Leander (Nerium oleander) gondozása, szaporítása

A leander (Nerium oleander) vagy babérrózsa hazánkban is igen kedvelt mediterrán növény, amit mindenki csodál a földközi tengeri utazásai során. Ott bokrok vagy fák formájában parkokban és kertekben nő. Szobanövényként kisebb, de ennek ellenére igen szép. A leander gondozása gyerekjáték, ha elég vizet kap ellenálló és gazdagon virágzik. Hosszútávú megtartásához csak pár szabály betartása szükséges. Ezeket mind el is mondom, a leander teletetése, metszése, szaporítása egyaránt terítékre kerül, csakúgy, mint a kártevői és betegségei.

leander gondozása

Leander (Nerium oleander) származása, jellemzése

Származása: a leander (Nerium oleander)Földközi-tenger környékéről származik, a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozik. Szokták babérrózsának is hívni.

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy barackszínűek, teltek vagy egyszerűek, fürtszerű virágzatban állnak, némely változat illatos. A vigágok bogernyőben ülnek.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része erősen mérgező

Magasság: a visszavágás mértékétől függően a 50 – 150 centiméteres bokor lesz, a kifejlett növény magassága virággal együtt 1,5 – 2,5 métert is elérheti

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: meleg nyarakon júniustól októberig virágzik.

Minden növény gondozásába bele kell tanulni. A frissen vásárolt növényeken túl igazán gyönyörű leanderei azoknak vannak, akik több évig figyelik és igényeik szerint kényeztetik szépségeiket. Olvasónknak, Kovács Orsolyának 20 éve hobbija a kertészkedés gondozása. Álomszép leanderei a hozzáértésnek és gyakorlottságnak köszönhetőek, aminek titkait most el is árulta.

Így nevelek csodaszép leandereket 20 éve – olvasó tapasztalatok

Leander gondozása

Fény és hőmérséklet

A leander teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de kevesebb virágot hoz. Szobanövénynek hívjuk, de valójában tavasztól őszig a szabadban a helye. Ha egész évben a szobában áll, nem virágzik. A fagyok elmúltával tegyük a teraszra vagy balkonra. Érdemes a cserépben hagyni, mert nem tűri a fagyokat, így ősszel védett helyre kell rakni. A kertbe ültetve gyökerei szétterülnek és igen nehéz kiásni.

Esőtől védett helyre tegyük, a telt virágú fajták érzékenyebbek.

Öntözés, tápoldatozás

Rendszeresen öntözzük, a cserépalátétben mindig álljon víz, a földlabda kicsit kiszáradhat, augusztusig hetente tápoldatozzuk.

Átültetés

A fiatal növényeket évente ültessük át agyagos talajba. Az idősebbeket csak akkor, ha szükséges.

Tapasztalt olvasónk az álomszép leander három titkát is felfedte.

Az álomszép leander három titka – olvasói tanácsok

Babérrózsa egy éve

Január – február

A növényt világos, de hűvös helyen teleltessük. Takarékosan öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni.

Március – április

Kezdődik a növekedési időszak. A növényt állítsuk melegebb helyre, és kapjon fokozatosan több vizet. Ha túlságosan megnő, ültessük át. A hajtásokat meg lehet ritkítani, de ne túlságosan, gondoljukn arra, hogy a régi hajtásokon nőnek majd a virágok. Kezdjük meg a trágyázást.

Május – augusztus

A fagyok elmúltával kekrülhet a leander a szabadba. Május és augusztus között naponta bőségesen öntözzük, és hetente tápoldatozzuk. A leander ilyenkor virágzik, ezért a lehető legvilágosabb helyre tegyük.

Szeptember – december

Lassan véget ér a növekedési időszak. Az első fagyok előtt a vigyük a leandert védett helyre. Állítsük hűvös helyre, hogy a következő évre is hozzon viárgot, Kevesebbet öntözzük, tápoldatot ilyenkor ne adjunk neki.

Talán emlékszel még Pribelszki Mária gyönyörű kertjére, ahol a kerítés is leanderből van. Az évtizedek alatt megszerzett tudását nem fél megosztani. A teleltetésről, a locsolásról, tápanyag utánpótlásról, metszésről épp úgy elmondja tapasztalatait, mint a kártevők elleni hatásos védekezésről is.

Leander gondozás évtizedes tapasztalatai az olvasótól

Leander teleltetése

Ősszel mínusz 3-5 fokot még elvisel, ezért nem kell elkapkodni a teleltetést, az őszi hideg napokon kint tartva csak ellenállóbbá válik, legjobb világos, 4-8 fokos helyre helyezni, tartsuk szárazon, ha csak melegebb helyünk van, maximum 15 fokon, világos helyen tartsuk, de ilyenkor gyakran kell öntözni, teleltetés után érzékenyebb, ezért május közepénél előbb ne tegyük ki.

Az, hogy a leandereknek télen pihenőidőre van szükségük, nem jelenti azt, hogy nem kellene ápolnunk őket. Ismerd meg a téli leandergondozás legfontosabb tennivalóit!

Így gondozd a leandert télen

Az első reményteli tavaszi napsugarak sok kertbarátot felbátorítottak arra, hogy a fagymentes helyen teleltetett mediterrán növényeiket kiszabadítsák téli pihenő helyükről. Tapasztalt olvasónk elárulja azt is, mit tegyünk a gombafertőzéses, csörgősre száradt leanderrel, hogy kerülhetjük el a növény károsodását, hogy szoktassuk a szabadba.

Teleltetett leander szabadba szoktatása – olvasói tanácsok

Leander metszése

Metszése, visszavágása a többi mediterrán növény metszésével megegyező. Ha nincs elég fény, a leander megnyúlik, ezeket tavasszal vágjuk vissza, de ne feledjük, hogy az előző évi hajtások hoznak majd virágot.

Ősszel vagy tavasszal a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig.

A legtöbb növénnyel ellentétben a leander metszése nem tavasszal, hanem kora ősszel vagy méginkább nyár végén az ideális. A tavaszi és késő őszi metszésével a virágzást kockáztatjuk vagy késleltetjük. A nyár végi metszéssel a virágzást sem kockáztatjuk és a teleltetés is egyszerűbbé válik azáltal, hogy a visszavágott növénynek kisebb a helyigénye. Több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező olvasónk lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatja be a leandermetszés szakszerű folyamatát.

Leander metszése lépésről lépésre

Összeszedtem mindent, amit az őszi metszés témában tudni érdemes az egyszerű formázástól kezdve a drasztikus tarra vágásig.

Leander őszi metszése – tippek, trükkök

Időnként előfordul, hogy féltve babusgatott növényünknél nehéz döntést kell meghozni és drasztikus metszést kell végrehajtani. A tarra vágás szükséges lehet az erőteljes fiatalítás, a gyengébb a korona átalakítása, formálása, vagy súlyos esetben a kártevő-mentesítés érdekében.

Leander tarra vágása, drasztikus metszése – olvasói tanácsok

Leander szaporítása

Magvetés

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csakis a legelszántabb kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink. A gyökereztetéssel garantáltan az anyanövénnyel azonos virágaink lesznek. Ugyanez a magvetésnél nem garantált, talán ezért is olyan vonzó ez a módszer a titkok kedvelők és a türelmesek számára. A továbbiak segítek abban, hogy az apró magokból csodálatos leandert nevelhess.

Leander szaporítása magról – meglepetésekkel

Gyökereztetés

A leander szaporítása gyökereztetéssel is igen egyszerű és eredményes, érdemes saját magunknak szaporítani, megfiatalítani a növényt.

Leander szaporítása gyökereztetéssel – olvasói tanácsok

Dugványozás

Dugványokat egész évben vághatunk, de nyáron eresztenek leggyorsabban gyökeret. Kb. 15 – 20 centiméteres hajtáscsúcsokat vágjunk le. Állítsük őket vízzel teli sötét üvegbe. Két-három hét alatt gyökeret eresztenek.

Ha a gyökerek már elég hosszúak, ültessük a fiatal növényt tápanyagban gazdag földbe. Később többször vágjuk vissza, hogy bokrosodjon.

A vízben vagy dugványozással való gyökerezetetéssel szinte garantált a siker.

Leander gyökereztetése vízben és dugványozással

Kártevők, betegségek

A lógó levelek arra utalnak, hogy a növény túl száraz. Alaposan öntözzük meg.

A megnyúlt hajtások és kicsi, halvány levelek a fény- és tápanyag hiány következményei.

A hajtáscsúcsokat, a levleket és a szárat levél-, gapjas- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük, házi szerrel kezeljük. A leander mérgének a kártevőkre nincs hatása. Többször is permetezzük be őket és időnként zuhanyoztassuk le langyos vízzel.

A sárga vagy barna levélfoltokat a különböző gombabetegségekre lehet visszavezetni. Kezeljük a növényt gombaölőszerrel.

A levelek sárgulása több okra is visszavezethető. Bizonyos mértékig természetes folyamat, hogy az alsó levelek elsárgulnak és lehullanak. Jelentősebb mennyiségű sárgulás azonban többnyire valamilyen kártevő vagy tápanyaghiány hatására alapul ki. Az alábbi cikkben többet is megtudhatsz a levelek sárgulásának okáról és kezeléséről.

Leander sárgulás oka és megoldása

Kevés betegsége közül egyre gyakoribb a baktériumos eredetű rákos megfertőződés. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor segít a rákos leander felismerésében és az alattomos betegség megelőzésében.

Rákos leander felismerése és védekezés a betegség ellene

Felhasználása

A leander csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad.

Olvasónk kezdő leandertartók részére foglalta össze a legfontosabb gondozási tudnivalókat.

Minden a leander sikeres tartásáról kezdőknek – olvasói tanácsok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük