Tulipán (Tulipa sp.) gondozás – minden, amit a tulipánról tudni akartál

A csodálatos szín és formavilágú tulipán, latinul Tulipa sp., régi magyar nevén: tulipánt a kikeleti kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Őszi ültetéssel már a következő évben hozzá gyönyörű virágait. A teleltetéssel nem kell bajlódni, sőt még magától is szaporodik. Az első évben cserépben is virágoztatható. A cserépben nevelt tulipánhagymákat az elnyílás után érdemes azonban a kertbe ültetni, mert a cserépben nincs elég élettere és tápanyaga a növekedéshez. Összefoglaltam a tulipán kertben és a cserépben nevelésének legfontosabb tudnivalóit, teendőit. Mindent megtalálsz amit a tulipán ültetése, gondozása, teleltetése, szaporítása témában tudni érdemes és jó néhány érdekességet is elárulok tulipánnal kapcsolatban.

Tulipán

Tulipán (Tulipa) származása

A tulipán (Tulipa) évelő, hagymás dísznövény, a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide.

A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett a jelvénye és jelképe az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, amit ma Isztambul néven ismerünk.

A tulipán név a perzsa tuliban= turbán szóból származik, utalva a fejfedő és a virág hasonlóságára. Magyar nyelvemlékekben a 17. században jelent meg, sokáig tulipántnak hívták.

Már honfoglaló őseink is ismertek egy pusztai tulipán fajtát, amit tűzvirágnak hívtak. Ez azonban messze áll a ma ismert nemesített tulipán fajtáktól.

A törökök több egyéb növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk. Magyar és bécsi közvetítéssel jutott el Európa nyugatibb országaiba a 17. században. Népszerűsége miatt ára vetekedett az aranyéval.

Ma a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a Hollandiából származik. Itt találjuk a világ legnagyobb tavaszi kertjét, Keukenhofot is, ahol több mint hét millió növényben és köztük több millió tulipánban gyönyörködhetünk.

egészséges dupla, cirmos tulipán

Ismertebb tulipán fajták 

Összesen tizenkét tulipáncsoprtot különböztetünk meg. Különös ismertetőjelük nincs, de a virágzás alapján meg lehet különböztetni őket.

Korai csoportok: március áprilisban nyíló, egyszerű és teltvirágú tulipánok, Kaufmann, óriás és tigrisfoltos tulipánok. Ezeket szokták botanikus tulipánoknak is nevezni.

Közepesen korai csoportok: április végén, májusban nyílnak, Triumph és Darwin hibridek

Késői csoportok: májusban és júniusban nyíló egyszerű és telt tulipánok, liliomlvelűek, rojtosak, viridiflora, rembrendt és papagájtulipánok.

Tulipán jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az uborkáéhoz hasonlító ízű szirmok ehetők, a többi része mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz, a pollen allergiát okozhat. A virágnedv, főként a hagymákban lévő, allergiás reakciókat válthat ki.

Magasság: 10 – 40 cm fajtától függően

Habitus: felálló, lándzsás levelek

Cserépben nevelhető-e: igen, a tulipán cserében is nevelehető és nem is bonyolult

Virágok: kék kivételével minden színben előfordul, több színű is lehet, kehely, tölcsér és harang alakú virágai dupla szirmúak is lehetnek, a virágzási idő fajok és fajták szerint eltérő

Virágzási idő: áltelában márciustól májusig virágouna fajtától függően. A kis méretű botanikai tulipánok vagy másnéven vadtulipánok már március elején virágba borulnak. A magasra növő és nagy virágfejű változatai május elején vagy akár júniusban virágoznak.

A nevében a tavaszi hagymás nevét nevet viselő tulipánfa nem rokona a tulipánnak. Sokan tévesen a magnóliát is tulipánfának hívják, de anank neve liliomfa.

A tulipánhagymája nem mérgező, nagy éhínségek és háborúk idején foygasztották is, de szerintem ezt ne tegyük.

Tulipán igényei

Hely: világos és napos, félárnyékos helyet kedveli

Öntözés: mérsékelt öntözést kíván, 2-3 naponta elég öntözni. Kevés víz hatására a virágok rövidebb száron nőnek és virágfejek kisebbek lesznek.

Tápanyag: elvirágzás után kezdődik a hagymák növekedési időszaka, ekkor és az őszi ültetés után érdemes tápanyaggal kényeztetni.

A tulipán nem szobanövény, lakásban hosszútávon nem tartható. A cserépben vásárolt, elnyílott tulipánhagymákat minél előbb ültessük ki a szabadba.

Legjobban a kertben érzi magát, de első évben cserépben is tarthatjuk.

egészségséges cirmos tulipán

Tulipán gondozása a kertben

A kerti tulipán túl sok gondozást nem kíván, évekig el van a kertben különösebb gondozás, ápolás nélkül. Sőt, szereti, ha békénhagyják.

Virághagymák ültetése

A tulipán „iskolás” növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. Érdemes ültetőkosarat használni, ezzel védjük kártevőktől és megkönnyítjük a kiszedésüket is.

A tavasszal cserepében vásárolt tulipánokat elvirágzás után és ha már nem fagyos a föld, érdemes rögtön kiültetni a kertbe, hogy a hagymák növekedni tudjanak és következő évben újra virágozzanak.

Ápolás

Mérsékelt öntözzük. Az elvirágzott virágszárat a felére törjük vissza. A leveleit hagyjuk teljesen elszáradni, csak ezután szedjük le.

Tulipán hagymák felszedése

A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Teleltetés

A kertbe ültetett tulipánhagymák túl élik a mínuszokat, nincs velük teendő.

Tulipán szaporítása

Folyamatosan kis hagymákat nevel, a sarjhagymák leválasztásával és elültetésével új növényekre tehetünk szert. Hajtásról, levágott szárról és magról nem szaporítható.

Tulipán felhasználása

Bár önmagában a különböző fajták és színek kombinálásával is szépen mutat, nyugodtan társítsuk egyéb tavaszi virágokkal. 4-5 hagyma kerüljön egy csoportba, jól mutat mellette a nárcisz, a nefelejcs, a kékcsillag, a fürtös gyöngyike, sáfrány.

Tulipán vázában

Vázában akár egy szál is jól mutat, de csoportosan az igazi. Szárításra nem alkalmas. A vázában tartott tulipán élettartamát megnövelhetjük, ha a vázát nem rakjuk tele vízzel. Elég ha csupán egynegyedig töltjük fel a vázát, így biztosítjuk a szükséges nedvességet, de nem rohad a tulipán lágy szára.

tulipán sokkal tovább szép marad, ha széles aljú vázába teszed, szereti, ha békén hagyják. Ne cseréld ki a vizét, azért csak töltsd utána vizet. A tulipán lehajlott szárait kiegyenesítheted, ha rövid időre lámpa alá állítod a virágokat.

Egy apró trükkel már már februárban virágzó tulipánunk lehet a lakásban. De azért a mikróban kinyíló tulipánnak ne dőlj be.

vörös tulipán

Tulipán nevelése cserépben

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük hagymákkal teli cserepeket,hogy a föld ne száradjon ki. Tavasszal, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre , melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége. Megoldás lehet, ha a hűtőszekrény zöldségtárolójában papírzacskóba csomagolva pihentetjük 8-10 hétig. Ilyen pihentetés után akár a szobában is virágoztatható.

Lakásban virágzó tulipán

Februárban már minden porcikám nagyon vágyik a tavaszi illatokra és színekre. Amikor már teljesen elegem van a télből, a latyakból, a hideg és borús napokból, akkor már egy szál virágra is jól esik ránézni. Még szerencse, hogy van egy kipróbált trükköm, amivel már február közepén virágzik a tulipán a lakásban. Próbáld ki Te is az egyszerű praktikát!

Tulipán szimbolikája

A tulipán szimbólumrendszere igen sokrétű. Míg nyugaton a rózsa, addig az ókori Perzsiában a tulipán szimbolizálta az igaz szerelmet. A tulipán volt a jelvénye az Oszmán-dinasztiának, és a fővárosnak, Konstantinápolynak.

A tulipán mára már Hollandia jelképévé vált. Minden év januárjának harmadik szombatján tartják a Nemzeti Tulipán napot, amikor több ezer tulipánt osztanak szét az ünneplő tömeg között. Szintén itt található a világ legnagyobb tulipános kertje, Keukenhof, ahol két hónapon át több mint 7 millió tavaszi hagymás szépségében gyönyörködhetünk.

Magyarországon a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben gyönyörködhetünk nagy mennyiségben a tulipánok szépségében.

tulipán csodák

Tulipán kártevői, betegségei

A tulipánnak nincs túl sok kártevője. Az azonban érdemes tudni, hogy a cirmos virágszirmok sok esetben nem természetesek, hanem vírus betegség okozza azt. A vírusos tulipánok csak maximum 2 – 4 évig élnek. Viszont nagyon könnyen megfertőzik a többieket, és így szép lassan kipusztul az egész állomány. Érdemes ezért a vírusos tulipánokat mielőbb eltávolítani a többitől.

Itt többet is megtudhatsz a vírus egyértelmű felismeréséről és a teljes fertőződés elkerüléséről.

Tulipán virágzás megcsodálása

Tulipán virágzásban szerte a világba gyönyörködhetünk. A legszebb tulipános vagyis tavaszi kertet Hollandiában, a Keukenhof parkban találjuk. 

A világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a holland Keukenhofot a két hónapos nyitva tartása alatt több százezren látogatják. A tavaszi hagymások színpompájával és illatával valamint varászlatos sétaútjaival igazi testi-lelki feltöltődést, kikapcsolódást ígér. Nézd meg, milyen csodálatos Keukenhof!

Persze ahhoz, hogy tulipáncsodákban gyönyörködhessünk, nem kell iylen messze utazni. Az országban egyre több helyen vannak látogatható tavaszi kertek. A legszebb tulipánözön azonban hazánk legnagyobb botanikus kertjében Vácrátóton várja, hogy elbűvölje a virágimádókat.

Nézd meg videón Keukenhof tulipánjait!

https://youtu.be/NdVwkXSz-1A

További olvasnivalók a tulipánról

A tulipánok és tulipánfesztiválok egyre népszerűbbek szerte a világban. Nem csoda, hisz a sok színben és formában pompázó tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi hagymásnövény. Elegáns kastélykertben, városi parkban és egyszerű kiskertben egyaránt jól mutat és igénytelensége miatt a világ bármely részén nevelhető. A leghíresebb tulipánfesztiválok helyszíne között magyart nem találunk, da hazánkban is sok helyen gyönyörködhetünk a tulipánok viágözönében.

Mióta az eszemet tudom, szeretem Bródy János szövegeit. Önmagukban, zene nélkül, versként is megállják a helyüket. Zene és az előadó csodálatos hangja aztán rátesz még egy lapáttal. Rengeteg csodálatos tulipános fotóm van, így adta magát, hogy Bródy János: Hej, tulipán, tulipán című dalából készítsek egy videót az idei Föld napjára. A dalt a fantasztikus Koncz Zsuzsa adja elő.

Kányádi Sándor (Nagygalambfalva, 1929. május 10. – Budapest, 2018. június 20.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő csodásan írt a természetről. Úgy szólt, ahogy csak az tud, aki valóban jó barátságban van a természettel. A Néma tulipán című szerzeményében arra ad magyarázatot, hogy a tavasz nagy kedvence, a tulipán miért pompázik szebbnél szebb színekben. Olvasd el Kányádi Sándor: Néma tulipán című elbeszélését.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük