Balkonnövények metszése tavasszal

A balkonnövények metszése a tavasz egyik legkorábbi feladata. A metszéssel nem csak formázzuk a növényeket, hanem új hajtások nevelésére és virágzásra is ösztönözzük. A legkedveltebb teleltetett növények, pl. leander, citrusfélék, muskátli, fűszernövények, rózsa metszési praktikáit gyűjtöttem össze. 

balkonnövények metszése tavasszal

Balkonnövények metszése tavasszal

A balkonnövényeket többségét tavasszal, a téli pihenő idő után érdemes metszeni. Az őszi metszést leginkább azért szoktuk választani, hogy a teleltetendő növényeknek kisebb legyen a helyszükséglete és így elférjenek a téli kertben vagy egyéb teleltető helyen. Talán az egyetlen kivétel a leander, amit mindenképp érdemesebb ősszel metszeni.

Metszés általános szabályai

A fagyási sérüléseket távolítsuk el. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy egy ágrész él-e, óvatosan kaparjuk meg körmünkkel a háncsot. Ha zöld akkor él, ami szürke a sajnos nem él, azt vágjuk le.

Ha ősszel nem tettük meg, akkor most itt az ideje, hogy az elnyílt virágokat, terméseket levágjuk.

Az edényben nevelt növények számára különösen fontos a megfelelő tápanyagellátás. Az átültetéshez jó minőségű balkonföldet válasszunk. A tápanyagot csak megfelelő minőségű földből tudja felvenni a növény. A legtöbb fajta virágföld tartalmaz tápanyagot is, ha nem adjunk növényeinknek tartós hatású, komplex, granulátum formájú műtrágyát is.

A balkonládákban a föld tetejét lazítsuk meg, akár le is lehet szedni és kicserélni. Óvatosan, kis lapáttal vagy kézzel dolgozzunk, a gyökerekre vigyázzunk. A teleltetett növények lélektani határa plusz 5 Celsius fok! Akkor rakhatjuk ki őket biztonságban mikor éjjel ennél tartósan melegebb lesz.

Népszerű balkonnövények metszése

Muskátli

Muskátli: Az elhalt ágakat távolítsuk el és az összes ágat vágjuk le az első levélrügyig. Nem kell megijedni, alig marad rajta levél. A föld felső részét távolítsuk el és a tegyünk helyette friss földet.  Kezdjük el locsolni rendszeresen, de még ne rakjuk ki  szabadba. A muskátli tavaszi ébresztéséről itt olvashatsz bővebben.

Levendula

Levendula: Kb. 1/3-ra kell visszavágni az ágakat, csak úgy, mint a szabadföldben tartott társaikat.

Citrusfélék

Citrusfélék: A citrusok hajlamosat a teleltetés alatt hosszú hajtásokat hozni. Amik túlságosan kilógnak a koronából vágjuk le, különben letörnek majd. A hajtásvégeket megcsipkedhetjük, hogy kicsit felfrissítsük a növényt. Ha szükséges ültessük át és kapjon tápanyagot. De ezzel várhatunk addig amíg kitesszük a szabadba.

Leander

Leander: a leandert alapvetően ősszel kell visszametszeni. Mivel a virágait az új hajtásokon hozza, ezért a tavaszi metszés után jóval később, csak nyár végén fog virágozni. Tavasszal tényleg csak azokat az ágakat vágjuk le, amelyeket nagyon szükséges.

Fűszernövények

Fűszernövények: A fásszárúak kivétel (rozmaring, zsálya) a legtöbbet visszavághatjuk majdnem tövig, már úgyis csak a tavalyi elszáradt részek vannak rajtuk.

Rózsa

Rózsa: A fagyok elmúltával metsszük meg és takarjuk ki a töveket. A nagyon öreg elfásodott ágakat eltávolíthatjuk. A sebeket érdemes lekezelni fertőtlenítővel. Az első egészséges rügyre vágjuk vissza a töveket, így kb arasznyi ágak maradnak. A fél cm-nél keskenyebb hajtásokat távolítsuk el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük