Díszcsalán fává nevelése – olvasói tanácsok, trükkök

A díszcsalán fává nevelése nekem még sose jutott eszembe, sőt még az se, hogy a hazánkban egynyáriként tartott növényt valamilyen módon átmentsem a következő évre. Wolf Márta olvasónk már többször eredményesen átteleltette és fásszárúvá nevelte a tarka virágcsalánját (Coleus scutellarioides). Most elárulja a siker titkát!

Díszcsalán fává nevelése

Díszcsalán fává nevelése

A díszcsalán (Coleus scutellarioides) vagy hivatalosabb nevén tarka virágcsalán színes leveleinek köszönhetően igen kedvelt, többnyire egynyáriként tartott balkonnövény. Virágai jelentéktelenek, de levelei igen szín- és mintagazdagok, így nagyon jól mutat összeültetésekben is.

A díszcsalán gondozása nem bonyolult, de fává nevelése azért igazi kihívás. Nézzük Márta tanácsait!

A képen látható két növényt 2017 tavaszán vettem, kicsi palántaként. 2017 őszén, amikor már kidobásra ítéljük az egynyári virágokat – így a díszcsalánt is – kiemeltem a ládából a hatalmas növényeket és a legegyenesebb két ágat gyökerestől, éles késsel levágtam a bokorról.

Az egyenes szárról leszedegettem a kisebb ágakat, leveleket, hogy kis fa alakú legyen a növény. Cserépbe ültettem.

Az egyenes szár teljes hosszában a mellé tűzött karóhoz/vastagabb pálcához kötöztem, több helyen és, mint szobanövényt, a lakásban átteleltettem, nagyon világos helyen, ablakban, talán 2-3-szor kis tápot is kapott.

Napi figyelmet igényel, nem szabad kiszáradnia!

Ha sikerül és nem lesz tetves sem, akkor legalább februárig még szép is marad. Akkor kicsit „megroggyan”, már kevés neki a szobai fény, sok levelét lehullajtja, szép élénk színe kifakul. Akkor is tovább kell vele foglalkozni!

Amikor már nincsen fagy, és éjjel is minimum 15 fok van, ki lehet tenni, hogy folyamatosan hozzászokjon a napsugarak melegéhez.

A csúcsokon fejlődő virágkezdeményeket folyamatosan le kell csípni. A virágja jelentéktelen. Ne oda összpontosítsa az energiáit a növény!

Meg lehet próbálni vízben való gyökereztetéssel is.

Tehát így kezdj hozzá: Egy idei növény szép egyenes szárát fa formájúra lecsupaszítani, vízbe rakni, kigyökereztetni, elültetni, kikötözni és így próbálkozni.

Díszcsalán fává nevelése

Sok sikert a kísérletező kedvű csoporttagoknak!

Nagyon köszönjük a gondozási tanácsokat Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük