Tulipán (Tulipa sp.) gondozás – minden, amit a tulipánról tudni akartál

A csodálatos szín és formavilágú tulipán (Tulipa sp., régi nevén: tulipánt) a tavasz kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Őszi ültetéssel már a következő évben hozzá gyönyörű virágait. A teleltetéssel nem kell bajlódni, sőt még magától is szaporodik. Az első évben cserépben is virágoztatható. Az így nevelt tulipánhagymákat az elnyílás után érdemes azonban a kertbe ültetni, mert a cserépben nincs elég élettere és tápanyaga a növekedéshez. Összefoglaltam a tulipán kertben és a cserépben nevelésének legfontosabb tudnivalóit, teendőit. Mindent megtalálsz amit a tulipán ültetése, gondozása, teleltetése, szaporítása témában tudni érdemes és jó néhány érdekességet is elárulok tulipánnal kapcsolatban.

Tulipán

Tulipán (Tulipa) származása

A tulipán (Tulipa) évelő, hagymás dísznövény, a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide.

A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett a jelvénye és jelképe az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, amit ma Isztambul néven ismerünk.

A tulipán név a perzsa tuliban= turbán szóból származik, utalva a fejfedő és a virág hasonlóságára. Magyar nyelvemlékekben a 17. században jelent meg, sokáig tulipántnak hívták.

Már honfoglaló őseink is ismertek egy pusztai tulipán fajtát, amit tűzvirágnak hívtak. Ez azonban messze áll a ma ismert nemesített tulipán fajtáktól.

A törökök több egyéb növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk. Magyar és bécsi közvetítéssel jutott el Európa nyugatibb országaiba a 17. században. Népszerűsége miatt ára vetekedett az aranyéval.

Ma a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a Hollandiából származik. Itt találjuk a világ legnagyobb tavaszi kertjét, Keukenhofot is, ahol több mint hét millió növényben és köztük több millió tulipánban gyönyörködhetünk.

egészséges dupla, cirmos tulipán

Tulipán jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az uborkáéhoz hasonlító ízű szirmok ehetők, a többi része mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz, a pollen allergiát okozhat.

Magasság: 10 – 40 cm fajtától függően

Habitus: felálló, lándzsás levelek

Cserépben nevelhető-e: igen, a tulipán cserében is nevelehető és nem is bonyolult

Virágok: kék kivételével minden színben előfordul, több színű is lehet, kehely, tölcsér és harang alakú virágai dupla szirmúak is lehetnek, a virágzási idő fajok és fajták szerint eltérő

Virágzási idő: márciustól-május, fajtától függően. A kis méretű botanikai tulipánok vagy másnéven vadtulipánok már március elején virágba borulnak. A magasra növő és nagy virágfejű változatai május elején virágoznak.

Botanikai tulipán, vadtulipán (Tulipa) gondozása

A nevében a tavaszi hagymás nevét nevet viselő tulipánfa nem rokona a tulipánnak. Sokan tévesen a magnóliát is tulipánfának hívják, de anank neve liliomfa.

A tulipánhagymája nem mérgező, nagy éhínségek és háborúk idején foygasztották is, de szerintem ezt ne tegyük.

Tulipán igényei

Hely: világos és napos, félárnyékos helyet kedveli

Öntözés: mérsékelt öntözést kíván, 2-3 naponta elég öntözni. Kevés víz hatására a virágok rövidebb száron nőnek és virágfejek kisebbek lesznek.

Tápanyag: elvirágzás után kezdődik a hagymák növekedési időszaka, ekkor és az őszi ültetés után érdemes tápanyaggal kényeztetni.

A tulipán nem szobanövény, lakásban hosszútávon nem tartható. A cserépben vásárolt, elnyílott tulipánhagymákat minél előbb ültessük ki a szabadba.

Legjobban a kertben érzi magát, de első évben cserépben is tarthatjuk.

egészségséges cirmos tulipán

Tulipán gondozása a kertben

A kerti tulipán túl sok gondozást nem kíván, évekig el van a kertben különösebb gondozás, ápolás nélkül. Sőt, szereti, ha békénhagyják.

Virághagymák ültetése

A tulipán “iskolás” növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. Érdemes ültetőkosarat használni, ezzel védjük kártevőktől és megkönnyítjük a kiszedésüket is.

A tavasszal cserepében vásárolt tulipánokat elvirágzás után és ha már nem fagyos a föld, érdemes rögtön kiültetni a kertbe, hogy a hagymák növekedni tudjanak és következő évben újra virágozzanak.

Ápolás

Mérsékelt öntözzük. Az elvirágzott virágszárat a felére törjük vissza. A leveleit hagyjuk teljesen elszáradni, csak ezután szedjük le.

Tulipán hagymák felszedése

A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Teleltetés

A kertbe ültetett tulipánhagymák túl élik a mínuszokat, nincs velük teendő.

Tulipán szaporítása

Folyamatosan kis hagymákat nevel, a sarjhagymák leválasztásával és elültetésével új növényekre tehetünk szert. Hajtásról, levágott szárról és magról nem szaporítható.

Tulipán felhasználása

Bár önmagában a különböző fajták és színek kombinálásával is szépen mutat, nyugodtan társítsuk egyéb tavaszi virágokkal. 4-5 hagyma kerüljön egy csoportba, jól mutat mellette a nárcisz, a nefelejcs, a kékcsillag, a fürtös gyöngyike, sáfrány.

Tulipán vázában

Vázában akár egy szál is jól mutat, de csoportosan az igazi. Szárításra nem alkalmas. A vázában tartott tulipán élettartamát megnövelhetjük, ha a vázát nem rakjuk tele vízzel. Elég ha csupán egynegyedig töltjük fel a vázát, így biztosítjuk a szükséges nedvességet, de nem rohad a tulipán lágy szára.

tulipán sokkal tovább szép marad, ha széles aljú vázába teszed, szereti, ha békén hagyják. Ne cseréld ki a vizét, azért csak töltsd utána vizet. A tulipán lehajlott szárait kiegyenesítheted, ha rövid időre lámpa alá állítod a virágokat.

Egy apró trükkel már már februárban virágzó tulipánunk lehet a lakásban. De azért a mikróban kinyíló tulipánnak ne dőlj be.

vörös tulipán

Tulipán nevelése cserépben

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük hagymákkal teli cserepeket,hogy a föld ne száradjon ki. Tavasszal, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre , melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége. Megoldás lehet, ha a hűtőszekrény zöldségtárolójában papírzacskóba csomagolva pihentetjük 8-10 hétig. Ilyen pihentetés után akár a szobában is virágoztatható.

Lakásban virágzó tulipán

Februárban már minden porcikám nagyon vágyik a tavaszi illatokra és színekre. Amikor már teljesen elegem van a télből, a latyakból, a hideg és borús napokból, akkor már egy szál virágra is jól esik ránézni. Még szerencse, hogy van egy kipróbált trükköm, amivel már február közepén virágzik a tulipán a lakásban. Próbáld ki Te is az egyszerű praktikát!

Ezzel a trükkel már februárban virágzik a tulipán a lakásban

Tulipán szimbolikája

A tulipán szimbólumrendszere igen sokrétű. Míg nyugaton a rózsa, addig az ókori Perzsiában a tulipán szimbolizálta az igaz szerelmet. A tulipán volt a jelvénye az Oszmán-dinasztiának, és a fővárosnak, Konstantinápolynak.

A tulipán mára már Hollandia jelképévé vált. Minden év januárjának harmadik szombatján tartják a Nemzeti Tulipán napot, amikor több ezer tulipánt osztanak szét az ünneplő tömeg között. Szintén itt található a világ legnagyobb tulipános kertje, Keukenhof, ahol két hónapon át több mint 7 millió tavaszi hagymás szépségében gyönyörködhetünk.

Magyarországon a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben gyönyörködhetünk nagy mennyiségben a tulipánok szépségében.

tulipán csodák

Tulipán kártevői, betegségei

A tulipánnak nincs túl sok kártevője. Az azonban érdemes tudni, hogy a cirmos virágszirmok sok esetben nem természetesek, hanem vírus betegség okozza azt. A vírusos tulipánok csak maximum 2 – 4 évig élnek. Viszont nagyon könnyen megfertőzik a többieket, és így szép lassan kipusztul az egész állomány. Érdemes ezért a vírusos tulipánokat mielőbb eltávolítani a többitől.

Itt többet is megtudhatsz a vírus egyértelmű felismeréséről és a teljes fertőződés elkerüléséről.

Vírusos tulipánok felismerése és velük kapcsolatos teendők

Nézd meg videón Keukenhof tulipánjait!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük