Erkély kisokos a virágos erkélyekért

Minden új balkonszezonnak úgy indulok neki, hogy most aztán majd sikerül elérni, hogy ha nem is minden, de legalább minden második erkély virágos legyen Magyarországon. Az idén ezt az erkély kisokos megírásával támogatom. Összeszedtem minden tudnivalót az erkély tervezésével, kialakatásával és virágossá varázslásával kapcsolatban. Tanácsokat adok többek közt a növényválasztáshoz is, hisz csak akkor lesznek szépek a növények az erkélyen, ha megfelelő körülményeket tudunk teremteni számukra és teljesítjük igényeiket.

francia erkély

Erkély kisokos a virágos erkélyekért

Többszáz bejegyzést írtam már a balkontervezésről és kialakításról. Az erkély kisokosban most ezekből gyűjtöttem össze a leghasznosabbakat. Nem ismétlem önmagam, így ez a bejegyzés igazából egy ajánló. Pár szóval ajánlom mindegyik bejegyzést, hogy amelyik téma érdekel, arra rákattintva részletes információhoz juthass.

Bemelegítésként mutatom, hogy hova jutottunk a múltkor az erkély kialakítás kapcsán. Jól jöhet, ha esetleg lemaradtál róla.

Milyen jó is lenne, ha az idén minden erkély virágoktól roskadozna és nem tátongana üresen! Vagy ami még ettől is rosszabb, nem lomtárként szolgálna. Magam részéről most avval teszek ezért vágyálomért, hogy jó néhány ötletet hoztam az erkély, balkon, loggia, stb megszépítéséhez. Az erkély tervezésről és kialakításról szóló tanácsokat követve neked is dúsan virágzó növényekkel teli erkélyed lehet.

Első teendők az erkély kialakításhoz

Sokak álma egy igazi oázis az erkélyen. Vannak, akik megmaradnak az álmodozásnál és vannak, akik tesznek is érte. A választás a te kezedben van. Magam részéről néhány ötlettel  járulok hozzá álmod megvalósításhoz. Olyan praktikákat hoztam, amelyek segíthetnek, hogy akár a pár négyzetméternyi teret is a szolgálatodba állítsd és a legtöbbet tudd kihozni az erkélyedből.

A kis terek bezöldesítése gyakran sokkal nagyobb kihívás, mint a nagy kerteké. A csöppnyi helyeken sokkal nehezebb látványos, harmonikus zónát kialakítani. Olvasóim rendre bebizonyítják, egy virágokban gazdag és minden évszakban újat mutató terasz kert kialakítása leginkább fantázia, tapasztalás és örökös tanulás kérdése. Vadady Mária fotókkal mesélt arról, hogy tapasztalta ki, milyen növényeket érdemes a kis teraszra ültetni, hogy mindig legyen valami zöld és izgalmas növény a kis térben is.

Ha zöld dzsungelt szeretnénk magunknak teremteni, a kúszó- és futónövények megkerülhetetlenek. Szobába, erkélyre és kertbe is megtalálhatjuk a megfelelő felfelé törekvő és gyorsan növő növényt. A virágok, a zöldnövények szépségükön túl árnyékolnak, megszűrik a port és kellemes környezetet teremtenek. A legszebb kúszó- és futónövények közül ma azokat gyűjtöttem össze, amelyek balkonra és kertbe egyaránt ültethetők és szépségükkel a tér ékei lesznek.

A muskátli teleltetés ideje még nem járt le, messze még az az idő, amikor a muskátlik kikerülhetnek a szabadba. Arra viszont már eljött az idő, hogy elővegyük a téli álmukat alvó muskátlikat és felkészítsük őket a tavaszi virágzásra. Első teendő a muskátli metszése, majd gyakoribb öntözéssel és tápoldatozással segíthetjük az újjáéledésüket és virágba borulásukat.

A balkonnövények metszése a tavasz egyik legkorábbi feladata. A metszéssel nem csak formázzuk a növényeket, hanem új hajtások nevelésére és virágzásra is ösztönözzük. A legkedveltebb teleltetett növények, pl. leander, citrusfélék, muskátli, fűszernövények, rózsa metszési praktikáit gyűjtöttem össze.

Az utóbbi években felértékelődött a csöppnyi erkély is. Egyre nagyobb divat lett a kertészkedés a balkonon. Mielőtt fejest ugranánk a balkonzöldítésbe, érdemes számba venni a lehetőségeket és az esetleges akadályokat. Ehhez hoztam most néhány szempontot és osszeszedtem, milyen gátjai lehetnek a balkon kialakításnak.

Megfelelő növényválasztás a siker záloga

Az erkély kisokos nem lehetne teljes, ha nem ejtenék szót a növényválasztásról.

A balkonnövény választás egyáltalán nem arról szólj, hogy megvesszük azt a növényt, ami megtetszik. Legalábbis nem így kellene történnie, ha hosszútávon szeretnénk örülni a növényünknek és virágos erkélyünknek. Csak jól átgondolt és a lehetőségeket figyelembe vevő növény vásárlás után remélhetünk teljes sikert. Összegyűjtöttem, milyen szempontokat érdemes átgondolni a a növény választásnál.

Illatozó fűszerkert az erkélyen is egyszerűen kialakítható. Ha van helyünk érdemes legalább néhány alapvető gyógy- és fűszernövényt is nevelni a balkonon, hogy mindig legyen aromás növényünk az ételeink ízének felfrissítésére. 

Amikor a nyári virágos oázisunkról álmodozunk az első kérdések egyike, ami felmerül bennünk, mibe ültessek a balkonon. Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében, ezért nem mindegy milyet választunk. Bejegyzésemben segítek eligazodni a virágcserepek és a balkonládák világában és megtalálni az ideális növénytartót az erkélyre.

Minden erkélyre megtalálható a megfelelő növény. Ezt nemcsak én állítom, hanem Viczai Károlyné, Vicuska, a Burjánzó balkonok és kertek csoport oszlopos tagja is, akinek egész évben gyönyörű és mindig változó erkélyét évek óta csodálhatjuk. 

Az erkély fekvése is számít

Az erkély növényeinek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az erkély tájolása, azaz, hogy melyik égtáj felé fekszik. Más növények érzik jól magukat egy északi, egy keleti, egy déli és egy nyugati balkonon. Csak helyes növényválasztással lehet egész nyáron zöld oázisunk. Már is mutatom milyen összefüggésben van az erkély fekvése és a virágok kiválasztása és milyen fekvésű erkélyre milyen virágok kerülhetnek.

napos erkély igazi kánaán, de egyes balkonnövények félárnyékos erkélyre is ültethetők, sőt vannak olyanok is, amelyek naptól védett helyen érzik igazán jól magukat. A legelterjedtebb és legtöbb sikerélménnyel kecsegtető félárnyékos helyet kedvelő balkonnövényeket gyűjtöttem egy csokorba. 

Igazán nincs okuk panaszra azoknak, akiknek az erkélyét több órán keresztül érik a napsugarak. A napos balkon növényei közt dúskálni lehet. Gazdag szín és formavilágú virágok közül válogathatunk és még illatosak is akadnak a napimódó növények között.

Árnyéktűrő balkonnövényt jóval kevesebbet találunk, mint napimádót, vagy épp félárnyékot kedvelőt, de azért az árnyas erkélynek sem kell üresen tátongania. Az árnyékos balkon növényei kevésbé színpompásak, de mindenképp érdemes bezöldíteni a legkisebb erkélyt is.

Valahogy így néz ki nálam az erkély kisokos. Ha ennek a sok mindennek, amit itt megosztottam, csupán a negyedét betartod, már akkor gyönyörű virágos erkélyed lesz.

Sok sikert hozzá!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük