Leander teleltetése – tippek, trükkök, praktikák

A leander teleltetése egy cseppet sem bonyolult. Ha fagymentes helyet biztosítunk számára, akkor télen nem kell túl sűrűn foglalkozni vele. A pihenő ideje alatt ugyanis nem kíván különösebb babusgatást, öntözni is csak ritkán kell. Elmondom, mikor és hogyan érdemes fagymentes helyre menekíteni a leandert, milyen gondozási teendőink vannak a teleltetés alatt és mikor kerülhetnek újra ki a szabadba.

leander teleltetése

Leander teleltetése szakszerűen

Bár időnként hallani bátor emberekről, akik a szabadban tartják a leandert télen is, magam részéről nem ajánlom ezt a megoldást. Van ugyan olyan nemesített leander, ami a mi hidegebb teleinket is túléli, de a legtöbb nem ilyen. Szerintem jobb megelőzni a bajt, mint utólag bánkódni, hogy tönkre ment a kedvenc növényünk.

Sokan azt a megoldást választják, hogy jól becsomagolva a szabadban, viszonylag védett helyen teleltetik a leandert. Ha a szabadban jól becsomagoljuk, akkor is időnként szükséges egy kicsit szellőztetni, hogy megelőzzük a tetvesedést.

Mikor kell bemenekíteni a leandert?

A leander ősszel mínusz 1-3 fokig is kint maradhat. A teleltetést nem kell elkapkodni, jó ha hidegebb napok a szabadban érik. A hűvös idő ellenállóbbá teszi a növényt és a kártevőket is elpusztítja.

Leander teleltetése előtti teendők

Akár csak a többi teleltetendő növényt, a leandert is legelőször fel kell készíteni a téli hónapokra. A tápoltatozást már szeptemberben abba kell hagyni, a leander metszésére is ez a legalkalmasabb időszak.

A védett helyre szállítás előtt kezdjük a tisztogatással. Távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, virágokat és az esetleges kártevőket. Zuhanyoztatással mossuk le a szennyeződéseket.

Hol teleltessük a leandert?

Próbáljunk inkább egy világosabb, fagymentes, de hidegebb zugot találni a leander számára a házban, a folyosón, a pincében vagy fagymentes melléképületben. A szoba hőmérséklete túl magas, 5 és 10 oC közötti hőmérséklet az ideális.

Leander gondozása a teleltetés alatt

A pihenőidő alatt csak annyira öntözzük a leandert, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Időnként érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e, kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken. Ha ilyet észlelünk azonnal távolítsuk el a kártevőket és a leandert különítsük el a többi növénytől, nehogy azok is megfertőződjenek.

Időnként, az enyhébb napokon szellőztessük ki a helyiséget, de arra ügyeljünk, hogy huzat ne érje a virágainkat.

Egész tavaszig gyakorlatilag csak ennyi teendőnk van a teleltetett növényeinkkel. A legnagyobb hibát a túlöntözéssel követhetjük el. A rendszeresen öntözött és világos helyen tartott leander gyenge, erőtlen hajtásokat hoz, amiket aztán tavasszal úgy is le kellene vágni. Jobb, ha inkább megelőzzük a téli fejlődését.

Télen pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük a leandereknek, hagyjuk tehát pihenni őket. Tavasszal aztán újult erővel, gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

Leander visszaszoktatása a szabadba

Az első reményteli tavaszi napsugarak sok kertbarátot felbátorítottak arra, hogy a fagymentes helyen teleltetett leander csodájukat kiszabadítsák téli pihenő helyükről. Aztán az április elejei fagyok után nem győznek tanácsot kérni, hogy mit csináljanak féltve őrzött kedvencükkel. Tapasztalt leander tulajdonos olvasónk viszont még mindig óvatosságra és fokozatosságra int bennünket. Elárulja azt is, mit tegyünk a gombafertőzéses, csörgősre száradt leanderrel, hogy kerülhetjük el a növény károsodását és hogy lesz sikeres a teleltetett leander szabadba szoktatása.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kengyel Tiborné szerint:

  Kedves Jucó Köszönöm a kimerítő leander gondozási leírást. Volt benne számomra új. Decibella

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Decibella!

   Nagyon köszönöm a visszajelzést!
   Igyekszem a továbbiakban is hasznos tartalmakkal jelentkezni.
   Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük