Kislevelű bakopa (Bacopa monnieri, cabana) gondozása

A kislevelű bakopa (Bacopa monnieri, cabana) egyre kedveltebb balkonnövény, ami annak köszönhető, hogy rendkívül ellenálló és gazdagon virágzik. A függő virágcserepekbe, balkon ládákba ültethető, apró virágú növény áprilistól októberig ontja virágait. Olvass tovább és elmesélem, hogy lesz sikeres a kislevelű bakopa gondozása és mi a tavasztől őszig tartó virágözön titka.

kislevelű bakopa

Kislevelű bakopa származása, jellemzése

A bakopa (Bacopa monnieri, cabana) az útifűfélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 70 faja trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken őshonos, a legtöbbet az amerikai kontinensen és főleg Dél-Amerikában találjuk. Nedves élőhelyeken élnek, vagy teljesen a vízhez alkalmazkodott alámerült növények.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett félcserje, apró, ovális levelekkel

Virágok: kicsi, csillag alakú virágait a levelek hónaljában, fehér vagy élénk rózsaszín színben hozza. Gazdagon virágzik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20-25 cm

Habitus: elterülő, kúszó, csüngő, hajtásai 1 méter hosszúak is lehetnek

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben neveljük,  földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: áprilistól októberig

Kislevelű bakopa gondozása, igényei

Palántaként vagy kifejlett kis növényként szerezhetjük be. A fagyok elmúltával,  május közepétől ültethetjük 20 – 25 cm tőtávolságra balkonvirág földbe. Napos vagy fényárnyékos helyet igényel. A szélnek jól ellenáll.

Rendszeresen öntözzük, két hetente tápoldatozzuk. Öntisztuló, azaz nem kell eltávolítani ez elnyílott virágokat, azok maguktól leesnek.

A nagyvirágú fajták egy-egy virágzási szünetet beiktatnak, a kislevelű változat azonban tavasztól egészen késő őszig dúsan virágzik.

Teleltetése

Egynyári növény, ezért sem a szabadban nem marad meg, sem teleltetésre nincs szüksége. Próbálkozhatunk fagymentes, hideg helyen való teleltetésével, de túl sok reményt ne fűzzünk hozzá.

Bakopa szaporítása

Szaporítása magról házilag nem lehetséges. Mivel nem télálló, hanem egynyári növény, így nincs értelme a dugványozásnak. Bár ha nagyon elszántak vagyunk megpróbálkozhatunk ezzel is. Ilyenkor a kis növényt rendszeres öntözéssel, világos és meleg helyen próbálhatjuk meg életben tartani.

Bakopa felhasználása

A bakopa csak dísznövényként használható. Dús növekedésű és gazdagon virágzó ámpolnanövény lehet belőle. Önmagába is nagyon szépen mutat, de jól társítható más talajtakaró vagy csüngő növényekkel, mint például a verbéna. Semmiképp ne társítsuk erős növekedésű növényekkel. Függőcserépbe, balkonládába vagy nagyobb ládába is tehetjük.

Jól mutat színes begóniák és muskátlik közelében is. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük