Kankalin (primula) gondozása, virágoztatása

A kankalin, vagy más néven primula az egyik legszínesebb és legkedvesebb tavaszköszöntő virág. A hideg évszakban való korai megjelenése, olcsósága és igénytelensége igen népszerűvé teszi. Sokan nem tudják, hogy az elvirágzás után a kertben tovább élhet.
  kankalin (primula)
A kankalin üde színeivel azonnal kellemes hangulatot varázsol a lakásba, de a meleget nem igen tűri.  A fagyok elmúltával a kertbe, erkélyre ültethető, ahol akár még az enyhébb téli napokon is gyönyörködhetünk benne.

Kankalin gondozása

Rendkívül fényigényes, de a közvetlen napfény károsíthatja. A túl meleg lakásban nem érzi jól magát. Hosszan tartó virágzáshoz ablak közelébe, hűvös helyre helyezzük.

Szereti a vizet, virágzás alatt mindig legyen nedves a földje. A pangó víztől azonban kirohad a gyökere. Imádja a magas páratartalmat, meleg lakásban célszerű a cserepét kavicságyra helyezni vagy rendszeresen vízzel permetezni.

Elvirágzás után, ha már a kinti fagyok sem fenyegetnek, kiültethetjük a kertbe vagy balkonra. Ideális, ha lombhullató fák vagy bokrok alá ültetjük. Így a tavaszi napsugarak még érik, a nyári nagy hőségben viszont árnyékban növekedhetnek. Minimális gondozás után már a következő tavasszal virágba borulnak, de nem ritka az őszi vagy téli újravirágzás sem. A kiültetés első évében még óvni kell a fagyoktól, célszerű letakarni, a többi évben már erre sincs szükség.

Lakásban tartva igen nehezen tudjuk újra virágozásra bírni, jobb kertbe ültetni. A szobába pedig vásárolj egy új növényt tavasszal, majd ismét ültesd ki és így szép lassan egész szép gyűjteményed lesz.

Azzal is próbálkozhatsz, hogy a tavasszal a kertbe kiültetett virágot szeptemberben, amikor még jó idő van, cserépbe ülteted és késő őszig a szabadban tartod. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában tartsd minimális öntözéssel. Januárban szép fokozatosan szoktasd a meleghez és a több vízhez. Hamarosan előbújjanak a bimbók és virágba borul.

Szaporítása

A kankalin magról szaporítása nehézkes, szerintem nem érdemes vele foglalkozni. Évek alatt szép bokorrá nő a kertben és ekkor tőosztással szaporítható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük