Citrusfélék gondozása

A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a citrusfélék, amelyek a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat és gyümölcseiket. Ismerd meg, milyen egyszerű a citrusfélék gondozása!

citrusfélék gondozása

Citrusfélék gondozása

Származása: a rutafélék (Rutaceae) családjába tartoznak, Kelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában őnhonosak 

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje

Virágok: fehérek, ritkán rózsaszínűek, csillagalakúak, illatosak, téli kertben egész évben virágzik és hozza terméseit,

Fogyaszthatóság, mérgezőség: sárga, narancssárga gyümölcsei ehetőek, de gyakran savanyúak 

Magasság: kifejlett növény magassága fajtától függően 0,3 – 1,5 méter is lehet. Nagyobb vagy terméses növényeknek növényeknek támasztékra van szükségük. 

Habitus: bőrszerűek a levelei, bokros, dekoratív, törzses fává is nevelhető, de bokorként harmonikusabb hatású.

Cserépben nevelhető-e: igen, mivel teleltetni kell, leginkább cserépben vagy dézsában neveljük.

Virágzási idő: fő virágzási idő márciustól augusztusig, de téli kertben egész évben

 

Fajok/fajták: számtalan faja és fajtája létezik, melyek a termés színében és nagysáában, illetve a növekedés erősségében különböznek egymástól. Erős növekedésű a citrom (C. limon), a narancs (C. sinensis), a keserű narancs (C. aurantium) és különösen a hő- és fényigényes grépfrút (C. x paradisi).Gzadagon virágzik és terem a filigrán mandarin (C. retulata) és a mirtuszlevelű narancs (C. myrtifolia). Igen dekoratív az apró kerek termésű kalamondin (x Citrofortunella microcarpa) és hosszúkás termésű törpemandarin vagy más néven kumkvat (Fortunella marginata).

Citrusfélék gondozása

Gondozása: napsütéses, meleg, széltől és esőtől védett helyre tegyük. Rendszeresen öntözzük, de ne álljon vízben, a földlabda kicsit kiszáradhat, augusztusig hetente tápoldatozzuk. Mészigényes növény, lehetőleg mészben gazdag vizet, illetve tápoldatot adagoljunk számára. Kapható külön a citrusfélékhez kifejlesztett virágföld és tápoldat is.

Teleltetése: Nem bírja a hideget, ezért jóval a fagyok előtt, korán be kell vinni világos helyre. A 4-8 fokos helyiség az ideális számára, de némely fajta a 10-15 fokot, sőt a 20 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Csökkentsük az öntözést, gyakran szellőztessünk. Sötét és meleg helyen ledobja a lombját. A bizonyos mennyiségű lombhullatás természetes, de ha szinte minden levél lehullik, az annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Teleltetés után érzékenyebb, ezért május közepénél előbb ne tegyük ki a szabadba.

Metszése: többi mediterrán növény metszésével megegyezően, ősszel vagy tavasszal a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig.

Szaporítása: nyáron dugványról szaporítható. Magvetéssel is próbálkozhatunk.

Kártevők: a levél- és pajzstetvek előfordulhatnak, rendszeresen ellenőrizzük.

Felhasználása: termése fogyasztható, de gyakran savanyú.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 127
  • 7
  •  
  •  
  • 127
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük