Minirózsa gondozása bevált olvasói tapasztalatokkal

A minirózsa gondozása nem túl bonyolult feladat, ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb szobarózsa pár hét után a kukában végzi. A minden évszakban igen kedvező áron kapható virágot szobanövényként árulják, de valójában nem tartható szobában. Hosszútávon csak a szabadba kitéve van esély a megmaradására. Wolf Márta meséli el, mit tesz azért, hogy évekig dúsan virágzzon a minirózsa cserépben, az erkélyen.

minirózsa ápolása

Minirózsa gondozása – évtizedes tapasztalatok

A minirózsa gondozása nem a legegyszerűbb feladat. A törpe rózsa elég kényes növény és kártevők is hamar megtámadják. Régi olvasónk több éve tart minirózsát is az erkélyén, így bevált tapasztalatait megosztva bátran ajánlja bárkinek napos bakonra, teraszra is.

Wolf Márta régi olvasóm, talán már a kezdetektől aktív és rendkívül hasznos tagja a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportnak. Csodálatos, minden évszakban zöld, mindenkit elbűvölő erkélye a legfőbb bizonyíték arra, hogy ért a növények gondozásához. A virágokkal teli ötödik emeleti erkélye akár kertnek is beillene.

Márta szakértő tanácsaira mindig érdemes odafigyelni, hisz nem az internetről összeolvasott „okosságokat” szajkózza. Saját, több éves, sikeres növénygondozási tapasztalatait adja át jó szívvel és segítőszándékkal.

Tanuljunk hát tőle és példáját követve nekünk és évekig virágzó csodálatos minirózsánk lehet. Persze nem a szobában, hanem a kertben vagy az erkélyen. Mert hiába hívják a minirózsát szoba rózsának is, hosszútávon csakis a szabadban tartható meg.

Minirózsa ápolása

„Én a minden virágboltban kapható minirózsát bátran ajánlom, ami nem szobai dísznövény, hanem kinti virág. A szobában csak talán kinyílnak a rajta lévő virágai és utána tönkremegy.

Veszel egy cseréppel, azonnal átülteted, jó, általános virágföldbe egy kb. 20 cm átmérőjű cserépbe és kint tartod az erkélyen.

Érje a nap, ha nem is reggeltől estig, de legalább fél napig.

Rózsa tápoldatot, vagy általános tápoldatot adjál neki.

Az elnyílt virágokat le kell vágni a szárról, az első 5 levélkéből álló kis szárnál.

Télen is kint kell tartani. Első évben ajánlatos takaró fóliába bugyolálni, a száránál jól felhalmozni a földet és csak éppen, a takarás tetején kicsike nyílást hagyni. A cserepet fal mellé húzni. Nagy valószínűséggel át fog telelni.

Nagyon hálás, gyorsan fejlődő növény, persze a kártevők – tetvek, lisztharmat, gombák – ellen védekezni kell és időben „észrevenni”, ha valami megtámadta.”

Nagyon köszönjük Mártának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük