Így lesz biztonságos az erkély

A balkonkertészkedésnek többnyire a szép és pozitív oldalát nézzük és hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a balkonon is történhetnek galibák, balesetek. Csak a megfelelő odafigyeléssel kialakított és biztonságos erkély lehet igazi örömforrás. A felesleges bosszankodások, egészségügyi károk, balesetek és jogi viták elkerülése és megelőzése érdekében már az erkély kialakításnál érdemes nagy hangsúlyt fektetni a biztonságra. Összegyűjtöttem, hogy milyen alapvető szabályok betartása mellett hajthatjuk nyugodtan álomra a fejünket és lesz biztonságos az erkély. 

biztonságos erkély rögzített virágokkal

Biztonságos erkély kialakítása

Nem múlik el úgy év, hogy ne hallanánk erkély balesetekről. Hol arról szólnak a hírek, hogy valaki kizuhant az erkélyről, hol a régi bérház erkélyének egy darabja vagy néhány növény, netán balkonláda  landol az utcán. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt az sem ritka, hogy az orkánerejű szél hatalmas virágládákba ültetett növényeket sodor le. Pár éve Budapesten hatalmas leanderek zuhantak a parkoló autókra. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős volt.

Fontos tehát, hogy minden szempontból biztonságos legyen az erkély.

Tűzvédelmi előírások

A közösen használt tereknél, folyosókon, gangokon figyelni kell arra, hogy a virágaink ne torlaszolják el az utat, ne akadályozzák mások szabad közledését.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 575.§ (4) bekezdése rendelkezik a folyosók menekülési útvonaláról. A gangok, függőfolyosók leszűkítése, ott éghető anyag tárolása, burkolat elhelyezése a tűzvédelmi hatóság engedélyével történhet. Az engedély nélküli tárolást pénzbírsággal sújthatják.

Erkély teherbírása

Különösen a régi bérházaknál előfordulhat, hogy az erkély teherbíró képességét alábecsüljük. A magasra növő növények tartásához nagy dézsára és sok virágföldre van szükség, aminek jelentős súlya van. Ezt a hatalmas súlyt kell az erkély egy részének folyamatosan elbírni. A jelenleg hatályos szabályok szerint egy úgy kell megépíteni a teraszt, hogy négyzetméterként 250 kg-ot elbírjon. Előfordulhat, hogy az erkély építésekor még nem volt iylen szabály vagy netán figyelmen kívül hagyták azt.

Ha felmerül a kétely, hogy esetleg nem bírná el a balkon a dézsás növények okozta terhelést, célszerű szakértői statikai véleményt kérni, vagy beérni kevésbé súlyos növényekkel.

Rácsok, korlátok

A korlát biztonságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elrozsdásodott, elkopott korlátok rendkívül baleset veszélyesek. Érdemesebb megelőzni a bajt, mint utólag sopánkodni.

Növények, balkonládák biztonságos, stabil rögzítése

Hiába mutat nagyon szépen az ablakba kitett muskátli, a peremre vagy a korlát külső részére helyezett balkonláda, biztonsági szempontból nem ajánlott. A virágoknak sokkal jobb helyük van a korlát belső részén, de ott is fontos a megfelelő rögzítés. Ugyancsak stabilnak kell lenniük az oldalfalra, a tetőre felfüggesztett cserepes növényeknek. Érdemes időnként ellenőrizni a rögzítést, különsen igaz ez a szeles, viharos időben.

virágos erkély

Gyermekbarát balkon

A kisgyerekek biztonságára különes nagy figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy a rácsokat meg kell szüntetni, meg kell akadályozni, hogy kieshessen a gyermek vagy feje, végtagjai beszoruljanak. Soha ne hagyjuk a gyermekeket egyedül a balkonon. A baj pillanatok alatt megtörténhet, akkor is ha mellettük vagyunk. A gyermekekre leselkedő sok apró veszély kivédéséhez nem árt pár szabályt betartani, hogy nyugodtak lehessünk és igazán gyermekbarát legyen a balkonunk.

Személyi sérülések

Ha a nagyobb, nehezebb dézsákat, cserepeket kell mozgatni, pl. a teleltetéskor, akkor azt mindenképp ketten tegyük. Az egyedüli cipekedés hátfájást okozhat és akár komolyabb baleset is lehet belőle, ha kicsúszik az edény. Érdemes szállító hevedert, görgős dézsát vagy egyéb kerekes szállítóberendezést használni.

Sérülések, mérgezések

A tövis vagy tüske okozta sérüléseket, bőirritációkat, mérgező nyövények okozta megbetegedéseket odafigyeléssel és kesztyű használatával megelőzhetjük. Amíg aprók a gyerekek, ne tartsunk mérgező növényeket az erkélyen, mert a kicsit még nem értik meg, hogy nem szabad azokat megkóstolni, tépkedni. Permetezésnél, növényvédelemnél is igyekezzünk környezetbarát, egészségre ártalmatlan szereket használni a környezetünk és saját védelmünk érdekében.

Békés egymás mellett élés a szomszédokkal

Jobb a békesség, ezért az erkélyen, balkonon is illik betartani az alapvető viselkedési szabályokat. Olyan növényeket érdemes választani, amelyek nem zavarják a szomszédokat, nem futnak át az Ő erkélyükre. Locsoláskor vigyázzunk, hogy véletlenül se folyjon le a víz az alattunk lakóhoz, hisz lehet, hogy épp a tiszta ruháit szárítja ott.

Illik figyelembe venni az összhatást és a társasház házi rendjét. Ha pl. a ház minden erkélye barna, akkor jobb, ha a szomszédok írásos engedélyét beszerzed, mielőtt pl. kékre fested a saját erkélyedet. A cigaretta csikkre különösen vigyázni kell, hisz az akár az alsó erkély kigyulladását okozhatja. A tolerancia és a kellemetlenségek azonnali megbeszélése lehet a megoldás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük