Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése

A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A különböző díszcitrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat és kinevelik zamatos gyümölcseiket. A citrusfélék a legkedveltebb dézsában nevelhető gyümölcsök közé tartoznak. Ismerd meg, milyen egyszerű a citrusfélék (Citroideae) gondozása, metszése, szapoírtása és teleltetése.

citrusfélék gondozása

Citrusok, citrus fajták származása, jellemzése

A citrusfélék (Citroideae) a rutafélék (Rutaceae) családjába tartoznak, Kelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában őnhonosak.

A narancs eredtileg csak Kína déli részén volt honos, és csak később, Indián keresztül került Európába. Napjainkban szerte a világon termesztik, ahol az éjhajlat megengedi.

Leggyakoribb citrus fajok/fajták

A citrusoknak számtalan faja és fajtája létezik. Ezek a termés színében és nagyságában, illetve a növekedés erősségében különböznek egymástól. Erős növekedésű a citrom (C. limon), a narancs (C. sinensis), a keserű narancs (C. aurantium) és különösen a hő- és fényigényes grépfrút (C. x paradisi). Gazdagon virágzik és terem a filigrán mandarin (C. retulata) és a mirtuszlevelű narancs (C. myrtifolia). Igen dekoratív az apró kerek termésű törpenarancs kalamondin (x Citrofortunella microcarpa) és hosszúkás termésű törpemandarin vagy más néven kumkvat (Fortunella marginata). A citrom mellett ez utóbbi kettő citrusféle a leggyakrabban tartott hazánkban.

Citrusfélék jellemzése

Ismertetőjegyei: a citrusok őshazájukban örökzöld cserjék, Magyarországon azonban a hideg évszakban nem tarthatók a szabadban, teleltetni kell őket.

Virágok: fehérek, ritkán rózsaszínűek, csillagalakúak, illatosak, téli kertben egész évben virágzik és hozza terméseit

Virágzási idő: A tápanyagokkal megfelelően ellátott citrus egész virágozhat. Fő virágzási idő márciustól augusztusig, de téli kertben egész évben hozza kecses fehér, 2 centiméteres, erősen illatos virágait.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: sárga, narancssárga gyümölcsei ehetőek, de gyakran savanyúak vagy kesernyések

Magasság: kifejlett növény magassága fajtától függően 0,3 – 1,5 méter is lehet. Nagyobb vagy terméses növényeknek növényeknek támasztékra van szükségük. Lassú növekedés jellemző rájuk, évente általában 10 – 20 centimétert nőnek. 

Habitus: bőrszerűek a levelei, bokros, dekoratív, törzses fává is nevelhető, de bokorként harmonikusabb hatású.

Cserépben nevelhető-e: igen, mivel teleltetni kell, leginkább cserépben vagy dézsában neveljük.

balkonnövények metszése tavasszal

Citrusfélék gondozása

Megfelelő gondozás mellett egyidőben figyelhetjük meg az illatos virágok nyílását és apró, de aromás termések növekedését.

Vásárlánál érdemes gyümölccsel és virággal is rendelkező növényt választani. Ügyeljünk arra, hogy a levelek sötétzöldek legyenek és ne legyenek rajtuk kártevők vagy barna foltok.

Fény és hőmérséklet

A citrusfélék világos, mérsékelten napos, lvegős helyen érzik jól magukat. Nyáron napsütéses, meleg, széltől és esőtől védett helyre tegyük. Télen is biztosítsunk számára elegendő fényt, és 12-18 °C közötti hőmérsékletet. Soha ne állítsuk déli fekvésű ablakba.

Öntözés és tápozás

A citrusok vízigényes növények. A növekedés időszakában rendszeresen öntözzük, télen csak annyira, hogy ne száradjon ki. Ügyeljünk arra, hogy ne álljon vízben, a földlabda kicsit kiszáradhat, augusztusig hetente tápoldatozzuk. Mészigényes növény, lehetőleg mészben gazdag vizet, illetve tápoldatot adagoljunk számára.

A tavaszi és a nyári hónapokban hetente egyszer öntözzük meg egy liter vízben feloldott 2 gramm komplex lombtrágya oldatával.

Föld és átültetés

Néhány évenként ültessük át agyaggal kevert, tőzegben gazdag földbe. Kapható külön a citrusfélékhez kifejlesztett virágföld és tápoldat is.

Citrus fajták teleltetése

Egyik citrusféle sem bírja a hideget, ezért jóval a fagyok előtt, korán be kell vinni világos helyre a növényt. A 4-8 fokos helyiség az ideális számára, de némely fajta a 10-15 fokot, sőt a 20 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Csökkentsük az öntözést, gyakran szellőztessünk. Sötét és meleg helyen ledobja a lombját. A bizonyos mennyiségű lombhullatás természetes, de ha szinte minden levél lehullik, az annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Teleltetés után érzékenyebb, ezért május közepénél előbb ne tegyük ki a szabadba.

A téli hónapokban a gyümölcsök kialakuláshoz szükség lehet mesterséges beporzásra. A beporzást úgy végezhetjük legegyszerűbben, hogy a virágról cipesszel leveszünk néhány portokot, és a bibére tesszük. Másik módszer, hogy ecsettel is kiszedünk egy kis virárport, és azt visszük át a bibére. A garantált siker érdekében a műveletet néhány nap múlva ismételjük meg.

Citrusok metszése

A citrusokat tavasszal és ősszel érdemes metszeni. Az őszi metszést különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a teleltetésnél helyhiánnyal küzdünk. A többi mediterrán növény metszésével megegyezően, ősszel vagy tavasszal a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig.

Metszéssel nagyon jól alakíthatjuk a formáját.

Citrusfélék szaporítása

A citrusok legegyszerűbben és leggyorsabban nyáron dugványról szaporíthatók.

Magvetéssel is próbálkozhatunk. A kikelt növényeket 2-3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel. Másik megoldás az oltás, ilyenkor a 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát.

A dugványozás előnye az is, hogy csupán egy nemes citrus fáról származó ágra van szükségünk, ezt már nem kell beoltani vagy beszemezni. A dugványozással szaporított citrusról akár már 4-5 éven belül leszedhetjük az első gyümölcsöt.

Dugványozáshoz tavasszal vágjunk fiatalabb hajtsácsúcsokat, és fejdugványokat ültessük trágyázott tőzegkorpába. A növényekt csak akkor ültesük át, ha kinőtték a cserepet.

legkedveltebb díszcitrusok - kalamondin

Citrus fajták kártevői, betegségei

 A citrusokon levél- és pajzstetvek előfordulhatnak. Rendszeresen ellenőrizzük és ha szükséges kezeljük házi szerrel és azonnal különítsük el a növényt a többitől és kezdjük meg a kártevőmentesítést.

A fehér gubacstetveket spirituszos vattával és eltávolíthatjuk.

A fehérlegyek ellen a földbe szúrt sárga agyaglappal védekezhetünk.

A rozsdapenész rozsdafoltszerűen lepi el a növényeket. Nedves kendővel törölhetjük le. 

A fejlődési rendellenességek, mint a levélhullás, a görbe növekedés és növekedéshiány oka a túl sok vagy túl hideg vízzel való öntözés, illetve a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet. Az öntözéshez használjunk szobahőmérsékletű vizet és helyezzük át a növényt.

Citrusfélék felhasználása

A cirtusfélék igen mutatós növények, magukban is nagyon szépen mutatnak.Egzotikus megjelenésével a napfényes ablak, nyáron a terasz vagy erkély látványos dísze. 

A citrusfélék termése fogyasztható, de különösen a cserépben nevelt növények gyümölcse fanyar, savanyú ízű. A kalamondinnak és a kumkvatnak a termése héjastól is fogyasztható. Befőttet, mártást, lekvárt, szószt, likőrt is készíthetünk belőlük.

Citromból készül például az olaszok kedvelt likőre a limoncello. A limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.

Limoncello házilag, az olasz citromlikőr receptje

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Miklós Hajnalka szerint:

    Hello, nekem van egy nagyon szép és termő narancsfám, téli kertbe van ,tavaly semmi gond nem volt idén meg a leveleken egy ragacsos valami van es a narancsok is pár megreped még félig sárgán, tud nekem valaki ebben segíteni ? Előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük