Minirózsa (szobarózsa ) gondozása kint és bent

A minirózsa, a cserepes rózsa gondozása gyakran nem kis fejtörést okoz a gyakorlott hobbi kertészeknek is. Törpe rózsának és szobarózsának is hívják, ezért sokan lakásban akarják tartani hónapokig, aminek gyakorta csúfos kudarc a vége. Nézzük, hogy kell gondozni a minirózsát, hogy sokáig örülhessünk szépségének!

minirózsa gondozása

Minirózsa jellemzése

A törpe rózsa a nemesítések során nyerte el miniatűr külsejét. Színválasztéka megegyezik nagyobb társaikéval, azonban illatost ne keressünk közülük, mert olyan minirózsa nem létezik. És van még egy hátránya a nemesítésnek: az apró rózsa sokkal érzékenyebb, mint az eredeti változatok.

Bár a mini rózsát szokás szobarózsának is hívni, a szobában tartását felejtsük el. A lakásban nem jut elég fényhez és a levegő sem tudja átjárni, azért pár hétnél nem húzza tovább. Ha hosszan szeretnénk örülni szépségének, akkor vagy ki kell ültetnünk a kertbe vagy cserépben tartva az erkélyen, teraszon tartsuk.

Ha ideig-óráig a szobában vagyunk kénytelenek tartani, akkor a száraz levegő miatt mindenképp gondoskodnunk kell a párásításról. A lakás legvilágosabb részére, az ablakpárkányra tegyük, mert rengeteg napfényre van szüksége. Amint van lehetőségünk tegyük ki a szabadba.

Minirózsa gondozása

Minirózsa átültetése

A minirózsa első gondozási teendője az átültetés. Általában azt szoktam mondani, hogy virágzó növényeket ne ültessünk át, várjuk meg, míg elvirágoznak. A törpe rózsával épp az ellenkezőjét javaslom: mielőbb ültessük át.

A minirózsát kis cserépben, csupa tőzeges földben árulják, ami nagyon hamar kiszárad és a növény nem jut elég vízhez. Azonnal ültessük át nagyobb cserépbe. Az ültetéshez általános virágföld és tőzeg keverékét használjuk.

A kerti kiültetést fagymentes időszakokban, kora tavasztól az ősz közepéig végezhetjük el.

Minirózsa locsolása, tápoldatozása

A rózsák vízigényes növények, rosszul reagálnak a kiszáradásra rövidtávon is. Gondoskodjunk a rendszeres locsolásról, de sose álljon alatta víz, mert az a gyökerek rothadásához vezet. A kavicságyas megoldás viszont nagyszerű. Ha nedves kavicsréteget helyezünk alá, a kavicságyról a víz párolog, de nem jut el a gyökerekhez.

A minirózsa nagyok sok vizet igényel, ügyeljünk, hogy a földje sose száradjon ki. A nyári kánikulában akár naponta kétszer is szükséges locsolni. Tavasztól őszig tartó időszakban hetente adjunk neki tápoldatot is. Az élesztős locsolás is csodákra képes.

Cserepes rózsa teleltetése

Cserépben vagy a kertbe ültetve is átvészeli a telet, első évben azonban érdemes takarással óvni a kemény fagyoktól.

Télen kevesebb vizet igényel. A fagymentes napokon mérsékelten öntözzük. A túlöntözés épp oly végzetes lehet, mint a kiszáradás.

Szobarózsa metszése

Az elnyílt virágokat azonnal vágjuk le. Tavasszal alaposan metszük meg. Egyébként sem árt gyakrabban metszeni, mert az virágzásra serkenti.

Minirózsa kártevői, betegségei

A törpe rózsa nagyon érzékeny, a rovarok is előszeretettel látogatják és nem ritka a gombás megbetegedés sem. Különösen igaz ez, ha cserépben tartott növényekre. A szabad földbe kiültetett törpe rózsa azonban ellenállóbb, mint a cserépben tartott.

Amint bármilyen betegséget észlelünk, azonnal távolítsuk el a többi növénytől, vágjuk le a beteg részeket és kezdjük meg a szakszerű ápolást.

Legjellemzőbb megbetegedése a lisztharmat és a rózsarozsda. Mindkét esetben keressünk naposabb és jobban szellőző helyet a rózsa számára.

Különösen a friss hajtásokat, bimbókat szeretik megszállni a levéltetvek. A többnyire sárga színű élősködőket könnyen eltávolíthatjuk kézzel vagy tusolással. Jól jöhet a szappanos szer használata is.

Ajánlom még figyelmedbe egy másik írásom is, amiben bevált olvasói tanácsokat találsz a minirózsa gondozásához.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük