Így lett csodálatos oázis a százéves bérház udvara

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy százéves bérház udvara, ami zöldítésre várt. Sok jó ember összefogott és a kopár udvart csodálatos oázissá varázsolták. Jó lenne, ha sok ilyen mese születhetne, de az élet másképp hozta. A kitűnő kezdeményezést azóta sajnos megszüntették. Most azzal a reménnyel teszem közzé a jó pár évvel ezelőtti történet, hogy lesz aki követendőnek tartja a példát és tenni is tud azért, hogy ismét bezöldülhessen sok-sok sivár bérház udvara.

csodálatos oázis lett a százéves bérház udvara

Összefogással újult meg a százéves bérház udvara

Újbudán a közel százéves bérház lakói összefogtak és saját kezűleg építették át az udvart az önkormányzat és a MOL Zöldövezet program támogatásával. A közös cél, az együtt végzett munka összekovácsolta a lakóközösséget, olyan értéket hozott létre, amiből mindenki profitál.

„A Ballagi 8. Társasház közössége a MOL Zöldövezet Program és a XI. kerületi Önkormányzat Zöld Sziget Pályázatának támogatásával azt a célt tűzte, hogy a ház belső udvarában egy közösségi kertet alakít ki.

Az volt a szándékuk, hogy az udvart a közösségi élet aktív részévé teszik – egy zöldövezet kialakításával. Ennek érdekében a 200 négyzetméteres udvar korábbi burkolatát és feltöltését felbontották, megerősítették és vízszigeteléssel látták el. A felújított felületet térkővel leburkolták, az udvar középső, mintegy 50 négyzetméteres területén pedig magaságyásokban díszkertet építettek és a kertet kültéri bútorokkal, leülést segítő segélyekkel tették alkalmassá a közösségi élet és felfrissülés számára.

A projekt során 8 fát, 27 cserjét és 142 évelő nyövényt ültettek el, és egy gyönyörű zöldövezetet hoztak létre a korábban kihasználatlan udvaron. A kert építése során a közösség is szépen épült és jelentős összefogással továbbá önkéntes munkával járult hozzá a tartalmas cél megvalósításához.” – kommentálta Weber István, az átalakulás egyik főszervezője.

Nagyon tetszik az összefogás eredményeként létrejött hangulatos környezet. Sok jó ötletet láttam, különösen tetszik a térkövekből kialakított ugróiskola. Azt azonban naivitás lenne gondolni, hogy a térkövezéssel minden gondunk elszállt. A térköveknél gyakorta előforduló probléma a penész. A penész megszüntetése szintén megoldható házilag, szakember igénybe vétele nélkül, kitűnő szereket találunk hozzá. Persze a megelőzés a legüdvözítőbb megoldás.

Ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor talán azt megemlíteném, hogy legalább egy esővíz gyűjtőt még célszerű lett volna beépíteni, hogy a szárazabb időszakban is környezetkímélő módon tudják locsolni a növényeket.

Gratulálok a lakóközösségnek és kívánom, hogy sok közös élményük, örömük legyen az élhető, gyönyörűvé varázsolt környezetben.

Remélem a példa másokat is magával ragad és cselevésre ösztönöz. A Mol sajnos időközben megszüntette a támogatói programot, de érdemes az önkormányzatnál érdeklődni támogatás reményében. Ha ez sem járható, akkor még mindig marad a lakók összefogása és saját forrásokból is lehet csodákat alkotni.

A képek a Mol Facebook oldaláról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük