Egyedi DIY ünnepi dekorációs ötletek mikulásvirággal

Az ünnepi időszakban nagyobb kedvvel állunk neki kézműveskedni és díszíteni, ezekben a tevékenységekben pedig nagyszerű partner a mikulásvirág. A Stars for Europe (SfE) szakértői most olyan DIY ünnepi dekorációs ötletek sorát osztják meg, amelyek mikulásvirággal készültek és kiválóan gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

dekorációs ötletek mikulásvirággal

Egyedi DIY ünnepi dekorációs ötletek mikulásvirággal

Ragyogó mikulásvirág-csokor

Ha egy csokorba szedjük a mikulásvirágot, a mocsári magyalt (Ilex verticillata ) és némi fűszárítmányt, garantáltan különleges dísz kapunk! Nemcsak maga a kompozíció figyelemreméltó, hanem az is, hogy mennyire egyszerű az elkészítése. A kézműveskedés során szükség lesz mini mikulásvirágra, mocsári magyalra, dekoratív fűszárítmányra, például a rezgőpázsitra (Briza media, itt pirosra festett), kémcsövekre, kézműves drótra, piros szalagra, metszőollóra és egy vázára.

Így kell elkészíteni: első lépésként rögzíteni kell a kémcsöveket a mocsári magyal száraihoz a kézműves drót segítségével, majd ezeket összekötni a többi szárral és fűszárítmánnyal a piros szalagot használva. Ezután a kémcsöveket meg kell tölteni vízzel, majd elhelyezni bennük a vágott mikulásvirágot, végül pedig az egész csokrot bele lehet helyezni egy friss vízzel teli vázába.

dekorációs ötletek mikulásvirággal

Csillagokkal teli tál, hogy az asztal is ünnepi díszben pompázzon

Egy magyallal és mikulásvirággal beültetett tál különleges dísze lehet az ünnepi asztalnak. Egy kevés kézműves érzékkel mi is elkészíthetjük ezt a DIY ötletet.
Szükség lesz egy jó minőségű műanyag ültetőtálra, mini mikulásvirágra, több szár mocsári magyalra, komposztra, mohára, vastag és vékony arany színű drótra, fúróra, drótvágóra és metszőollóra.

Így kell elkészíteni:

Első lépés: A fúrógép segítségével kb. 5 centiméterenként készítsünk lyukakat a tál felső részén. Érdemes ügyelni arra, hogy a lyukak és a perem között elegendő távolság maradjon.

Második lépés: A drótvágóval vágjunk le egy kb. 25 cm hosszú darabot a vastag aranyszínű drótból minden lyukhoz. Ezután hajtsuk ketté a drótdarabokat, így megduplázva azokat és mindegyiket toljuk át az előfúrt lyukakon a zárt végükkel előre. Nyitott végeikből alakítsunk hurkot, hogy a drótdarabok ne csússzanak ki a helyükről.

Harmadik lépés: Nyissuk szét a drótok nyitott végeit és csavarjuk a két vég közül az egyiket először a szomszédos dróthossz köré, majd vissza a másik felére úgy, hogy dróthálót hozzanak létre.

Negyedik lépés: Töltsük meg a tálat komposzttal és ültessük el benne a mini mikulásvirágot szorosan egymás mellé. Ami terület mégis kimarad a növények között, azt fedjük be mohával.

Ötödik lépés: A mikulásvirágok körül helyezzük el a mocsári magyal szárait a dróthálóba, amíg az már nem látszik.

Hatodik lépés: Végül rögzítsük a szárak végeit a hálóhoz a vékony drót segítségével, hogy azok ne lógjanak ki. Tipp: Győződjünk meg róla, hogy az összes szárat ugyanabba az irányba fordítjuk, hogy kör alakú formát alkossanak.

Az elkészült mikulásvirág-tálat beltéren helyezzük el, méghozzá úgy, hogy kapjon elegendő fényt és védett legyen a huzattól.

dekorációs ötletek mikulásvirággal

Mikulásvirág elegáns, újrahasznosított amfora ültetőben

Ezt a stílusos, újrahasznosított anyagokkal készülő díszt egyszerűen elkészíthetjük otthon is. Szükség lesz hozzá egy régi tálra, ültetőedényre, egy mikulásvirágra, komposztra, fekete festékre, sütőporra és szilikonra.

Így kell elkészíteni: Először a szilikon segítségével kell rögzíteni a tálat a növénytartó aljára, majd hagyni kell megszilárdulni. Ezután keverjük össze a fekete festéket némi sütőporral a minél mattabb és érdesebb színhatás elérése érdekében. Ecsettel csepegtessük a festéket a cserépre és hagyjuk magától megszáradni. Végül a tál méretétől függően ültessünk el benne egy vagy több mikulásvirágot, az elkészült díszünket pedig helyezzük világos, meleg helyre, ahol védve lesz a huzattól. Tipp: csak enyhén öntözzük a növényt, kerüljük a pangó vizet.

Vágott mikulásvirág

A mikulásvirág mint vágott virág is tökéletes dísz. Ha a növény szárait ferdén elvágjuk és azonnal forró (kb. 60°C), majd pedig hideg vízbe mártjuk, akár két hétig is megőrzi eredeti formáját. A forró víz egyfajta pajzsot képez a levágott területeken és megakadályozza a tejszerű nedv elszivárgását. Fontos, hogy a mikulásvirágnak mindig friss vize legyen, hogy minél tovább megőrizze eredeti formáját, illetve virágtáppal is segíthetjük.

További dekorációs ötletek mikulásvirággal

Lassan elérkezett az adventi időszak, ami mindig a meghittségről és a kellemes, nyugodt hangulatról szól. A színes gyertyák mellett tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi díszeknek a mikulásvirág, amely változatos színeivel még egyedibbé varázsolja az otthoni dekorációkat. Íme néhány tipp a fények és mikulásvirág párosításához a Stars for Europe (SfE) szakértőitől, amelyek garantáltan fokozzák az ünnepi készülődés hangulatát.

A mikulásvirág nem csak az adventi időszak abszolút sztárja, ez a különleges növény őszi dekorációként is sokak által kedvelt választás. A levelek élénk színe bármely belső teret képes feldobni, és az őszi szürkeséget is derűsebbé teszi. E sokoldalú növény könnyedén beleillik bármilyen stílusú enteriőrbe. A Stars for Europe (SfE) szakértői bemutatják, hogyan lehet feldobni a szürke őszi napokat a több színben is elérhető mikulásvirággal.

Bár a mikulásvirágok a karácsonyi időszak visszatérő elemei, sokan gondolhatják azt, hogy egyedül szobanövényként tölthetnek be izgalmas funkciót otthonainkban. Pedig ezek a csillag alakú virágok váratlan és kreatív dekorációként az ünnepi készülődés minden lépésének fontos szereplői lehetnek. A Stars for Europe szakértői most bebizonyítják, milyen sokoldalú növények is valójában a mikulásvirágok és megmutatják, megannyi különleges módon használhatjuk fel őket karácsonykor és akár azon is túl. Nézd meg, milyen csodálatos lehet a karácsonyi dekoráció mikulásvirággal!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük