Jól bevált, vegyszermentes kártevőűző módszerek az olvasóktól

Nyáron az erkély és a kert növényei mellett gyakran háttérbe szorulnak a szobanövényeink.  Nem elég csak locsolni a benti növényeket, érdemes figyelni is azokat, mert a kártevők nyáron is megjelenhetnek. A levelek sárgulásának, fonnyadásának hátterében gyakran kártevők állnak. Megjelenésükkor minél előbb érdemes környezetkímélő házi praktikákat bevetni. Olvasónk bevált, vegyszermentes kártevőűző tippjei segítenek, hogy egyszerűen és olcsón búcsút mondj a kártevőknek. 

Jól bevált vegyszermentes kártevőűző módszerek

Jól bevált vegyszermentes kártevőűző módszerek az olvasóktól

Fogadd szeretettel Ferencz Sándor János bevált kártevő-űző módszereit!

Gyakran olvasom, hogy valamilyen kártevőt vagy betegséget véltek felfedezni a növényeken. Kezdő kertészek, virágkedvelők ilyenkor tanácstalanok és nem tudják mihez is kezdjenek. Ilyenkor sokszor olyan tanács érkezik (szintén kezdő kertészkedőktől, csak későn derül rá fény), hogy Mospilan meg egyéb ilyen-olyan növény-védőszereket kell használni azonnal. Ha nem az a baja, kárt úgy sem teszel vele.

Nos, nagyon sok kárt tehetünk azzal, ha egyből vegyszerhez és főleg, ha olyan vegyszerhez nyúlunk, ami a bajunkra nem segítség. Nagyon fontos a vegyszereknél tudni, hogy milyen kártevőre való (Pl. atka félékre nem jó bármi), vagy gombát, baktériumot, vírust akarunk-e vele irtani.

Mielőtt vegyszerhez nyúltok, próbáljatok ki alternatív módszereket. Vagy vigyétek el a beteg levelet, jó minőségű fotót egy gazdaboltba és onnan biztosan szakértői tanácsot és ellenszert fogtok kapni.

Miért használj előbb alternatív módszereket? 

Ezek a vegyszerek olyanok, mint az antibiotikumok. Minél többször használod és felelőtlenül, annál több rezisztens betegség és kártevő fog kialakulni és a végén semmi nem segít. Vannak olyan betegségek, amikre nem hatnak a vegyszerek, hiába is próbálkozunk vele. Ilyenkor fájó szívvel, de meg kell válnunk a növénytől, hogy a többit megvédjük. Semmi esetben ne dobjunk beteg növényt komposztba, vagy a kertbe. Legjobb elégetni.

Milyen alternatív módszerek léteznek? 

Egy kártevő esetében elég lehet egyszerű zuhanyoztatás vagy alkoholos vattával letörlés. Egy levélsárgulás/száradás esetén elég lehet a levél eltávolítása és megsemmisítése. 

Gyökérrothadás esetén a beteg gyökerek eltávolítása, teljes talajcsere/fertőtlenítés. Megoldás lehet a ritkább öntözés pl. üvegházi molytetű esetén vagy gyakrabb vizes permetezés takácsatka esetén. 

A helyes növénytársítások is megelőzhetik a bajt (pl. rózsa mellé levendula, azt nem szeretik a levéltetvek).

Nálam személy szerint bevált a vízben áztatott fahéjporos locsolás, gyökereztetés, permetezés. Használtam már bougainvillea, orchidea gyökereztetésére, télen a cserepekben lévő föld tetején megjelenő penész megölésére és a citromon megjelenő viaszos pajzstetűre.

Fahéjporos víz locsoláshoz, gyökereztetéshez, permetezéshez

Egy liter vízbe teszek egy teáskanál fahéjat. Egy éjszaka áll, leszűröm és lehet is használni. Arra kell figyelni, hogy valódi ceyloni fahéj legyen, ne Cassia, mert az teljesen más. Őrölt állapotban nehéz felismerni a két fahéj közötti különbséget. Legjobb fűszerestől vagy bio boltból venni, vagy ha fel van rajta tüntetve, hogy Srí Lankáról (régi nevén Ceylon) származik. A ceyloni és az óceániai a jó, az összes többinek sokkal nagyobb a cumarin tartalma. Ezt a tanácsot érdemes a konyhában is megszívlelni, mert a cumarin nagy mennyiségben mérgező.

Csak, hogy lássátok mire képes a fahéj. Ez egy viaszos pajzstetű volt a citromon. 3 napig bírta a spriccelést, majd kimúlt.

Óvatosan a vegyszerekkel, ismerjétek meg az ellenséget és próbáljatok ki alternatív módszereket.

Verhóczki Andrea a mosódió használatára esküszik:

Vannak bio megoldások is, én pl. mosódiós vízzel locsolok. Így mindenféle kártevő ismeretlen a számomra, nagy ívben elkerülik a virágaimat. Egy marék mosódiót felforralok két liter vízben, azután kb. egy dl megy 3 liter öntözővízhez. A mosódiót meg rá lehet tenni a földre szépen lebomlik. Én minden növényemet locsolom vele, leandert is orchideát is. Bajt nem okozhat, mivel a mosódió is egy növény, amelynek szaponin tartalma van, ezért is utálják a bogarak annyira.

Figyelmeztetés vegyszerek használatához

Magam is a természetesség híve vagyok. Azt mondom, hogy először ismerjük fel, milyen kártevővel állunk szemben és vegyszerek helyett vegyszermentes kártevőűző prakatikát vessünk be. Házilag készíthető szerekről is többször írtam már.

Ha már valaki vegyszerhez folyamodik, minimum védőkesztyű, szemüveg és szájmaszk használata kötelező. Általánosan elmondható, hogy lakásban, szélben, napközben nem permetezünk és olyan növényeket sem amiket a közeljövőben el akarunk fogyasztani. Ezek a vegyszerek ránk is veszélyesek és több nap, hét míg lebomlanak.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Ferencz Sándor Jánosnak és Verhóczki Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük