Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) gondozása

A kerti begónia vagy másnéven mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) alacsony növekedésű, egyszerű gondozású egynyári növény. Színes apró virágai hosszan, szinte egész nyáron át, sőt gyakran még októberben is virítanak. Szokás még folytonnyíló vagy kerti begónia, valamint szőlővirág névvel is illetni.

mindignyíló begónia

Mindignyíló begónia származása, jellemzése

Származása: a mindignyíló begónia (Begonia cuculatta) a begóniafélék (Beginiaceae) családjába tartozik. A Dél-Amerikából, Brazíliából, Afrikából származó növény, eredeti élőhelyén évelő, trópusi esőerdők lakója.

A mindignyló begónia a Begonia cucullata és a Begonia schmidtiana fajok kertészeti hibridje (B. cucullata × B. schmidtiana). Az egész világon elterjedt, a legkedveltebb virágágyi növények egyike. A gumós begónia mellett a legkedveltebb begónia fajta.

További nevei: folytonnyíló begónai, kerti begónia, szőlővirág

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő gazdag virágpompával. Rendkívül változatos megjelenésű, apró termetű lágy szárú növény. Zöld, illetve színes, egyszerű, húsos levelei kissé törékenyek. Alakjukat tekintve lehetnek kerekdedek, vese alakúak, vagy aszimmetrikusak. Hosszú, húsos levélnyéllel rendelkezik, élrefutó, szárnyas erezettel. Levelei szórtan találhatók a növényen.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kétszínűek is lehetnek, a virágok átmérője 2-5 cm

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, a mindignyíló minden része erősen mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz.

Magasság: aprótermetű növény, 15 – 30 cm

Habitus: felálló, kompakt, bokoros növekedésű, néhány faj levele barnáspiros, barnásfekete vagy bronzszínű, 

Cserépben nevelhető-e: igen, többnyire cserépben vagy balkonládában nevelhető, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Mindignyíló begónia fajták

A kerti begónia különböző brazíliai begóniafajták keresztezéséből jött létre, tehát hibrid. Ezért más, botanikailag pontosabb megnevezéseket is találhatunk, mint például a Begonia-Semperflorens-Culturum hibridek vagy – a legfontosabb fajta alapján – Begonia cucullata var. hookeri. Azonban még mindig a Begonia Semperflorens a leggyakoribb botanikai elnevezés. 

Léteznek olyan fajtái, amelyek nemcsak virágaikban, de eltérő színű leveleikben (világoszöldtől a feketés zöldig) is különböznek. A modern fajtákat gyakran csoportokban, hasonló növekedéssel és különböző színekkel kínálják.

A zöld levelű „Super Olympia” és a „Vision” például nagy virágokkal rendelkezik, és egyenletesen virágzik. A „Party” egy mutatós, sötét lombú csoport.

rózsaszín kerti begónia, mindignyíló begónia

Mindignyíló begónia igényei, gondozása

Tágtűrőképességű növény. Napos vagy félárnyékos helyen is megél, de óvjuk a tűző déli naptól. A szelet nem tűri.

Jó vízáteresztő, humuszos, tápanyagokban gazdag, nem túl száraz földet igényel.

Rendszeresen öntözzük, tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt. Kerüljük azonban a túlöntözést, a cserépalátétben sose álljon víz, mert a pangó vizet nem tűri.

A kerti növényeknek 4-6, a cserepekben lévőknek 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartartalmú tápoldatot adagoljunk. Szereti és dús virágzással meghálálja az élesztős lötyivel való öntözést is.

Az elvirágzott hajtásokat rendszeresen távolítsuk el.

Kerti begónia teleltetése

A mindignyíló begónia nem fagytűrő, ezért teleltetni kell. Hideg helyen, kevés öntözéssel eredményesen próbálkozhatunk a teleltetésével is. Tavasszal alaposan vágjuk vissza, kezdjük el öntözni. Május közepe felé árnyékos helyre téve szoktassuk a kinti levegőhöz és kezdjük el a tápoldatozást.

Folytonnyíló begónia szaporítása

A kerti begóniát általában rovarok porozzák be, a megtermékenyülést követően toktermést fejleszt. 1 grammnyi magban kb 40.000 szem található, magjai a téglaporhoz hasonlíthatóak.

Mivel egynyári növényként tartjuk, jellemzően magvetéssel szaporítjuk. Ez otthoni körülmények között nem túl egyszerű, de tavasszal elég méltányos áron beszerezhetjük a kis növényeket, amelyek hamar megnőnek. A kertészetekben már decemberben megkezdik a magok elvetését, hogy májusra kifejlett növényként kerüljön az üzletekbe.

Kerti begónia vetése

Ha még is megpróbálkoznánk a mindignyíló begónia magvetésével, akkor télen vessük el a magokat. A csírázáshoz meleg is és fény is kell. Legalább 22 °C fokot biztosítsunk és gondoskodjuk a megfelelő megvilágosításról is.

A vetés akkor sikerül a legjobban, ha pillírozott (bevont) magokat használunk. 3-4 héttel a vetés után pikírozzuk a magoncokat kicsi cserepekbe, és tegyük világos, 18 °C-os helyre. A korai vetés miatt a palánták gyakran fényhiányban szenvednek. Ez és a magas csírahőmérséklet különleges felszerelés (padlófűtéses üvegház, pótmegvilágítás) nélkül igencsak megnehezíti a termelést, ezért ajánlatosabb már előnevelt fiatal növényeket vásárolni.

Május közepétől kerülhetnek ki a mindignyíló begóniák az ágyásokba.

piros kerti begónia

Mindignyíló begónia betegségei, kártevői

A kerti begónia nem túl érzékeny a betegségekre és a kártevőkre. Főként a forró nyár napokon megjelenhetnek a takácsatkák. Leggyakrabban azonban a liszthatmat okoz problémát. Ezt megelőzhetjük úgy, ha locsoláskor ügyelünk arra, hogy a leveleket ne érje víz.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől, enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.

A levéltetvek elsősorban a szabadban tartott begóniák levelének fonákján fordulnak elő. Permetezzük rovarírtószerrel.

A barna levélfoltok perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés éri. 

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogy a növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.

Kerti begónia felhasználása

A kerti begónia csak dísznövényként használható. Csoportosan ágyásokban vagy szegélyekbe, peremként balkonládákban, cserepekben vagy tálakban is jó mutat.

Jól társítható petúniával, verbénával, kisebb fuksziákkal, zsályával és díszcsalánnal. A kerti begónia ideális szomszédja a sárga vagy kék színű, nem kifejezetten nagyra növő, mutatós virágok, mint például a papucsvirág, a büdöske vagy a törpe lobélia.

További olvasnivalók begóniákról

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a sudár begónia (begonia elatior-hibridek) a legkedveltebb. A szobai begónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. A tetszetős külsejű szobanövény megfelelő gondozással egész évben virágzik. Egy kis tisztításon, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Nyáron kitehetjük a virágládába. Hajtásdugványokkal egyszerűen szaporítható.

Sudár begónia (Begonia elatior-hibridek) gondozása, szaporítása

 

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A megfelelő gondozást sok virággal hálálja meg.

A tetszetős külsejű begóniáról sokan úgy tartják, hogy az csak egynyári növény. Az ősszel teleltetésre eltett begóniagumókat februárban kell elültetni és májusban, a fagyok elmúltával a szabadba vinni. Egy kis tisztíáson, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Olvasónk elmeséli, hogy sikerül évről évre újra virágzásra bírnia, elmondja azt is, mi a dúsan virágzó begónia titka.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük