Kankalin (Primula) gondozása, virágoztatása

A kankalin, vagy más néven primula az egyik legszínesebb és legkedvesebb tavaszköszöntő virág. A hideg évszakban való korai megjelenése, olcsósága és igénytelensége igen népszerűvé teszi. Sokan nem tudják, hogy az elvirágzás után a kertben tovább élhet.

  kankalin (primula)

A kankalin üde színeivel azonnal kellemes hangulatot varázsol a lakásba, de a meleget nem igen tűri, így nem tipikus szobanövény.  A fagyok elmúltával a kertbe, erkélyre ültethető, ahol akár még az enyhébb téli napokon is gyönyörködhetünk benne.

Kankalin származása

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának 400–500 fajt tartalmazó nemzetsége. A nemzetség neve, Primula a latin primus nőnemű kicsinyítőképzős alakja, arra utalva, hogy tavasszal az elsők között nyílnak virágaik.

Magyarországon több őshonos primula fajt is találunk, amelyek a tavaszi kankalin (Primula veris) kivételével védettek vagy fokozottan védettek. Legismertebb a szártalan kankalin (Primula vulgaris), ami Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, és Európában őshonos. Legtöbbször ezt a fajt árulják szobai primulaként. Magyarországon a Dunántúlon nem ritka, üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben található meg. Védett növény, de kertekben is telepítik, és termesztése is megoldható.

Szobai kankalin gondozása lakásban

Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el. Csípjük ki őket tőből, hogy elég ereje maradjon a növénynek újabb virágok nevelésére. Tápanyagban gazdag, enyhén savas földbe ültetve érzi legjobban magát.

A télen vagy kora tavasszal vásárolt szobanövényeket elvirágzásuk utána ha tehetjük ültessük ki a kertbe.

Helyigény

Rendkívül fényigényes, de a közvetlen napfény károsíthatja. A túl meleg lakásban nem érzi jól magát. Hosszan tartó virágzáshoz ablak közelébe, hűvös helyre helyezzük. Arra azonban ügyeljünk, hogy a levelei ne érintkezzek közvetlenül a hideg ablaküveggel. Virágzáskor az ideális hőmérséklet 10-15 °C a primula számára. Egyéb időszakban a kicsit melegebbet is elviseli.

Primula öntözése

Szereti a vizet, virágzás alatt mindig legyen nedves a földje. A pangó víztől azonban kirohad a gyökere. Imádja a magas páratartalmat, meleg lakásban célszerű a cserepét kavicságyra helyezni vagy rendszeresen vízzel permetezni. Ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki. Ha úgy látjuk, hogy kókadnak a levelei, azonnal öntözzük meg, de a leveleket és a virágokat ne érje víz. Érdemes alulról vagy vízbe merítéssel öntözni.

Kankalin kiültetése a kertbe

Elvirágzás után, ha már a kinti fagyok sem fenyegetnek, kiültethetjük a kertbe vagy balkonra. Ideális, ha lombhullató fák vagy bokrok alá ültetjük. Így a tavaszi napsugarak még érik, a nyári nagy hőségben viszont árnyékban növekedhetnek. Minimális gondozás után már a következő tavasszal virágba borulnak, de nem ritka az őszi vagy téli újravirágzás sem. A kiültetés első évében még óvni kell a fagyoktól, célszerű letakarni, a többi évben már erre sincs szükség.

Lakásban tartva igen nehezen tudjuk újra virágozásra bírni, jobb kertbe ültetni. A szobába pedig vásárolj egy új növényt tavasszal, majd ismét ültesd ki és így szép lassan egész szép gyűjteményed lesz.

Azzal is próbálkozhatsz, hogy a tavasszal a kertbe kiültetett virágot szeptemberben, amikor még jó idő van, cserépbe ülteted és késő őszig a szabadban tartod. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában tartsd minimális öntözéssel. Januárban szép fokozatosan szoktasd a meleghez és a több vízhez. Hamarosan előbújjanak a bimbók és virágba borul.

A primula levele és hajtása mérgező, tejnedve viszketést, bőrkiütést okozhat, ezért átültetéshez, tőosztáshoz érdemes kesztyűt használni.

Kankalin szaporítása

A kankalin magról szaporítása nehézkes, szerintem nem érdemes vele foglalkozni. Ha magról szaporítjuk, vetéstől az első virágzásig 4-10 °C közötti hőmérsékletre van szüksége. Télen ismét tartsuk alacsony 4-10 °C-os hőmérsékleten. A fűtött szobát nagyon rosszul viseli.

Évek alatt szép bokorrá nő a kertben és ekkor tőosztással szaporítható. A tőosztáshoz a tavasz az ideális időpont, amit kétévente érdemes elvégezni. Úgy válasszuk ketté a növényt, hogy mindkét résznek maradjon gyökere.

Kankalin felhasználása

Alapvetően dísznövényként használjuk, de a tavaszi vagy más néven orvosi kankalin gyógynövény is. Csillapítja a köhögést, tisztítja a vért, fájdalomcsillapító hatása révén csökkenti a reumatikus fájdalmakat.

A tavaszi vagy más néven orvosi kankalin gyógynövény is. Csillapítja a köhögést, tisztítja a vért, fájdalomcsillapító hatása révén csökkenti a reumatikus fájdalmakat is.

Primula betegségei, kártevői

Kertbe ültetve ritkán támadják meg kártevők. Szobában tartva levéltetvek vagy takácsatkák támadják meg leginkább.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük