Muskátli szaporítás egyszerűen, eredményesen

A muskátli szaporítás igazán egyszerű feladat, néhány alapvető szabály betartásával évtizedekig csodálhatjuk a kis utódok szépségét. Az eredményes gyökereztetéshez csupán néhány dolog kell, de ha nem megfelelő időben vagy körülményeket biztosítva állunk hozzá, akkor kudarcra van ítélve a próbálkozásunk.

Muskátli szaporítás egyszerűen, eredményesen

Muskátli szaporítás egyszerűen, eredményesen

Bár nagyüzemben jó részt magról szaporítják a muskátlit, hobbi kertészeknek ezt nem ajánlom. A fejdugványokkal való szaporítás egyszerű és gyors, könnyű sikert ígér.

A muskátli hajtásokat nem vízben gyökereztetjük, azokat rögtön a tápdús földbe ültetjük és megfelelő körülményeket biztosítva rövid idő alatt „megkötnek”.

A muskátli szaporításhoz nem épp a nyár közepe a legmegfelelőbb időszak, de úgy gondolom most is érdemes beszélni róla, hogy ne próbálkozz feleslgesen, valamint időben fel tudj készülni az augusztusi gyökereztetésre.

Nézzük is, mikor és mit kell tenni, hogy eredményes legyen a muskátli szaporítása!

Időzítés

A muskátli szaporítására az augusztus vagy a tavasz a legmegfelelőbb időszak.

Az augusztusban gyökereztetett dugványoknak van idejük megerősödni a fagyokig. A friss hajtásnövények a muskátli teleltetése után elég nagyok ahhoz, hogy tavasszal korán virágba boruljanak.

Tavasszal szintén sikerrel járhatunk a muskátli gyökereztetésével, ha a kifejlett muskátlik hajtásait földbe dugjuk. Ezek ugyan kicsit később hozzák a virágokat, mint az augusztusban gyökereztetettek, de nyár végére szép erős tövekké fejlődnek.

Az év többi időszakában nem érdemes próbálkozni a szaporítással, mert biztos kudarc lesz a végeredménye.

Megfelelő dugvány

Csak is a teljesen egészséges, friss és erőteljes dugványok alkalmasak a gyökereztetésre. Fertőzött vagy gyengélkedő növényből csak ritkán menthetünk meg egészséges hajtásokat. Érdemes tehát tápoldatozással például az élesztős lötyivel csúcsformába hozni a muskálit a szaporítás előtt.

Dugványozáshoz a 10-12 cm-es, erős hajtásvégre van szükség, amiről az alsó leveleket le kell választani. A virágos vagy bimbós hajtások nem alkalmasak a szaporításra. Az álló muskátli hajtásokat levágás után érdemes pár óráig, akár egy napig is pihentetni, hogy a nedv eltávozzon és csak az után földbe ültetni. A futómuskátli hajtásait viszont levágás után azonnal el kell ültetni.

növények beültetése

Megfelelő páratartalom

A gyökereztetéshez 80-95%-os páratartalomra van szükség. Ilyen körülményeket biztosítva kb. 3-4 hét alatt lesz életképes a kis növény. A megfelelő páratartalmat leginkább úgy tudjuk biztosítani, ha a növényeket nylon zacskóval letakarjuk.

Megfelelő föld

A muskátli hajtásokat laza, jó vízáteresztő képességű földbe kell ültetni. A színtiszta virágföld használata nem ideális a kis hajtásokhoz. Használj virágföld és homok keverékét az ültetéshez.

Szakszerű gondozás

A gyenge hajtások sokkal érzékenyebbek, mint a kifejlett növények, több gondoskodást igényelnek. Nem bírják a tűzőnapot, félárnyékos védett helyre van szükségük. A földnek mindig nedvesnek kell lennie. A begyökeresedett dugványokat ültesd át nagyobb cserépbe még a teleltetés előtt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Józsefné Bertha szerint:

    Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük