Sudár begónia (Begonia elatior-hibridek) gondozása, szaporítása

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a sudár begónia (begonia elatior-hibridek) a legkedveltebb. A szobai begónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. A tetszetős külsejű szobanövény megfelelő gondozással egész évben virágzik. Egy kis tisztításon, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Nyáron kitehetjük a virágládába. Hajtásdugványokkal egyszerűen szaporítható.

Sudár begónia származása, jellemzése

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákata Kelet-Afrikából származó Begonia socotranával. Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a ‘John Heal’ nevet adta. A keresztezéseket más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz év elmúltával az érdekes begónifajták egész sorából választhatunk.

Számos begónia viseli nők, illetve istennők nevét. Az ‘Aphrodite’ csodaszép, dupla rózsaszín virágokkal ékeskedik.

Ismertetőjegyek

A sudár begónia virágok alacsonyak, lágy szárúak. Dús virágaikváltozatos árnyalatokban pompáznak, a pirostól kezdve a rózsszínen keresztül egészen a fehérig. Erősen elágazó, húsos szára, és egyszerű, vese alakú vagy aszimmetrikus, szórt állású levelei vannak.

Virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek maradnak. Egyes fajták telt szirmú, mások egyszerű virágokat hoznak.

Méret és növekedés

A sudár begónia zömök, dús felépítésű növény. Az idősebb példányok hajtáscsúcsait csípjük le, hogy ne nőjenek túl magasra. A mini begónia 15 cm-re nő, míg a hagyományos fajtája 30 – 40 cm magas.

Virág és illat

A sudár begónia virágai lehetnek egyszserűek vagy telt szirmúak. Fehér, sárga, sokféle rózsaszín és tűzpiros színben is elérhető. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog. Az elatior-hibridek többynire egész évben virágoznak.

Vásárlása

Vásárláskor élénk zöld levelű, virágos, bimbós növényt válasszunk, amelyen nincsen sérülés és kártevők. Habár a begonia elator-hibrid több évig él, sokan egyszer vitrágzó növényként kezelik és eldobják, miután elvirágzott.

A telt szirmú fajtákat februártól októberig, mini begóniát egész évben vásárolhatunk.

Sudár begónia igényei, gondozása

Fény és hőmérséklet

A sudár begóniák sok fényt igényelnek, de a közvetlen napsütést nem viselik el. 21 oC fölött a bimbók lehullhatnak. Télen a hőmérséklet ne emelkedjen 15 – 18 oC fölé. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmatról.

Öntözés, trágyázás

A sudár begónia földje mindig legyen nedves, de soha ne vizes. Lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet. A növelkedés időszakában hetente egyszer tápoldatozzuk.

Föld és átültetés

A nagyobb méretű fajtákat évente többször ültessük át, mert szűk cserépben könnyen megbetegszik a növény. Megfelelő a műanyag cserép és a kevés tőzeggel elkevert általános virágföld.

Metszés, visszavágás

Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza. Az újabb virágzás előtt több alkalommal csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény jobban bokrosodjon.

sudár begónia, begonia elatior

Sudár begónia átültetése

A többi begóniafajtához hasonlóan at elatior-hibridek is törékeny növények. Húsos, nedvdús részeik legapróbb sérülése is rothadásos fertőzést idézhet elő, a leggyakrabban lisztharmatot. Átültetéskor tehát bánjunk óvatosan a sudár begóniával.

A cserép aljára tegyünk egy réteg nedves tőzeget vagy virágföld-tőzeg keveréket., és helyezzük rá a növényt. A földlabda köré lazán töltsünk virágföldet, úgy, hogy minden gyökeret befedjen, de ne nyomkodjuk le túl erősen. Ezután állítsuk a begóniát árnyékos helyre, és néhány napig ne öntözzük.

Szobai begónia szaporítása

Hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk, a levéldugványok kevésbé felelnek meg a célnak. A dugványok egész évben meggyökeresednek, de szaporításra legjobb közvetlenül a virágzás után sort keríteni.

A kb. 8 centiméteres hajtásdugványokat közvetlenül a levél alatt vágjuk le, majd távolítsuk el a legalsó leveleket.

A dugványok akár vízben is meggyökeresednek, de jobb ha homok-tőzeg-föld keveréket használunk. Gondoskodjunk a szokásosnál nagyobb hőmérsékletről. Napsütés ellen műanyag fóliával védhetjük a növényeket. A föld ne legyen túlságosan nedves, mert könnyen fennáll a rothadás veszélye.

A meggyökeresedett növényeketültessük 11-12 cm átmérőjű csereépbe. A bokrosodást elősegíthetjük, ha többször egymás után lecsípjük a hajtáscsúcsokat.

Sudár begónia kártevői, betegségei

A barna levélfoltok perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés éri.

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogy a növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.

Lágy, fehér részek lisztharmat jelenlétére utalnak. Azonnal távolítsuk el a beteg leveleket. Megelőzésként pedig rendszeres szellőztetéssel óvhatjuk.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől, enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.

A levéltetvek elsősorban a szabadban tartott begóniák levelének fonákján fordulnak elő. Permetezzük rovarírtószerrel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük