Etető- és fürdőhely kialakítása a kertben

Madárcsicsergéstől hangos kertet csak akkor remélhetünk, ha növényválasztásunkkal és néhány egyéb kiegészítővel élelmet és vizet is biztosítunk a kis szárnyasok számára. Sinka Erika a Zöld Pagonyból a madárbarát kerteknek is nagy ismerője. Most a kerti etető- és fürdőhely kialakításához oszt meg néhány gondolatot. 

Etető- és fürdőhely

Etető- és fürdőhely kialakítása a kertben

Mindenféle mellébeszélés nélkül nézzük Erika szavait a madárbarát kertről!

Madáretető

Télen az élet az etetők köré összpontosul.
A madáretetőket a kert egy csöndesebb, nyugodtabb, alacsony növénycsoportokkal körülvett területen állítsuk fel, ahonnan mégis jól rá lehet látni. Ez a madaraknak is rendkívül fontos tény. Célszerű már a kert tervezésekor, vagy átalakításkor a helyét meghatározni. A környezetében ne legyen nagy felületű ablak, vagy tükör, ami megtévesztheti a madarakat.

A madarak rövid időn belül képesek alkalmazkodnia megváltozott éghajlati feltételekhez. Így az enyhébb telek miatt egyre több vándormadár marad nálunk, vagy korábban tér vissza telelőhelyéről.
Egyre több faj (seregély, énekes rigó, örvös galamb, ökörszem, házi rozsdafarkú, tengelic, barázdabillegető) egyáltalában nem repülnek Afrikába, csak a Földközi-tenger térségéig.

Az éghajlatváltozás miatt egyre több faj fog itthon maradni, tehát a téli etetőknél egyre nagyobb lesz a forgalom.

madárbarát kert

Érdemes egyszerre több etetőt kihelyezni kertünkben. Míg egyes madárfajok (galamb), nyugodtan esznek otthonunk közvetlen közelében is, addig a visszahúzódóbb fajták (begyfélék), jobban kedvelik a rejtettebb etetőket. A magevőknek helyezzünk ki magvakat, míg a gyümölcsevők szívesen lakmároznak túlérett gyümölcseinkből. Verjünk néhány szöget egy fadeszkába, akasszuk fel egy ágra, a szögekre pedig húzzunk egy fél almát, narancsot vagy banánt. Egy cukros vízzel teli üveggel pedig a nektármadárféléket csalogathatjuk közelebb.

Nem érdemes minden nap feltölteni az etetőket, a madaraknál ugyanis ”függőség” alakulhat ki. A hétvégéken azonban ne hagyjuk őket üresen, ilyenkor ugyanis van időnk szemlélni a lakomát.

madárbarát kert

 

Fürdőhely

Az ételen és menedéken kívül más is van, ami csalogathatja a madarakat: egy hely ahol fürödhetnek és ahol friss vízre lelnek. Érdemes kerti tavat, csobogót kialakítani.
Amennyiben többféle madarat is szeretnénk látni, elképzelhető, hogy egynél több fürdetőre lesz szükségünk. A kevésbé szégyellős fajtáknak tökéletesen megfelel egy emelvényre helyezett fürdető, ahol tökéletesen láthatjuk lubickolásuk.

A szemérmesebb egyedek azonban minden bizonnyal a kert egy sűrűbben benőtt pontját részesítik majd előnyben. A víz ne legyen mélyebb 2 centiméternél, így a madarak könnyebben szállhatnak ki és be a „kádból”. Gondoskodjuk a víz tisztaságáról, hogy kis barátaink inni is tudjanak, illetve télen se hagyjuk kiszáradni a fürdetőt, ők ugyanis egész évben élvezik a fürdőzést. Egyes madárfélék a víz helyett a homokfürdőt részesítik előnyben, így e célból elegendő, ha kertünkben hagyunk egy apró homokos tisztást, ahol megszabadulhatnak az élősködőktől.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Sinka Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Solymosi Éva szerint:

  Kedves Nagy Jucó!
  Sinka Erikának üzenem, hogy ha elkezdjük etetni a madarakat, azt nem szabad abbahagyni. Tehát kb. novembertől, áprilisig, folyamatosan legyen feltöltve az etető. Ne csak hétvégén!
  Egyszerűbb az almák kihelyezése, ha egyszerűen az ágakra húzzuk.
  Télen az itatóba, amikor befagy reggelre a víz, forróvizet öntsünk ami felolvasztja a befagyott vizet.
  Ágra, ablakban levő madáretetőre is lehet akasztani, függeszteni pl. cserépaljat, így aki az ablakból etet, itathatja is a kismadarakat, akik nagy fröcskölést rendeznek fürdés közben. Itatni viszont egész évben itassunk.
  Homok fürdőt készíthetünk, ha egy nagyobb cserépalátétbe homokot szórunk. Estére letakarjuk a cicák miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük