Leander teleltetése – tippek, trükkök, praktikák

A leander teleltetése egy cseppet sem bonyolult. Ha fagymentes helyet biztosítunk számára, akkor télen nem kell túl sűrűn foglalkozni vele. A pihenő ideje alatt ugyanis nem kíván különösebb babusgatást. 

leander teleltetése

Leander teleltetése

Bár időnként hallani bátor emberekről, akik a szabadban tartják a leandert télen is, magam részéről nem ajánlom ezt a megoldást. Ha a szabadban jól becsomaguljuk, akkor is időnként szükséges egy kicsit szellőztetni.

Mikor kell teleltetni a leandert?

A leander ősszel mínusz 1-3 fokig is kint maradhat. A teleltetést nem kell elkapkodni, jó ha hidegebb napok a szabadban érik. A hűvös idő ellenállóbbá teszi a növényt és a kártevőket is elpusztítja.

Leander teleltetése előtti teendők

Akár csak a többi teleltetendő növény, a leandert is legelőször fel kell készíteni a téli hónapokra. A tápoltatozást már szeptemberben abba kell hagyni, a leander metszésére is ez a legalkalmasabb időszak.

Kezdjük a tisztogatással. Távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, virágokat és az esetleges kártevőket. Zuhanyoztatással mossuk le a szennyeződéseket.

Hol teleltessük a leandert?

Próbáljunk inkább egy világosabb, fagymentes, de hidegebb zugot találni számára a házban, a folyosón, a pincében vagy fagymentes melléképületben.

Leander gondozása a teleltetés alatt

A pihanőidő alatt csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Időnként érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e, kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken. Ha ilyet észlelünk azonnal távolítsuk el a leandert különítsük el a többi növénytől, nehogy azok is megfertőződjenek.

Időnként, az enyhébb napokon szellőztessük ki a helyiséget, de arra ügyeljünk, hogy huzat ne érje a virágainkat.

Egész tavaszig gyakorlatilag csak ennyi teendőnk van a teleltetett növényeinkkel. A legnagyobb hibát a túlöntözéssel követhetjük el. A rendszeresen öntözött és világos helyen tartott leander gyenge, erőtlen hajtásokat hoz, amiket aztán tavasszal úgy is le kellene vágni. Jobb, ha inkább megelőzzük a téli fejlődését.

Télen pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük a leandereknek, hagyjuk tehát pihenni őket. Tavasszal aztán újult erővel, gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kengyel Tiborné szerint:

  Kedves Jucó Köszönöm a kimerítő leander gondozási leírást. Volt benne számomra új. Decibella

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Decibella!

   Nagyon köszönöm a visszajelzést!
   Igyekszem a továbbiakban is hasznos tartalmakkal jelentkezni.
   Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük