Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) gondozása

A mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) alacsony növekedésű, egyszerű gondozású egynyári növény. Színes apró virágai hosszan, szinte egész nyáron, sőt gyakran még októberben is virítanak. Szokás még folytonnyíló vagy kerti begónia, valamint szőlővirág névvel is illetni.

mindignyíló begónia

Mindignyíló begónia származása, jellemzése

Származása: a mindignyíló begónia (Begonia cuculatta) a begóniafélék (Beginiaceae) családjába tartozik. A Dél-Amerikából, Brazíliából, Afrikából származó növény, eredeti élőhelyén évelő, trópusi esőerdők lakója.

A mindignyló begónia a Begonia cucullata és a Begonia schmidtiana fajok kertészeti hibridje (B. cucullata × B. schmidtiana). Az egész világon elterjedt, a legkedveltebb virágágyi növények egyike. A gumós begónia mellett a legkedveltebb begónia fajta.

További nevei: folytonnyíló begónai, kerti begónia, szőlővirág

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő gazdag virágpompával. Rendkívül változatos megjelenésű, apró termetű lágy szárú növény. Zöld, illetve bordós színezetű, egyszerű, húsos levelei, lehetnek kerekdedek, vese alakúak, vagy aszimmetrikusak. Hosszú, húsos levélnyéllel rendelkezik, élrefutó, szárnyas erezettel. Levelei szórtan találhatók a növényen.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kétszínűek is lehetnek, a virágok átmérője 2-5 cm

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, a mindignyíló minden része erősen mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz.

Magasság: aprótermetű növény, 15 – 30 cm

Habitus: felálló, kompact, néhány faj levele barnáspiros, barnásfekete vagy bronzszínű

Cserépben nevelhető-e: igen, többnyire cserépben vagy balkonládában nevelhető, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Mindignyíló begónia gondozása, teleltetése

Tágtűrőképességű növény. Napos vagy félárnyékos helyen is megél. A szelet nem tűri. Rendszeresen öntözzük, a cserépalátétben sose álljon víz, mert a pangó vizet nem tűri. 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartartalmú tápoldatot adagoljunk. Szereti és dús virágzással meghálálja az élesztős lötyivel való öntözést is.

Hideg helyen, kevés öntözéssel próbálkozhatunk a teleltetével is. Tavasszal alaposan vágjuk vissza, kezdjük el öntözni. Május közepe felé árnyékos helyre téve szoktassuk a kinti levegőhöz és kezdjük el a tápoldatozást.

Folytonyíló begónia szaporítása

A kerti begóniát általában rovarok porozzák be, a megtermékenyülést követően toktermést fejleszt. 1 grammnyi magban kb 40.000 szem található, magjai a téglaporhoz hasonlíthatóak.

Mivel egynyári növényként tartjuk, jellemzően magvetéssel szaporítjuk. Ez otthoni körülmények között nem túl egyszerű, de tavasszal elég méltányos áron beszerezhetjük a kis növényeket, amik hamar megnőnek. A kertészetekben már decemberben megkezdik a magok elvetését, hogy májusra kifejlett növényként kerüljön az üzletekbe.

Ha még is megpróbálkoznánk a mindignyíló begónia magvetésével, akkor télen vessük el a magokat. A csírázáshoz meleg is és fény is kell. Legalább 22 °C fokot biztosítsunk és gondoskodjuk a megfelelő megvilágosításról is.

Mindignyíló begónia betegségei

A kerti begónia nem túl érzékeny a betegségekre és a kártevőkre. Időnként lisztharmat és a rovarkártevők megjelenése előfordulhat. Ez utóbbiak ellen rovarölős permetszerrel védekezhetünk.

Kerti begónia felhasználása

A kerti begónia csak dísznövényként használható. Jól társítható petúniával, verbénával, kisebb fuksziákkal, zsályával és díszcsalánnal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük