Leander szaporítása magról – meglepetésekkel

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszánt kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink. Ráadásul ebben az esetben garantáltan az anyanövénnyel azonos virágaink lesznek. Ez a magvetésnél nem garantált, talán ezért is olyan vonzó a titkok kedvelő és a türelmesek számára.

Leander szaporítása magról

Leander szaporítása magról

A leander magról szaporítása sok izgalmat rejt, mert nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű virágokat. A levágott leander hajtások vízben gyökereztetése és elültetése egyszerű művelet és ugyanolyan virág színű és formájú virágokat eredményez. A magról kelt leandernek jó pár év kell a virágzáshoz és ahhoz, kiderüljön színű virágunk lett.

Ha nem metszük le azonnal az elhervadt virágokat, akkor azokból őszre zöldbabra emlékeztető hüvelyű termés fejlődik. Ekkor még éretlenek a magok, nem alkalmasak magvetésre. A megbarnult tokokból február-március környékén lehet kiszedni a pitypang magjára hasonlító, beért magokat, ekkor indulhat a magvetés.

leander mag

A magokat laza szerkezetű talajba vessük el. Flakonnal vagy nylon zacskóval takarva tartsuk nedves, párás környezetben, világos helyen.

A magok kikeléséhez kb. 4 hét szükséges. A pár centisre megnőtt kis magoncokat egyesével ültessük át kis méretű cserépbe.

Továbbra is világos helyen tartsuk és rendszeresen öntözzük. Ha már a 10 centit is elérték a növénykék, ültessük ák őket nagyobb cserépbe. A 15 – 20 cm-es magasság elérésekor érdemes kicsípni a leanderek közepét, amivel bokrosodásra sarkallhatjuk.

leander magoncok

Ahogy nőnek a növények, úgy ültessük mindig nagyobb és nagyobb cserepekbe. A kifejlett növényekkel azonos módon érdemes gondozni, nyáron a szabadban, télen hűvös helyen teleltetve. A virágok megjelenésére a 4. évben számíthatunk. A türelmünk jutalma, hogy végre kiderül, milyen színű és formájú virágokkal ajándékoz meg bennünket a természet.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük