Vírusos tulipánok felismerése és velük kapcsolatos teendők

A tulipánokról úgy tartjuk, hogy nem nagyon vannak a kártevőik. Pedig bizony nem is ritka a tulipánok vírus betegsége. Ráadásul igen látványos is. Gyakran rácsodálkozunk a cirmos tulipánok szépségére, nem is sejtve, hogy a dekoratív megjelenés mögött vírus betegség áll. A cirmos szépségek többnyire vírusos tulipánok, amelyeknek a napjai meg vannak számlálva. Érdemes azonnal intézkedni, még mielőtt a többi tulipán is megfertőződik. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor mondja el, mit tehetünk a beteg tulipánokkal a többiek egészsége érdekében.

Vírusos tulipánok felismerése

A vírusos tulipánokkal kapcsolatos tudnivalókba Némethy Zsuzsanna, növénydoktor kalauzol el bennünket, akitól legutóbb a leanderek rákosbetegségeiről olvashattunk. Fogadd szeretettel az ismertetőjét!

“Szereti a tulipánt? Az egyszínűt vagy a tarka, cirmos mintájút?

Tudja, hogy a cirmos szirmú tulipánok bár szépek, de betegek, vírussal fertőzöttek?

A tulipán színtörését a tulipán színtörés vírus (TBV) okozza. Gyakori betegség, az egészséges tulipán töveket néhány év termesztés után megfertőzi, elszaporodik a tövek között.

vörös tulipán

Bár sokan a cirmos színű tulipánokat kedvelik, érdemes tudni, hogy a megfertőződött növények kipusztulnak 2-4 év múlva.

A betegséget már a 16. -17. században ismerték Hollandiában (akkor Németalföldön), és igen értékes volt, arannyal vetekedő árral rendelkezett. Bár akkor még nem tudták, hogy mi okozza, de ismerték a fertőzött hagymák sokszorosításának titkát: a beteg tulipán hagymákat ketté vágták, majd egészséges hagymával összeszorítva nevelték tovább. A betegség számos akkor készült rajzon is látható.

Virágkedvelők biztos tudják, hogy nem csak egyszínű szirmú tulipánfajták léteznek, hanem léteznek mintás, két színben játszó szirommal fejlődő különleges tulipánok is.

Vírusos tulipánok felismerése

Hogyan lehet megkülönböztetni a fajtára jellemző mintázatot a vírusfertőzés okozta cirmosságtól?

A fajtára jellemző színelváltozás minden egyes tő virágánál azonos színű és alakú, a sziromlevélen ugyanazon a helyen, ugyanolyan alakú és színű a folt, „egyenfolt”.

Egészséges tulipánok

Míg a színtörés vírus okozta fertőzött töveknél a foltok csíkok, vonalak hossza, mérete eltérő, és elhelyezkedésük, sűrűségük is különböző. Számos esetben megfigyelhető, hogy egyszínű sárga vagy piros szirmú fajta virágai között csíkozott virágok is nőnek, azok a vírusosak. A fiókhagymáik is vírussal fertőzöttek, azokból is cirmos virágok fognak fejlődni, amikor a megfelelő méretet elérik a hagymáik.

egészségséges cirmos tulipán
egészséges dupla, cirmos tulipán

Vírus fertőzött tulipánok

A kép baloldalán látható cirmos tulipánok fertőzöttek, a jobb oldaliak pedig egészségesek.

balra vírusos tulipánok, jobbra egészséges tulipánok

Védekezés a tulipánokat fertőző vírus ellen

A vírus ápolási munkákkal, kézre tapadt növényi nedvvel vihető tovább, azzal lehet a következő növényt megfertőzni a keletkezett sebeken keresztül. Aki késsel, ollóval vágja le a virágot, a pengére tapadva is terjeszthető.

Ezért ajánlott az elvirágzott virágszárakat nem vágni, hanem törni oly módon, hogy a sebfelülethez kezünk ne érjen. Levéltetvek is terjesztik. A fertőzött növényeket, azok hagymáit a vírusoktól nem tudjuk mentesíteni.”

Nagyon köszönjük a hasznos ismertetőt és tanácsokat Némethy Zsuzsanna növénydoktornak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük