Leander szaporítása magról – meglepetésekkel

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszántabb kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis leandereink. Ráadásul a leanderág gyökereztetésével garantáltan az anyanövénnyel azonos színű és formájú virágaink lesznek. Ugyanez a leander magvetése esetén nem garantált. Talán ezért is olyan vonzó a magvetéses módszer a titkok kedvelői és a türelmesek számára. A továbbiakban tanácsaimmal segítek abban, hogy az apró magokból csodálatos leandert nevelhess.

Leander szaporítása magról

Leander szaporítása magról

A leander magról szaporítása sok izgalmat rejt, mert nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű virágokat. A levágott leander hajtások vízben gyökereztetése és elültetése egyszerű művelet és ugyanolyan virág színű és formájú virágokat eredményez.

A magról kelt leandernek jó pár év kell a virágzáshoz és ahhoz, kiderüljön milyen színű virágunk lett. Magvetéssel ugyanis legtöbbször egész más színű leanderünk lesz.

Ha az elvirágzás után nem vágjuk le azonnal az elhervadt virágokat, akkor azokból őszre zöldbabra emlékeztető hüvelyű termés fejlődik. Ősszel még éretlenek a magok, nem alkalmasak magvetésre. A leander teleltetése során azonban a magtok színe barnára vált és a megbarnult tokokból február-március környékén lehet kiszedni a pitypang magjára hasonlító, beért magokat. Ezután elindulhat a magvetéssel való izgalmas kísérletezés.

leander mag

Leander magok elvetése

A leander magokat laza szerkezetű talajba vessük el. Flakonnal vagy nylon zacskóval takarva biztosítsunk számára nedves, párás környezetet. Meleg, világos helyen tartsuk.

A magok kikeléséhez kb. 4 hét szükséges. A pár centisre megnőtt kis magoncokat egyesével ültessük át kis méretű cserépbe, ez a műveletet szokás pikírozásnak hívni. Jó szolgálatot tesz hozzá a hurkapálca aminek segítségével könnyebben kiemelhetjük a földből és új helyükre ültethetjük a gyenge magoncokat.

A leander magoncokat továbbra is világos helyen tartsuk és rendszeresen öntözzük. Ha már a 10 centit is elérték a növénykék, ültessük át őket nagyobb cserépbe. A 15 – 20 cm-es magasság elérésekor érdemes kicsípni a leanderek közepét, amivel bokrosodásra sarkallhatjuk.

leander magoncok_ magról kelt leanderek

Magról kelt leander átültetése

Ahogy nőnek a növények, úgy ültessük mindig nagyobb és nagyobb cserepekbe. A kifejlett növényekkel azonos módon érdemes gondozni, nyáron a szabadban tartva, télen hűvös helyen teleltetve. A virágok megjelenésére a 4. évben számíthatunk. A türelmünk jutalma, hogy végre kiderül, milyen színű és formájú virágokkal ajándékoz meg bennünket a természet.

További olvasnivalók a leander szaporításáról

A leander szaporítása gyökereztetéssel is igen egyszerű és eredményes. A mediterrán származású leander könnyű tarthatósága és szép színes virágai miatt igen kedvelt növény, érdemes saját magunknak szaporítani. Az olvasóink adtak tanácsokat, hogy nálad is eredményes legyen a leander megfiatalítása.

Ha augusztus, akkor előtérbe kerül a muskátli és leander szaporítása, fiatalítása. Érdemes már nyár közepén gondoskodni a következő év virágözönjéről. Saját szaporítással anélkül lesznek csodaszép növényeink, hogy komoly ezreket kellene költeni erre. Tanácsaimat követve szép, fiatal növényekkel indíthatod jövőre a balkonszezont.

A leander gyökereztetése a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy leander gyűjteményünk fiatal növényekkel gyarapodjon. A magvetéssel ellentétben a vízben vagy dugványozással való gyökerezetetéssel szinte garantált a siker.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük