók, melynek kifeslő szirmai lágyak és áttetszők.

A csodálatos színekben pompázó növény virágzata is igen változatos, találunk egyszerű, félig vagy teljesen telt szirmúakat. Az egyszerű virágú fajok sárga porzóit csésze alakú szirmok ölelik át. A félig telt virágúak szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el. A telt fajták szirmai szinte egy teljes gömböt formálnak.

Virágzási ideje 2-3 hét, virágait májustól júniusig hozza. Az elnyílt virágokat vágjuk le.

Igen hosszú életű növény, akár 100 évig is elélhet.

A kifejlett növény 60 – 100 cm-es magasságot is elérhet.

Egyetlen része sem ehető. A növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

bazsarózsa bimbó

Illatos bazsarózsa fajták

A Paeonia lactiflora és a különféle fajták hibridjei (P. x hybrida) között különbséget kell tenni. Bár sokan nem foglalkozank ezzel a különbséggel, és csupán a színek, egyszerű, félig vagy teljesen telt virágzatok szerint osztályozzák az akár 10 cm-es átmérőjű fajtákat. 

Kiválasztásnál ügyeljünk a növekedésre és a kissé eltérő virágzási időszakokra is. A kerti bazsarózsák valamivel korábban nyílnak, de nincs illatuk.

Bazsarózsa szimbólumrendszere

A félénkség, szegénység, boldog élet, boldog házasság, egészség, jólét virága. A házasság tizenkettedik évfordulójának kísérője. Férfiak kaphatják facér, kihívó, kacérkodó hölgyektől.

Bazsarózsa igényei, gondozása

A pünkösdi rózsa alapvetően igénytelen növény, azonban napos fekvést és elegendő teret igényel magának. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre, és időről időre lássuk el bőséges komposzttal. A bazsarózsa nem szereti, ha bolygatják, akkor érzi jól magát, ha sok évig ugyanazon a helyen maradhat. Virágzás után a levelei elsárgulnak és visszahúzódnak a gyöktörzsbe.

Legalább fél napig érje a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. A homokos talajt komposzttal lehet felturbózni.

Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést. Szárazság esetén öntözzük, nem sokkal a virágzás előtt tartsuk nedvesen. 

Virágzáskor adjunk neki komposztot vagy szerves trágyát. A nehéz virágzatokkal rendelkező fajtákat támasszuk meg. 

Ősszel lehullanak a levelei és visszahúzódik, így metszeni nem kell. Az elnyílt virágokat azonban esztétikai szempontok miatt érdemes levágni.

A bazsarózsák nagyon rosszul viselik a gyökér zavarását, ezért kapálás helyett inkább mulcsoljunk, és kerüljük az átültetést.

Cserépben is nevelhetjük.

Bazsarózsa ültetése

A bazsarózsa ültetése nagy gondosságot kíván. Átültetés után évekig nem virágzik.

A meztelen gyökerű növényeket csak ősszel, a konténeres növényeket kora tavasszal is ültethetjük. A gyökértörzseken lévő hajtásrügyek csupán 3 cm-rel kerülhetnek a földfelszín fölé. A fiatal növények télen óvjuk takarással.

Részletes tanácsokat a képre kattintva olvashatsz az ültetéséről.

Pünkösdi rózsa szaporítása

Az idősebb növények tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával szaporítható, a legjobb októbertől novemberig ültetni, miután a levelei már elszáradtak. Válasszuk szét fejenként 3-3 rüggyel, majd rögtön ültessük vissza.

Tápanyagban gazdag, jó vízháztartású talajba ültessük, de semmiképpen se túl mélyre, a rügyek maximum 5 cm-rel kerüljenek a talaj szintje alá.  A felszedett növényeket azonban rögtön ültessük vissza. A túl mély ültetés megakadályozza a virágképződést.

Pünkösdi rózsa teleltetése

Ősszel lehullajtja leveleit és visszahúzódik a gumóiba. Különösen a frissen ültetett növényeket érdemes takarással védeni a kemény fagyok ellen. Az erősebb fagyoktól szalmával vagy lombbal betakarva védhetjük meg. Tavasszal viszonylag későn hajt ki.

Bazsarózsa betegsége, kártevői

Kártevőkre nem túl érzékeny növény, betegségei nem ismertek. Illatos virágait szeretik a rovarok, a hangyák is.

Bazsarózsa felhasználása

Mutatós kísérője a harangláb, a nőszirom, a palást fű, a harngvirág, a szarkaláb, a ligeti zsálya és a gólyaorr.

A bazsarózsa gyökeréből készült kivonat többek közt paeoniflorint tartalmaz, amivel sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítottak. A fehér és a vörös virágú peóniák gyökérkivonatát ma is használják a homeopátiában. Minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt.

A bazsarózsa vágott virágként is nagyon népszerű és tartós, gyakran kötik menyasszonyi csokrokba is.

További bazsarózsa fajták és gondozásuk

A keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) vagy közismertebb nevén a kaporlevelű bazsarózsa természetben előforduló egyedei fokozottan védettek, de nemesített változatai megbízható helyről vásárolva a kiskertekben is tarthatók. Gondozása egyszerű, április végétől május közepéig hozza sötétpiros virágait.

A fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) vagy fásszárú bazsarózsa sokáig kivételes éke lehet a kertnek. Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek színe a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Tavaszi virágzása után fás ágrendszere és zöld levelei egészen őszig megmaradnak, így hónapokig díszít. A rendszeres öntözésben szinte ki is merül a gondozása.

Bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica vagy Paeonia banatica) vagy bánsági bazsarózsa Magyarországon is megtalálható növényritkaság. Legnagyobb számban a Baranya megyei Zengő gerincén él, ennek köszönhetően kapta a mecseki bazsarózsa névet is. A világ legritkább bazsarózsa fajtája május elejétől virágzik. Természetbeni előfordulásai fokozottan védettek, kereskedelme, tartása engedélyköteles. Gondozása nem bonyolultabb, mint a többi bazsarózsa fajé.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük