Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése

A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A citrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat és kinevezik zamatos gyümölcseiket. Ismerd meg, milyen egyszerű a citrusfélék (Citroideae) gondozása, metszése, szapoírtása és teleltetése.

citrusfélék gondozása

Citrusok, citrus fajták származása, jellemzése

Citrusok származása

A citrusfélék (Citroideae) a rutafélék (Rutaceae) családjába tartoznak, Kelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában őnhonosak 

Leggyakoribb citrus fajok/fajták

A citrusoknak számtalan faja és fajtája létezik. Ezek a termés színében és nagyságában, illetve a növekedés erősségében különböznek egymástól. Erős növekedésű a citrom (C. limon), a narancs (C. sinensis), a keserű narancs (C. aurantium) és különösen a hő- és fényigényes grépfrút (C. x paradisi). Gazdagon virágzik és terem a filigrán mandarin (C. retulata) és a mirtuszlevelű narancs (C. myrtifolia). Igen dekoratív az apró kerek termésű kalamondin (x Citrofortunella microcarpa) és hosszúkás termésű törpemandarin vagy más néven kumkvat (Fortunella marginata). A citrom mellett ez utóbbi kettő citrusféle a leggyakrabban tartott hazánkban.

Citrusfélék jellemzése

Ismertetőjegyei: a citrusok őshazájukban örökzöld cserjék, Magyarországon azonban a hideg évszakban nem tarthatók a szabadban, teleltetni kell őket.

Virágok: fehérek, ritkán rózsaszínűek, csillagalakúak, illatosak, téli kertben egész évben virágzik és hozza terméseit

Virágzási idő: fő virágzási idő márciustól augusztusig, de téli kertben egész évben

Fogyaszthatóság, mérgezőség: sárga, narancssárga gyümölcsei ehetőek, de gyakran savanyúak 

Magasság: kifejlett növény magassága fajtától függően 0,3 – 1,5 méter is lehet. Nagyobb vagy terméses növényeknek növényeknek támasztékra van szükségük. 

Habitus: bőrszerűek a levelei, bokros, dekoratív, törzses fává is nevelhető, de bokorként harmonikusabb hatású.

Cserépben nevelhető-e: igen, mivel teleltetni kell, leginkább cserépben vagy dézsában neveljük.

Citrusfélék gondozása

A citrusféléket napsütéses, meleg, széltől és esőtől védett helyre tegyük. Vízigényes növények. Rendszeresen öntözzük, de ne álljon vízben, a földlabda kicsit kiszáradhat, augusztusig hetente tápoldatozzuk. Mészigényes növény, lehetőleg mészben gazdag vizet, illetve tápoldatot adagoljunk számára. Kapható külön a citrusfélékhez kifejlesztett virágföld és tápoldat is.

Citrus fajták teleltetése

Nem bírja a hideget, ezért jóval a fagyok előtt, korán be kell vinni világos helyre. A 4-8 fokos helyiség az ideális számára, de némely fajta a 10-15 fokot, sőt a 20 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Csökkentsük az öntözést, gyakran szellőztessünk. Sötét és meleg helyen ledobja a lombját. A bizonyos mennyiségű lombhullatás természetes, de ha szinte minden levél lehullik, az annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Teleltetés után érzékenyebb, ezért május közepénél előbb ne tegyük ki a szabadba.

Citrusok metszése

A citrusokat tavasszal és ősszel érdemes metszeni. Az őszi metszést különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a teleltetésnél helyhiánnyal küzdünk. A többi mediterrán növény metszésével megegyezően, ősszel vagy tavasszal a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig.

Citrus fajták szaporítása

A citrusok legegyszerűbben és leggyorsabban nyáron dugványról szaporíthatók.

Magvetéssel is próbálkozhatunk. A kikelt növényeket 2-3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel. Másik megoldás az oltás, ilyenkor a 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát.

A dugványozás előnye az is, hogy csupán egy nemes citrus fáról származó ágra van szükségünk, ezt már nem kell beoltani vagy beszemezni. A dugványozással szaporított citrusról akár már 4-5 éven belül leszedhetjük az első gyümölcsöt.

Citrus fajták kártevői

 A citrusokon levél- és pajzstetvek előfordulhatnak. Rendszeresen ellenőrizzük és ha szükséges azonnal különítsük el a növényt a többitől és kezdjük meg a kártevőmentesítést.

Citrusfélék felhasználása

A citrusfélék termése fogyasztható, de különösen a cserépben nevelt növények gyümölcse fanyar, savanyú ízű. A kalamondinnak és a kumkvatnak a termése héjastól is fogyasztható. Befőttet, mártást, lekvárt, szószt, likőrt is készíthetünk belőlük. Citromból készül például az olaszok kedvelt likőre a limoncello.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük