Mindignyíló begónia gondozása

A mindignyíló begónia gondozása egyszerű, ezért igen kedvelt egynyári növény. Színes apró virágai hosszan, szinte egész nyáron, sőt gyakran még októberben is virítanak. 

mindignyíló begónia

Származása: a mindignyíló begónia (Begonia cuculatta) Brazíliából származik, a begóniafélék (Beginiaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő gazdag virágpompával

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, kétszínűek is lehetnek, a virágok átmérője 2-5 cm

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező vagy bőriiritáló anyagot tartalmaz

Magasság: aprótermetű növény, 15 – 30 cm

Habitus: felálló, kompact, néhány faj levele barnáspiros, barnásfekete vagy bronzszínű

Cserépben nevelhető-e: igen, többnyire cserépben vagy balkonládában nevelhető, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Mindignyíló begónia gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet szeret, a szelet nem tűri, rendszeresen öntözzük, a cserépalátétben sose álljon víz,mert a pangó vizet nem tűri, 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartartalmú tápoldatot adagoljunk.

Hideg helyen, kevés öntözéssel próbálkozhatunk a teleltetével is. Tavasszal alaposan vágjuk vissza, kezdjük el öntözni. Május közepe felé árnyékos helyre téve szoktassuk a kinti levegőhöz és kedvjük el a tépoldatozást.

Szaporítása: mivel egynyári növényként tartjuk, jellemzően magvetéssel szaporítjuk. Ez otthoni körülmények között nem túl egyszerű, de tavasszal elég méltányos áron beszerezhetjük a kis növényeket, amik hamar megnőnek.

Ha még is megpróbálnánk, akkor télen vessük el a magokat. A csírázáshoz meleg is és fény is kell. Legalább 22 celsius fokot biztosítsun és gondoskodjuk a megvilágosításról is.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, jól társítható petúniával, verbénával, kisebb fuksziákkal, zsályával és díszcsalánnal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − kettő =