Minirózsa (szobarózsa ) gondozása kint és bent

A minirózsa gondozása gyakran nem kis fejtörést okoz a gyakorlott hobbi kertészeknek is. Törpe rózsának és szobarózsának is hívják, ezért sokan lakásban akarják tartani hónapokig, aminek gyakorta kudarc a vége. Nézzük, mit kell tenni, hogy sokáig örülhessünk a minirózsa szépségének!

minirózsa gondozása

Minirózsa gondozása

Bár a mini rózsát szokás szobarózsának is hívni, a szobában tartását felejtsük el. A lakásban nem jut elég fényhez és a levegő sem tudja átjárni, azért pár hétnél nem húzza tovább.

Általában azt szoktam mondani, hogy virágzó növényeket ne ültessünk át, várjuk meg, míg elvirágoznak, de a törpe rózsával épp az ellenkezőjét javaslom.

A minirózsát kis cserépben, csupa tőzeges földben árulják, ami nagyon hamar kiszárad és a növény nem jut elég vízhez. Azonnal ültessük át nagyobb cserépbe. Az ültetéshez általános virágföld és tőzeg keverékét használjuk.

Gondoskodjunk a rendszeres locsolásról, de sose álljon alatta víz, mert az a gyökerek rothadásához vezet. A kavicságyas megoldás viszont nagyszerű. Ha nedves kavicsréteget helyezünk alá, a kavicságyról a víz párolog, de nem jut el a gyökerekhez.

Ha ideig-óráig a szobában vagyunk kénytelenek tartani, akkor a száraz levegő miatt mindenképp gondoskodnunk kell a párásításról. A lakás legvilágosabb részére, az ablakpárkányra tegyük, mert rengeteg napfényre van szüksége.

Amint van lehetőségünk tegyük ki a szabadba. Cserépben vagy a kertbe ültetve is átvészeli a telet, első évben azonban érdemes takarással óvni a kemény fagyoktól.

Az elnyílt virágokat azonnal vágjuk le. Egyébként sem árt gyakrabban metszeni, mert az virágzásra serkenti.

A minirózsa nagyok sok vizet igényel, ügyeljünk, hogy a földje sose száradjon ki. A nyári kánikulában akár naponta kétszer is szükséges locsolni. Hetente adjunk neki tápoldatot is.

Télen kevesebb vizet igényel. A túlöntözés épp oly végzetes lehet, mint a kiszáradás.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 505
  • 196
  •  
  •  
  • 505
  •  
  • 196
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük