Futómuskátli dugványozása – olvasói tapasztalatok

A tiroli futómuskátli dugványozása igen egyszerű. Különösen akkor érdemes foglalkozni vele, ha nagyobb mennyiségű muskátlival szeretnénk majd a következő évben is díszíteni a teraszt és van helyünk a megfelelő teleltetéshez. Olvasónk fázisfotókkal kiegészítve mesélt arról, hogy sikerült a futómuskátlit szaporítani.

Futómuskátli dugványozása

Futómuskátli dugványozása

Eke Ildikó a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban mutatta meg, hogy szaporította tiroli futómuskátli zuhatagát dugványozással. Kérésünkre elmesélte a siker titkát.

„Először is köszönöm a dicséretet. Arra kértetek, írjam le, mit csináltam a muskátlival, hogy ilyen lett. Én sem vagyok még annyira tapasztalt,  de évről évre ügyesebb vagyok☺️.

Szeptember 6-án dogványoztam. Igaz akkor még telis tele van virággal és hajtással a muskátli. 1 hónap alatt gyökeresedik meg kb. 

Volt 3 féle szinű tiroli futómuskátlim abból hajtásokat törtem ami kb. olyan 10 cm jelent. Így néz ki a hajtás kb 6-7-10 cm egy, ezt kell csak a földbe bedugni. 

Futómuskátli dugványozása

Ezeket a hajtásokat letöröm és muskátliföldbe teszem és elkezdem öntözni sima vizzel. Semmi örgöngösség. 

Van nekünk ez az üveges rész itt készítettük el nekik a helyet. Kb 4 hét alatt gyökeresedik meg a dugvány. Én azért csináltam szeptember elején, hogy amire jön a hideg legyen már gyökere.

Semmi mást nem tettem mint öntöztem sima vízzel amikor úgy láttam hogy kell. Időjárástól is függ mennyire tud kiszáradni kb 2-3 naponta. Természetesen a többi muskátli maradt a teraszon mert olyan szépek voltak. Egészen amíg minusz nem lett.

A dugványokat átszállítottam az üveges részből egy másik épületbe, ahol olyan 10 fok körül volt. Itt heti egyszer öntöztem már csak. Ablak előtt volt, hogy azért kapjon valami fényt.

Futómuskátli dugványozása

Április végén hogy már nem voltak olyan hidegek visszaszállítottam az üveges részbe őket. Elkezdtem a tápozását. Én dr Garden muskátlidoktort használok. Használati útmutató jól le van írva. És most hétvégén remélhetőleg jó idő lesz akkor beültetem a teraszt.

Futómuskátli dugványozása

Nekem 60 cm-es ládába 4 db, a 40 cm-es ládába 3 db megy. Akasztok is fel, oda 3 db szoktam tenni egy cserépbe. Számításaim szerint olyan 70-80 darabot fogok ültetni. Muskátliföldet Sunin márkájút használok nekem ez vált be. Nagyon jól vezeti a vizet.

Amikor kint vannak a helyükön minden nap öntözöm, de kb 3-4 naponta tápozom is az elején. És ők meg meghálálják nekem és gyönyörű szépek lesznek. Remélem sokaknak tudtam segíteni.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Eke Ildikónak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük