3 meggyőző érv a télikert mellett

A télikert sokak szemében csak egy üvegkalitka, pedig valójában sokkal több mint a növények téli menedékhelye. A télikerttel megnő a lakás alapterülete és olyan világos helyiséget kapunk, ami nagyszerű hangulatával egyedi életminőséget biztosít és a család minden tagjának fontos élettere lehet. Három okot hoztam, hogy meghozzam a kedvedet egy télikert kialakításához.

télikert

3 meggyőző érv a télikert mellett

A 17. században kialakított első kőből és téglából készült télikertek valóban melegházak voltak. A déli fekvésű, hatalmas ablakos, fűthető építményekben citrusféléket, ananászt és banánt termesztettek. A 19. században kúriák és kastélyok fontos díszítőeleme lett a pálmákkal, egzotikus növényekkel, páfrányokkal pompázó növényház, az orangeri.

A 21. századra megváltozott a télikert funkciója. A levélpompa és virágillat helyett előtérbe került a praktikusság, a helykihasználás és a környezettudatosság. Ma már azért épülnek ezek a helyiségek, hogy évszaktól és az éppen aktuális időjárási viszonyoktól függetlenül biztosítsák az ember számára a természettel való kapcsolatot. A modern télikert a ház lelke, a nyugalom szigete, ahol a család minden tagja akár a zord hónapokban is élvezheti a természetes fényeket, a kert üdítő látványát.

Egy jól megtervezett és kivitelezett télikert vagy üvegház megnöveli otthonunk életterét. Télen nemcsak a család, hanem kedvelt növényeink számára is pihenőhelyül szolgálhat. Sőt mi több, ideális hely növénygondozási munkákhoz, palánták nevelésére, akár egy apró fűszer- vagy zöldségeskert kialakítására is. Ha mindez nem lenne elég, máris mondom a három okot, amiért érdemes télikertet építtetni.

A télikert javítja az életminőséget

A ház mellé épített télikert úgy növeli meg a lakóteret, hogy egyben segít a ház hő-háztartásának megőrzésében is, amihez jó szolgálatot tesz a klíma fűtés. A hatalmas üvegeken beözönlő fény és a kellemes meleg kedélyjavító hatással bír. Mindezek mellett pedig javítja a ház klímaviszonyait.

A trópusokon érezheted magad

A fűtött télikertet a növényeid imádni fogják, te pedig a legnagyobb hóesésben is a trópusokon érezheted magadat. A mediterrán származású és egyéb teleltetendő növények számára legideálisabb téli pihenőhely egy télikert, ahol a megfelelő hőmérséklet mellett elegendő fényt is kapnak. A szoba hőmérséklete túl meleg lenne számuk, azonban fűtés nélkül sem élnék túl a hideg napokat.  

A növények elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a lombhullató mediterrán növények elviselik a téli sötétséget, de az örökzöldeknek ilyenkor is szükségük van természetes világosságra.

Ne felejtsük el a rendszeres szellőztetést, mert a magas páratartalom kedvez a gombás betegségeknek és más fertőzéseknek.

Sokoldalúan használható

A világos, ugyanakkor fűtött helyiség kiválóan alkalmas dolgozó- vagy olvasószobának, de társas tevékenységekhez is. Nem mellékesen pedig a kerti bútorok téli tárolási gondját is leveszi a válladról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük