Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) gondozása

Az 1500 fajjal büszkélkedő törpebors (Peperomia) nemzetség Amerika trópusi vidékein őshonos. Hazánkban a szobanövényként tartható ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) hódította meg a háziasszonyok szívét. Díszes lombozata mellett a zsinórszerű tüskék formájában növő virágok teszik látványossá. A törpebors gondozása igazán egyszerű, máris mutatom, hogy tarthatod meg hosszútávon.

Ráncoslevelű törpebors (Peperomia ceperata)

Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) gondozása

Jellemzésük

A Peperomia fajok igen változatos megjelenésűek. Általában vastag, vaskos száruk és húsos leveleik vannak. Léteznek lefelé futó változatai is. A levelek formája kerek, ovális, szív- vagy lándzsa alakú lehet. Zöldek vagy csíkosak, márványosak vagy halványzölddel, vörössel vagy szürkével szegélyezettek is lehetnek, egyes fajták levélnyélei pirosak. Virágaik általában sárgától barnáig terjedő kúpos tüskékben jelennek meg.

Szobanövényként a Brazíliában őshonos örökzöld növény, a ráncos törpebors (Peperomia caperata) tartható. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak.

Helyigény

A törpebors világos, de nem napos helyet kíván, az átlagos szobai hőmérséklet megfelelő számára.

Páratartalom

A törpebors az átlagos páraigényű. A húsos levelű fajok jobban bírják a lakások száraz levegőjét, mint a vékonylevelűek. Ez utóbbiak párásításáról gondoskodni kell.

Ráncoslevelű törpebors gondozása

Vízigény, tápoldatozás

A törpebors fajok vízigénye nem túl magas, de nyáron érdemes a földjüket kissé nedvesen tartani. Télen viszont ne legyen nedves a földjük, mert a hidegben fennáll a rothadásveszély.

A pihenő időszakban nem kell tápoldatozni, áprilistól szeptemberig két-három hetente megfelelő a tápanyag-utánpótlás.

Átültetés

Átültetéshez a tavaszi vagy nyári időszak az ideális, a növényt B típusú virágföldbe ültessük.

Szaporítás

A törpeborsok magvakkal, dugványokkal és tőosztással egyaránt szaporíthatók. A Peperomia dugványok könnyen gyökereznek, így én leginkább ezt a megoldást javaslom tavasszal vagy nyáron.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük