Illatos kései végzetfa gondozása, szaporítása

Bár a föld legmelegebb éghajlatú területein őshonos, némi takarással a magyar kertekben is megél és egyre népszerűbb a kései végzetfa (Clerodendrum trichotomum). A nyár második felétől az ősz elejéig hozza illatos virágait, amelyekből őszre kifejlődnek a rendkívül meglepő színű és látványos bogyók. A késői végzetfa gondozása és szaporítása pofon egyszerű, illatos virágai és különleges bogyói miatt érdemes beszerezni egyet.

kései végzetfa termése

Kései végzetfa származása

Kései végzetfa (Clerodendrum trichotomum) az ajakosvirágúk (Lamiaceae) családjába tartozik. A nemzetség elnevezése a görög kleros (végzet, sors) és dendron (fa) szavakból tevődik össze, ezért kapta a végzetfa nevet. Az angol nyelvterületen használt „mogyoróvajfa” elnevezés onnan ered, hogy ha a leveleket megtörjük, mogyoróvajra emlékeztető illatot árasztanak.

Kínában, Koreában, Tajvanon, Japánban, Indiában és a Fülöp-szigeteken őshonos.

További magyar nevei: kései végzetcserje, kései sorsfa, szerencsefa, mogyoróvajfa.

Kései végzetfa jellemzése

A végzetfa 3-6 méter magasságig növő lombhullató cserje. A levelek tojásdadok, legfeljebb 12 cm hosszúak, puhák és bolyhosak vagy szőrösek, összetörve mogyorószagot árasztanak.

A nyár második felében megjelenő illatos virágok elágazó kocsányokon lógnak. A fehér szirmok egy zöld csészében ülnek, amely bíborra vált, amikor a bogyók beérnek. A bogyók először élénkkékre, végül sötétkékre színűre változnak.

kései végzetfa virága

Kései végzetfa igényei, gondozása

Kevés gondoskodást igénylő cserje. Napos, félárnyékos helyet, valamint tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, savas vagy semleges kémhatású talajt szeret.

Vízigénye közepes, de fiatal korban rendszeres öntözésre van szüksége. A téli hideg szelektől védett helyre ültessük, késő ősztől takarással védjük az erősebb fagyoktól.

Metszeni kor tavasszal kell, ilyenkor távolítsuk el az elhalt, illetve beteg ágakat.

Megfelelő metszéssel fának is nevelhetjük.

kései végzetfa

Szaporítása

Legegyszerűbben félfás dugvánnyal a nyár folyamán szaporíthatjuk. Célravezető megoldás a vadhajtások leválasztása és elültetése is.

Betegségei, kártevői

A betegségekkel és a kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.


Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük