Leander szaporítása magról – meglepetésekkel

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszánt kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink. Ráadásul a leander gyökereztetésével garantáltan az anyanövénnyel azonos virágaink lesznek. Ugyanez a leander magvetése esetén nem garantált, talán ezért is olyan vonzó a magvetéses módszer a  titkok kedvelő és a türelmesek számára. A továbbiak segítek abban, hogy az apró magokból csodálatos leandert nevelhess.

Leander szaporítása magról

Leander szaporítása magról

A leander magról szaporítása sok izgalmat rejt, mert nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű virágokat. A levágott leander hajtások vízben gyökereztetése és elültetése egyszerű művelet és ugyanolyan virág színű és formájú virágokat eredményez.

A magról kelt leandernek jó pár év kell a virágzáshoz és ahhoz, kiderüljön milyen színű virágunk lett. Magvetéssel ugyanis legtöbbször egész más színűleanderünk lesz.

Ha az elvirágzás után nem vágjuk le azonnal az elhervadt virágokat, akkor azokból őszre zöldbabra emlékeztető hüvelyű termés fejlődik. Ősszel még éretlenek a magok, nem alkalmasak magvetésre. A teleltetés során azonban a magtok színe barnára vált és a megbarnult tokokból február-március környékén lehet kiszedni a pitypang magjára hasonlító, beért magokat. Ezután elindulhat a magvetéssel való izgalmas kísérletezés.

leander mag

Leander magok elvetése

A magokat laza szerkezetű talajba vessük el. Flakonnal vagy nylon zacskóval takarva tartsuk nedves, párás környezetben, világos helyen.

A magok kikeléséhez kb. 4 hét szükséges. A pár centisre megnőtt kis magoncokat egyesével ültessük át kis méretű cserépbe.

Továbbra is világos helyen tartsuk és rendszeresen öntözzük. Ha már a 10 centit is elérték a növénykék, ültessük ák őket nagyobb cserépbe. A 15 – 20 cm-es magasság elérésekor érdemes kicsípni a leanderek közepét, amivel bokrosodásra sarkallhatjuk.

leander magoncok

Magról kelt leander átültetése

Ahogy nőnek a növények, úgy ültessük mindig nagyobb és nagyobb cserepekbe. A kifejlett növényekkel azonos módon érdemes gondozni, nyáron a szabadban, télen hűvös helyen teleltetve. A virágok megjelenésére a 4. évben számíthatunk. A türelmünk jutalma, hogy végre kiderül, milyen színű és formájú virágokkal ajándékoz meg bennünket a természet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük