Tulipán gondozás – minden, amit a tulipánról tudni akartál

A csodálatos szín és formavilágú tulipán a tavasz nagy kedvence az első évben cserépben is nevelhető. Elnyílás után érdemes azonban a hagymákat a kertbe ültetni, mert a cserépben nincs elég élettere és tápanyaga a növekedéshez.

Tulipán

Származás: tulipa fajok és hibridek

liliomfélék családja (Liliaceae)

hagymás növény

A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett a jelvénye és jelképe az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, amit ma Isztambul néven ismerünk.

A tulipán név a perzsa tuliban= turbán szóból származik, utalva a fejfedő és a virág hasonlóságára. Magyar nyelvemlékekben a XVII. században jelent meg, sokáig tulipántnak hívták.

A törökök több egyéb növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk. Magyar és bécsi közvetítéssel jutott el Európa nyugatibb országaiba a XVII. században. Népszerűsége miatt ára vetekedett az aranyéval.

Ma a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a Hollandiából származik. Itt találjuk a világ legnagyobb tavaszi kertjét, Keukenhofot is, ahol több millió tulipánban gyönyörködhetünk.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az uborkáéhoz hasonlító ízű szirmok ehetők, a többi része mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz, a pollen allergiát okozhat.

Magasság: 10 – 40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: márciustól-május, kora tavaszi

Hely: világos és napos, félárnyékos

Öntözés: mérsékelt, 2-3 naponta

Virágok: kék kivételével minden színbe előfordul, több színű is lehet, kehely, tölcsér és harang alakú virágai dupla szirmúak is lehetnek, a virágzási idő fajok és fajták szerint eltérő

Habitus: felálló, lándzsás levelek

Ültetés: a tavasszal vásárolt növényeket kiültethetjük, vagy szeptembertől novemberig 10 cm mélyen, 10 cm tőtávolságra ültessük

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után egyszer tápoldatozzuk, az elvirágzott virágszárat a felére törjük vissza

Teleltetés: őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre , melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége. Megoldás lehet, ha a hűtőszekrény zöldségtárolójában papírzacskóba csomagolva pihentetjük 8-10 hétig. Ilyen pihentetés után akár a szobában is virágoztatható.

Szaporítás: sarjhagymák leválasztásával

Felhasználás: bár önmagában a különböző fajták és színek kombinálásával is szépen mutat, nyugodtan társítsuk egyéb tavaszi virágokkal, 4-5 hagyma kerüljön egy csoportba, jól mutat mellette a nárcisz, a nefelejcs, a kékcsillag, a fürtös gyöngyike, sáfrány.

Vázában akár egy szál is jól mutat, de csoportosan az igazi. Szárításra nem alkalmas.

Ápolási tanácsok: A tulipán “iskolás” növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Szimbolikája: Míg nyugaton a rózsa, addig az ókori Perzsiában a tulipán szimbolizálta az igaz szerelmet. A tulipán volt a jelvénye az Oszmán-dinasztiának, és a fővárosnak, Konstantinápolynak. A tulipán mára már Hollandia jelképévé vált.

Nézd meg videón Keukenhof tulipánjait!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 259
  • 6
  •  
  •  
  • 259
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük