Erkély kisokos a virágos erkélyekért

Minden új balkonszezonnak úgy indulok neki, hogy most aztán majd sikerül elérni, hogy ha nem is minden, de legalább minden második erkély virágos legyen Magyarországon. Az idén ezt az erkély kisokos megírásával támogatom. Összeszedtem minden tudnivalót az erkély tervezésével, kialakatásával és virágossá varázslásával kapcsolatban. Tanácsokat adok többek közt a növényválasztáshoz is, hisz csak akkor lesznek szépek a növények az erkélyen, ha megfelelő körülményeket tudunk teremteni számukra és teljesítjük igényeiket.

francia erkély

Erkély kisokos a virágos erkélyekért

Többszáz bejegyzést írtam már a balkontervezésről és kialakításról. Az erkély kisokosban most ezekből gyűjtöttem össze a leghasznosabbakat. Nem ismétlem önmagam, így ez a bejegyzés igazából egy ajánló. Pár szóval ajánlom mindegyik bejegyzést, hogy amelyik téma érdekel, arra rákattintva részletes információhoz juthass.

Bemelegítésként mutatom, hogy hova jutottunk a múltkor az erkély kialakítás kapcsán. Jól jöhet, ha esetleg lemaradtál róla.

Milyen jó is lenne, ha az idén minden erkély virágoktól roskadozna és nem tátongana üresen! Vagy ami még ettől is rosszabb, nem lomtárként szolgálna. Magam részéről most avval teszek ezért vágyálomért, hogy jó néhány ötletet hoztam az erkély, balkon, loggia, stb megszépítéséhez. Az erkély tervezésről és kialakításról szóló tanácsokat követve neked is dúsan virágzó növényekkel teli erkélyed lehet.

Első teendők az erkély kialakításhoz

Sokak álma egy igazi oázis az erkélyen. Vannak, akik megmaradnak az álmodozásnál és vannak, akik tesznek is érte. A választás a te kezedben van. Magam részéről néhány ötlettel  járulok hozzá álmod megvalósításhoz. Olyan praktikákat hoztam, amelyek segíthetnek, hogy akár a pár négyzetméternyi teret is a szolgálatodba állítsd és a legtöbbet tudd kihozni az erkélyedből.

A kis terek bezöldesítése gyakran sokkal nagyobb kihívás, mint a nagy kerteké. A csöppnyi helyeken sokkal nehezebb látványos, harmonikus zónát kialakítani. Olvasóim rendre bebizonyítják, egy virágokban gazdag és minden évszakban újat mutató terasz kert kialakítása leginkább fantázia, tapasztalás és örökös tanulás kérdése. Vadady Mária fotókkal mesélt arról, hogy tapasztalta ki, milyen növényeket érdemes a kis teraszra ültetni, hogy mindig legyen valami zöld és izgalmas növény a kis térben is.

Ha zöld dzsungelt szeretnénk magunknak teremteni, a kúszó- és futónövények megkerülhetetlenek. Szobába, erkélyre és kertbe is megtalálhatjuk a megfelelő felfelé törekvő és gyorsan növő növényt. A virágok, a zöldnövények szépségükön túl árnyékolnak, megszűrik a port és kellemes környezetet teremtenek. A legszebb kúszó- és futónövények közül ma azokat gyűjtöttem össze, amelyek balkonra és kertbe egyaránt ültethetők és szépségükkel a tér ékei lesznek.

A muskátli teleltetés ideje még nem járt le, messze még az az idő, amikor a muskátlik kikerülhetnek a szabadba. Arra viszont már eljött az idő, hogy elővegyük a téli álmukat alvó muskátlikat és felkészítsük őket a tavaszi virágzásra. Első teendő a muskátli metszése, majd gyakoribb öntözéssel és tápoldatozással segíthetjük az újjáéledésüket és virágba borulásukat.

A balkonnövények metszése a tavasz egyik legkorábbi feladata. A metszéssel nem csak formázzuk a növényeket, hanem új hajtások nevelésére és virágzásra is ösztönözzük. A legkedveltebb teleltetett növények, pl. leander, citrusfélék, muskátli, fűszernövények, rózsa metszési praktikáit gyűjtöttem össze.

Az utóbbi években felértékelődött a csöppnyi erkély is. Egyre nagyobb divat lett a kertészkedés a balkonon. Mielőtt fejest ugranánk a balkonzöldítésbe, érdemes számba venni a lehetőségeket és az esetleges akadályokat. Ehhez hoztam most néhány szempontot és osszeszedtem, milyen gátjai lehetnek a balkon kialakításnak.

Megfelelő növényválasztás a siker záloga

Az erkély kisokos nem lehetne teljes, ha nem ejtenék szót a növényválasztásról.

A balkonnövény választás egyáltalán nem arról szólj, hogy megvesszük azt a növényt, ami megtetszik. Legalábbis nem így kellene történnie, ha hosszútávon szeretnénk örülni a növényünknek és virágos erkélyünknek. Csak jól átgondolt és a lehetőségeket figyelembe vevő növény vásárlás után remélhetünk teljes sikert. Összegyűjtöttem, milyen szempontokat érdemes átgondolni a a növény választásnál.

Illatozó fűszerkert az erkélyen is egyszerűen kialakítható. Ha van helyünk érdemes legalább néhány alapvető gyógy- és fűszernövényt is nevelni a balkonon, hogy mindig legyen aromás növényünk az ételeink ízének felfrissítésére. 

Amikor a nyári virágos oázisunkról álmodozunk az első kérdések egyike, ami felmerül bennünk, mibe ültessek a balkonon. Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében, ezért nem mindegy milyet választunk. Bejegyzésemben segítek eligazodni a virágcserepek és a balkonládák világában és megtalálni az ideális növénytartót az erkélyre.

Minden erkélyre megtalálható a megfelelő növény. Ezt nemcsak én állítom, hanem Viczai Károlyné, Vicuska, a Burjánzó balkonok és kertek csoport oszlopos tagja is, akinek egész évben gyönyörű és mindig változó erkélyét évek óta csodálhatjuk. 

Az erkély fekvése is számít

Az erkély növényeinek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az erkély tájolása, azaz, hogy melyik égtáj felé fekszik. Más növények érzik jól magukat egy északi, egy keleti, egy déli és egy nyugati balkonon. Csak helyes növényválasztással lehet egész nyáron zöld oázisunk. Már is mutatom milyen összefüggésben van az erkély fekvése és a virágok kiválasztása és milyen fekvésű erkélyre milyen virágok kerülhetnek.

napos erkély igazi kánaán, de egyes balkonnövények félárnyékos erkélyre is ültethetők, sőt vannak olyanok is, amelyek naptól védett helyen érzik igazán jól magukat. A legelterjedtebb és legtöbb sikerélménnyel kecsegtető félárnyékos helyet kedvelő balkonnövényeket gyűjtöttem egy csokorba. 

Igazán nincs okuk panaszra azoknak, akiknek az erkélyét több órán keresztül érik a napsugarak. A napos balkon növényei közt dúskálni lehet. Gazdag szín és formavilágú virágok közül válogathatunk és még illatosak is akadnak a napimódó növények között.

Árnyéktűrő balkonnövényt jóval kevesebbet találunk, mint napimádót, vagy épp félárnyékot kedvelőt, de azért az árnyas erkélynek sem kell üresen tátongania. Az árnyékos balkon növényei kevésbé színpompásak, de mindenképp érdemes bezöldíteni a legkisebb erkélyt is.

Valahogy így néz ki nálam az erkély kisokos. Ha ennek a sok mindennek, amit itt megosztottam, csupán a negyedét betartod, már akkor gyönyörű virágos erkélyed lesz.

Sok sikert hozzá!

További olvasnivalók az erkélyekről

 • Élesztős tápoldat használata – olvasói tapasztalatok
  Az élesztős tápoldatozás egyre nagyobb teret hódít a hobbi kertészek mindennapjaiban, egyre többen használják a kerti, szoba- és balkonnövényeikhez egyaránt. Megkértem az olvasókat, mondják el ők személyesen, mit tapasztaltak az élesztős lötyi használata során....
 • Ezekre a tényezőkre figyelj oda, mielőtt belevágnál a paprikatermesztésbe
  Miért éri meg a paprikatermesztés? A megművelt földeken a termésátlag folyamatosan nő a technológiának köszönhetően, miközben a paprikafajták fogyasztói ára is jelentősen emelkedik a stabil fogyasztás mellett. Magyarországon 3 okból termesztenek paprikát: friss fogyasztás,...
 • Álló muskátli gondozása, jellemzése, teleltetése
  Az álló muskátli vagy egyszerűen csak kerti muskátli (Pelargonium zonale) gondozása egyszerű, talán ennek is köszönhető, hogy az egyik legkedveltebb muskátli fajta. Az igénytelen növényt szokás parasztmuskátlinak vagy közönséges muskátlinak is hívni. Azt azonban...
 • Lantana sétányrózsafa: gondozási titkok egy lelkes kertésztől
  A Lantana sétányrózsafa, a mediterrán egzotikus virág szemet gyönyörködtető a nyári virágzása idején, ám gondozásával kihívást jelent sok kertésznek. Az alábbiakban egy tapasztalt kertész olvasónk megosztja velünk titkos praktikáit arról, hogyan neveli és gondozza...
 • Spanyol levendula (Lavandula stoechas) gondozása, virágoztatása
  A hosszú kocsányú füzéres levendula, bóbitás levendula vagy spanyol vagy olasz levendula néven is hívott Lavandula stoechas gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a közönséges vagy francia levenduláé. A füzéres levendula a bóbitás fejecskéje...
 • Teraszok kedvelt virágai: ötletek a nyári színpompához
  A terasz a nyári pihenés és kikapcsolódás kedvelt helyszíne. A hangulatos terasz kialakításához elengedhetetlenek a virágok, melyek színeikkel és illatukkal varázslatos légkört teremtenek. A virágokkal díszített terasz igazi oázissá válik a nyári hónapokban, ahol...
 • Szalmarózsa, szalmavirág gondozása, jellemzése
  A szalmavirág vagy szalmarózsa (Helichrysum bracteatum) a szárazságtűrő egynyári virág, amely régen a kertek kedvelt virága volt. Megszárítva szívesen kötöttek szárazvirág csokrokba is. Mára kicsit talán feledésbe merült, pedig intenzív virágszínei remekül harmonizálnak a...
 • Világújdonság: instant tulipán
  A leleményességükről és virágimádatukról ismert hollandak ismét nagyot alkottak. A Bloemenbereau Holland, a Holland Nemzeti Virághivatal szenzációs bejelentés tett: hamarosan kapható lesz a mikrohullámú sütőben egy perc alatt kivirágoztatható tulipán. Tulipán A csodálatos szín...
 • Kislevelű bakopa (Bacopa monnieri, cabana) gondozása
  A kislevelű bakopa (Bacopa monnieri, cabana) egyre kedveltebb balkonnövény, ami annak köszönhető, hogy rendkívül ellenálló és gazdagon virágzik. A függő virágcserepekbe, balkon ládákba ültethető, apró virágú növény áprilistól októberig ontja virágait. Olvass tovább és...
 • Ilyen volt a GardenExpo 2024 kiállítás
  Jó tíz évvel ezelőtt jártam először a GardenExpo rendezvényen és évekig fix programom volt a tavaszi kert és életmód kiállítás felkeresése. Szinte a kezdetekből nyeremény játékot is indítom a balkonada vagy a virágot egy...
 • A növények fejlődése és életük kulcsfontosságú folyamatai
  A természetben számos csoda rejtőzik, és a növények fejlődése egyike ezeknek. Növényeink általában egyszerű magokból vagy csemetékből növekednek, de ez a folyamat meglepően bonyolult és csodálatos mechanizmusokon alapul. Ha igazán pompás példányokat szeretnénk nevelni,...
 • Japán dérbabér (Skimmia japonica) gondozása
  Japán dérbabér (Skimmia japonica) vagy japán díszbabér árnyéktűrő örökzöld cserje, amely fényes, élénk zöld leveleivel egész évben a kert vagy a balkon éke lehet. Skarlátpiros vagy kárminvörös bogyói késő ősztől díszítenek. A dérbabér gondozása...
 • Batáta, édesburgonya gondozása és felhasználása
  A batáta, azaz az édesburgonya (Ipomoea batatas) az utóbbi évek egyik kedvenc zöldségféléje és dísznövénye. Teraszra, erkélyre ültetve üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes...
 • A sárga mimóza (Acacia dealbata): A tavasz hírnöke
  A Földközi-tenger térségének egyik kedvenc virága a már februárban virágzó sárga mimóza, vagy másnéven ezüst akácia (Acacia dealbata). A sárga aranynak is nevezett kellemes illatú fa sárga virágaival valósággal bearanyozza a hideg téli hónapokat....
 • Ázsiai boglárka gondozása, szaporítása
  Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) élénk színvilágával az egyik kedvelt, különleges tavaszi szépség. A mediterrán származású, fagyérzékeny növényt nálunk egynyáriként termeszthetjük. Ebben a cikkben részletesen bemutatom ennek a varázslatos virágnak a jellemzőit, gondozását, felhasználási...
 • Mikor kerülhetnek ki a teleltetett növények a szabadba?
  A gondos és okos kertész egyik fő erénye a türelem. Tisztában van a természet törvényeivel és tisztelve azokat nem harcol feleslegesenaz elemekkel, mindent a maga idejében tesz. Nem dől be az első napsugarak csábításának...
 • A varázslatos szegfű – minden, amit tudni érdemes a kedvelt virágról
  A szegfű (Dianthus) az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb virág a kertekben. Színes, illatos virágaival tavasztól a késő őszig díszít. Már az ókori Görögországban és Rómában is termesztették. A szegfűnek számos fajtája létezik, melyek színben,...
 • Az álomszép leander három titka – olvasói tanácsok
  A Dél-Európából érkezett leander az egyik legkedveltebb mediterrán növény. Mutatós formája, változatos színvilágú és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell. A leander...
 • Balkonnövények metszése tavasszal
  A balkonnövények metszése a tavasz egyik legkorábbi feladata. A metszéssel nem csak formázzuk a növényeket, hanem új hajtások nevelésére és virágzásra is ösztönözzük. Ebben a bejegyzsében a legkedveltebb teleltetett növények, pl. leander, citrusfélék, muskátli,...
 • Zefírvirág gondozása, szaporítása
  A zefírvirág (Zephyranthes carinata) hazánkban kevésbé ismert hagymás növény, ami nyáron hozza gyönyörű virágait. Kertbe is ültethetjük, de mivel nem télálló, szerencsésebb viráglábában tartani és azzal együtt teleltetni. Olvasónk árulta el, nála mi vált...
 • Cickafark (Achillea) gondozása, szaporítása, felhasználása
  Az élénk színekben díszelgő és igénytelen cickafark (Achillea) vagy más néve egérfarkfű tökéletes választás a meleg, déli fekvésű kertbe, teraszra. Számtalan illatos virággal teli ernyővirága méh- és lepkecsalogató, rengeteg rovart magához vonz. Legismertebb fajtája...
 • Klematisz szaporítása eredményesen – olvasói tanácsok és fotók
  A klematisz (Clematis) vagy más néven kerti iszalag igen kedvelt kerti kúszónövény, ami fajtától függően akár 3 – 5 méter magasra is felkapaszkodik. A gyönyörű, színes virágaival hosszan díszítő igénytelen növény gyökereztetése sem bonyolult....
 • Téli jázmin gondozása, szaporítása
  A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) igazi tavaszköszöntő növény, az egyik legkorábban virágzó díszcserje. Sok légies sárga virága akár már decemberben üde színfoltot visz a még kopár kertbe. Szépsége mellett egyszerű gondozása is növeli a...
 • Lobélia vetése lépésről lépésre – olvasói tanácsok
  A lobélia (Lobelia erinus) az egyik legkedveltebb kék virágú balkonnövény. Bár léteznek álló és csüngő, fehér, rózsaszín, piros és lila színű változatai is, kétség kívül a kék színű csüngő változat a legnépszerűbb. Egynyári növény...
 • Így lesz szép a muskátli teleltetés után
  Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – jön el az ideje a téli álmukat alvó balkonnövények ébresztésének. Ilyenkor lehet elővenni a téli pihenőre kárhoztatott muskátlikat és felkészíteni azokat...
 • Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok
  A legkorábban nyíló tavaszi virágok szépségükkel, kedvességükkel a közelgő tavasz reményét hozzák el. Némelyik olyan korai, hogy már télen virágba borul. Február közepétől napról nagyra egyre több színes kis szépség dugja ki fejét a...
 • Metélőpetrezselyem gondozása, felhasználása
  A petrezselyem fontos és gyakran használt fűszernövénye magyar konyhának. A folyton új leveleket hozó változatát, a metélőpetrezselymet akár erkélyen is nevelhetjük és egész évben folyamatosan lesz friss, zamotos ízesítőnk az ételeinkhez. Minden tudnivalót összegyűjtöttem...
 • Bazsalikom gondozása, felhasználása
  A bazsalikom (Ocimum basilicum) az olasz konyha egyik alapfűszere, a paradicsom legjobb barátja. Ízlelőbimbóinknak nagy örömet szerez, elképzelhetetlen nélküle egy jó kis olaszos tészta vagy pizza. A fűszerek királyának tartják, ezlrt szokták királyfű néven...
 • Csodálatos olvasói télikert többszáz virággal
  Szeretem megmutatni az olvasói jó példákat. Most egy csodálatos olvasói télikert bemutatását hoztam, remélve, hogy sokan kedvet kapna újabb növények beszerzéséhez. Mert ahogy olvasónk mondja: „Minden reggel felüdülés itt kezdeni a napot. A virágokra...
 • Banán termesztése télikertben – olvasói tanácsok
  A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak télikertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani a banáncserjét....
 • Balkonkertészkedő egyszeregy: 12 hónap a balkonon
  Balkonkertészkedő egyszeregy: 12 hónap a balkonon a címe annak a 27 oldalas elektronikus könyvnek, amelyben havonkénti bontásban foglaltam össze a balkonokon, erkélyeken jelentkező növénygondozási és egyéb teendőket. A hobbi kertészeknek, balkonzöldítőknek és virágimádóknak készült...
 • Top5 sorsfordító növény az új évre
  Most, hogy itt az új év bizonyára neked is jól jönne egy sorsfordító növény. Egy növény, amitől egyik napról a másikra minden megváltozik, a legkilátástanabb helyzet is jóra fordul. Bár egyes növényeknek rengeteg minden...
 • Gyökeres fenyő az erkélyen – olvasói tanácsok
  Több kérdést is kaptam mostanában arra vonatkozóan, hogy vajon a gyökeres fenyő az erkélyen is jól érzi-e magát, megmarad-e egyátalán. Teljesen jogos a kérdés, mert mint tudjuk a fenyő kerti növény, nem pedig egy...
 • Így gondozd a leandert télen
  Az, hogy a leandereknek télen pihenőidőre van szükségük, nem jelenti azt, hogy nem kellene ápolnunk őket. Ismerd meg a téli leandergondozás legfontosabb tennivalóit! Téli leandergondozás igen is létezik Ki más tudhatna hitelesebb tanácsot adni...
 • Karácsonyi kaktusz ápolása hónapról hónapra
  A karácsonyi kaktusz ápolása nagyban függ attól, hogy épp melyik hónapban vagyunk. Másként kell öntözni virágzás idején, mint a nyugalmi időszakában. Eltérőek továbbá a tápanyag-, hő- és fényigényei is az egyes növekedési fázisokban. Hónapról...
 • Kalamondin (Citrofortunella microcarpa) gondozása, teleltetése
  A citrusfélék közül a calamondin vagy kalamondin (Citrofortunella microcarpa) az egyik legkedveltebb szobanövény, ami nyaranta az erkély éke lehet. Fehér virágai egy nagyobb szobát is képesek betölteni csodálatos illatukkal. Apró, fanyar ízű gyömölcseit szokták...
 • Ünnepvárás a balkonokon – dekorációs tippek
  Régi olvasók megszokták már, hogy időnként bemutatom a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunk lelkes tagjainak balkonjait. Ahogy beköltöztetjük a növényeinket teleltetésre és közeledik a karácsony, egyre több kép kerül fel a csoportba az...
 • Tedd otthonossá a lakást szobanövényekkel!
  A szobanövények az otthonunk fontos a kellékei, hálás társai a mindennapjainknak. Díszítenek és segítenek az élettelen terrek megtöltésében. A szobanövények előnyei között az esztétikai, egészségügyi és pszichológiai előnyök is megtalálhatók. Összegyűjtöttem néhány okot, amiért...
 • Balkonnövények téli gondozása
  A tél közeledtével egyre kevesebb időt töltünk a balkonokon. Ha jól válogattuk össze a növényeinket és nemcsak egynyáriak díszítettek tavasztól őszig, akkor némi növénygondozási feladat is vár ránk a téli hónapokban. Nézzük, miből áll...
 • Muskátli (Pelargonium) teleltetése, ahogy mindig sikerül
  A nyáron és kora ősszel virágpompát nyújtó muskátli (Pelargonium) nem fagyálló növény, ezért sokan egynyári növényként tekintenek rá. Pedig a muskátli teleltetése egyszerűen megoldható, sőt többféle módszer is kínálkozik rá. Ha van egy kis...
 • Így lesz sikeres a balkonnövények teleltetése
  Az ősz egyik legnagyobb feladata a balkonnövények teleltetése. Legalábbis azoknak, akik szeretnék a nem fagytűrő növényeiket egyik évről a másikra megmenteni. Összeszedtem, hogy mi kell ahhoz, hogy szeretett növényeink sikeresen átvészeljék a hideg évszakot. ...
 • Legjobb házi szerek kártevők ellen
  A mind gyakoribb enyhe telek igencsak kedveznek a kártevőknek. Kemény fagyok hiányában a kártevők nem pusztulnak el, és továbbélve, jelentős károkat okozva garázdálkodnak a kert növényein. Jól jönnek ilyenkor az egyszerűen elkészíthető házi szerek...
 • Pompás évelők az erkélyen, amelyek egész évben díszítenek
  A városlakó emberek többségének nem adatik meg a kert és a velejáró örömökről is le kell mondaniuk. A szerencsésebbek azonban egy erkélyen, egy balkonon vagy egy teraszon hódolhatnak kertészkedési hobbijuknak és egész évben körülvehetik...
 • Murvafürt (Bougainvillea) teleltetése
  A murvafürt (Bougainvillea) teleltetése egyre aktuálisabb téma napjainkban. Az utóbbi évek egyik slágernövénye az erkélyen vagy a kertben is hosszan virágzik, a fagyokat viszont nem tűri. Teleltetése egyszerű. Sokakat megrémiszt, ha a pihenő időszakban...
 • Muskátli teleltetés egyszerűen, bevált módszerekkel
  A muskátli teleltetés roppant egyszerű, ugyanakkor rendkívül veszélyes dolog. Függőséget okoz. Aki egyszer ráérez az ízére és megtapasztalja az ezzel járó sikert, az többé már sosem dobja ki ősszel a muskátlit, legyen az a...
 • Glabra Alexandra bougainvillea gondozása – olvasói tanácsok
  Glabra Alexandra bougainvillea az egyik legkedveltebb murvafürt fajta. Nyírbátori olvasónk 11 éves példánya már elérte a három méteres magasságot is. Elmesélte, milyen gondozás mellett nőtt meg ilyen hatalmasra és mitől ontja a virágait egész...
 • Őszi virágok a színpompás balkonhoz és kerthez
  A nyár elmúltával sem kell lemondani a virágzó növények színpompájáról. A színes virágládák egynyári kedvenceitől ugyan búcsút kell vennünk, és a nyári virágözön sem varázsolható vissza, de néhány új, ősszel virágzó, hidegtűrő növény beszerzésével...
 • Októberke, októberi varjúháj színének változása hónapról hónapra
  Az októberke, a terézke, vagyis az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) a pozsgás növények egyik sztárja. A terézkének is hívott szárazságtűrő és igénytelen növény tavasztól őszig mutatós. Legfőbb erénye talán az, ahogy a színét változtatja...
 • Ezt mondták a résztvevők a 11. Balkonada találkozóról + videó
  2023. október 14-én, a budapesti Nagyvárad téren tartottuk a sorrendben 11. Balkonada találkozót, ami a Balkonada.hu blog olvasóinak hagyományos növénycserés rendezvénye. A ragyogó napsütéses időben rengeteg boldog emberrel találkozhatott, és sok növénnyel távozhatott aki...
 • Kövirózsák gondozása, szaporítása, teleltetése olvasói tanácsokkal
  A kövirózsák (Sempervivum) a legkedveltebb pozsgás növények közé tartoznak. Vannak köztük fagyállóak is és olyanok is, amelyeket teleltetni kell, például nem rég részletesen bemutatott amerikai kövirózsa. Visky Katika olvasónk elárulja mind azt, amit a...
 • Leander teleltetése – tippek, trükkök, praktikák
  A leander teleltetése egy cseppet sem bonyolult. Ha fagymentes helyet biztosítunk számára, akkor télen nem kell túl sűrűn foglalkozni vele. A pihenő ideje alatt ugyanis nem kíván különösebb babusgatást, öntözni is csak ritkán kell....
 • Ültess most, gyönyörködj tavasszal! – tavaszi hagymások ültetése
  Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal...
 • Így lesz sikeres az évelő növények ültetése
  Előző bejegyzésekben ajánlottam már évelő növényeket az egész éves színpompához, az ültetésükről és gondozásukról viszont nem ejtettem egy szót sem. Már pedig az évelő növények ültetése és ennek szakszerűsége sarkalatos pont a növények megmaradása...
 • Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gondozása, szaporítása
  A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) vagy hivatalos nevén a selyemvirágfa elsősorban az átlagon felül hosszú, dús virágzása miatt közkedvelt. Az igénytelen, száraszságtűrő virág gondozása egyszerű, virágzásához meleg és rendszeres öntözés szükséges. Félfás dugványról és...
 • Árvácska, az őszi és tavaszi mosolygós szépség gondozása
  A kerti árvácska (Viola X wittrockiana) kétség kívül az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog. Teszi ezt télen is, színes kis virágfejei...
 • Kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása, felhasználása
  A fűszeres, aromás illatú kakukkfű nem csak kitűnő fűszernövény, de kiváló immunerősítő gyógynövény is. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások is. Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként....
 • Vörös madársóska (Oxalis Triangularis) gondozása
  Az igen dekoratív vörös madársóska (Oxalis Triangularis) vagy más néven háromszög levelű madársóska kedves kis növény, aminek a gondozása nem túl nehéz. Hosszútávú sikeres megtartásához nem árt azonban ismerni az életciklusát. Ennek hiányában sok...
 • Így készíts tavaszváró összeültetést!
  Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt. Szeptember a legidálisabb hónap arra, hogy...
 • Őszi dugványozás olvasó praktikái
  Az őszi dugványozás a növényszaporítás legegyszerűbb módja. Olvasónk igen praktikus és követendő megoldást alkalmazva végzi a szaporítást: műanyagpalackok újrahasznosításával viszi sikerre a növények gyökereztetését, például a murvafürtét is. Az ötlet nagyon egyszerű és olcsó,...
 • Legismertebb erika növények és gondozásuk
  Az ősz egyik legnépszerűbb virágzó növénye az erika, vagy más éven hanga. A hangafélék családja 700 fajtával büszkélkedhet, az idetartozó erikák közül a legismertebb a Dél-Afrikából származó vékony hanga (Erica gracilis), valamint az Európa...
 • Csarab (Calluna vulgaris) jellemzése, gondozása
  A csarab (Calluna vulgaris) az egyik legkedveltebb, a kertészetekben ősszel megjelenő növény.  Virágos-leveles hajtásait gyógynövényként gyűjtik, régen sepréshez is használták, innen ered a serpűvirág elnevezése. Az apró lila virágokkal díszítő hangaféle gondozása nem túl...
 • Hanga, csarab, erika – ugyanaz a növény?
  Hanga, csarab, erika. Ahogy közeledik az ősz, egyre többször hallani a három növény nevet. De vajon ezek a szavak egymás szinonímái és ugyanarról a növényről beszélünk-e mindhárom esetben? Vagy teljesen más gondozást igényelnek? Netán...
 • Mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) gondozása
  A mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) igen kedvelt és látványos pozsgás növény. Csodálatos virágai miatt szokták még pagoda virágnak is hívni. De szintén ismert neve a kínai csörgősipka vagy deres mongol kőrózsa. A mongol kövirózsa...
 • Tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) gondozása
  A tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) az ősz egyik kedvenc növénye. A gondozása nagyban hasonlít a fajdbogyó gondozásához. Szintén savanyú talajt kíván és feltűnő termésdíszével hosszasan díszít.  Tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) származása A tűzföldi mirtuszhanga...
 • Őszi ültetés fortélyai – olvasói tanácsok
  Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban,...
 • Muskátli (Pelargonium), az örök divat gondozása
  Alig akad olyan erkély, udvar, terasz kis hazánkban, amit ne díszítene néhány cserép muskátli (Pelargonium). Nem túl drága virág, ráadásul, ha ügyesen gondozzuk nem kell minden évben új töveket vásárolnunk, egyszerűen átteleltethetjük. A továbbiakban a...
 • Pistike mag szedése és elültetése – olvasói tanácsok
  A pistike a félárnyékos helyek egyik leghálásabb növénye. Sokan egynyári növényként tartják, minden évben újat vásárolnak. Olvasónk most elmondja, hogy mikor szedhető a pistike mag, mikor kell elültetni, hogy kell gondozni a dús virágzás...
 • Veronikacserje (Hebe x hybrida) gondozása – olvasó tapasztalatok
  A veronikacserje (Hebe x hybrida) nagyon dekoratív őszi dísznövény, örökzöld cserje. Kékeslila, piros vagy fehérszínű virágait augusztustól szeptemberig hozza. Gondozása egyszerű, de nem fagytűrő, ezért teleltetni kell. Az olvasók osztották meg a veronikacserje gondozásával kapcsolatos...
 • Leander metszése ősszel – így csináld
  Örök dilemma, hogy mikor kell metszeni a növényeket. Általánosságban elmondható, hogy a növények többségét tavasszal célszerű metszeni. Persze vannak szabályt erősítő kivételek is, mint például a leander. A leander metszése ősszel sokkal praktikusabb, mint tavasszal....
 • 8 ok, amiért szeretjük a krizantémot
  Az őszi kertek és balkonok verhetetlen királynője a színpompás, jellegzetes illatú krizantém (Chrysanthemum). A Kelet-Ázsiából származó évelőnövény csak a 19. században vált ismertté Európában. Magyarországon az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. Kár...
 • Milyen virágföldet válasszunk? – virágföld választás tudnivalói
  Tévedés azt hinni, hogy bármilyen virágföldet használhatunk növényeinkhez. Minden növénynek más az igénye, és csak a megfelelő virágföld biztosítja az egészséges fejlődést. Régóta adós vagyok már a helyes virágföld választás tudnivalóival. Most elárulom a...
 • Vinka (Catharanthus roseus) gondozása, szaporítása
  A vinka (vinca) az utóbbi években igen népszerű a napos erkély tulajdonosok körében is. Az igénytelen, gyorsan terjedő és sokszínű növényt igen kevesen hívják hivatalos nevén, ami rózsameténg vagy rózsás meténg. Íme a vinka...
 • Gránátalma (Punica granatum) gondozása
  A gránátalma (Punica granatum) színes, dús virágaival igen mutatós lombhullató cserje. Szegfűre hasonlító virágai miatt kapta szegfűfa elnevezést. Mivel télálló, többnyire kertekbe ültetik, de dézsában is nevelhető. Itt van minden, amit a gránátalma gondozása...
 • Így lesz sikeres a muskátli gyökereztetése dugványozással
  A muskátli gyökereztetése, vagyis szaporítása sokaknak eszébe sem jut. Túl macerásnak tartják, és mivel a muskátli nem túl drága növény, sokkal egyszerűbbnek vélik minden tavasszal a kész növények megvásárlását. Pedig az egyik legkedveltebb balkonnövény,...
 • Balkonada hírlevél olvasók mondták
  A Balkonada hírlevél olvasók lelkes közössége folyamatosan elkényeztet. Rendszeresen visszajelzésekkel gondoskodnak arról, hogy egy kicsit megveregessék a vállamat és bíztatást adjanak a folytatáshoz. Még véletlenül sem hagyják, hogy ellustuljak. Dicsérő szavaikkal folyamatosan inspirálnak, újabb...
 • Pompás varjúháj gondozása, szaporítása
  A pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile vagy Sedum spectabile) az egyik leghálásabb növény. A szárazságtűrésükről és igénytelenségükről ismert pozsgás növények közé tartozik. Napos sziklakertekben, ágyásszegélyekben és balkonokon is egyre kedveltebb. Színes virágait nagyon szeretik a...
 • Illatos kakassarkantyú, szúnyogűző gondozása
  Az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides), vagy ahogy gyakran hívják, a szúnyogűző gondozása roppant egyszerű. Egynyári növény lévén, gyakorlatilag csak öntözni kell. Tarka leveleivel szépen díszít és jól kiemeli a mellé társított virágok színeit.  Illatos...
 • Így használd a kávézaccot a kertben
  A lefőtt kávé maradéka, a kávézacc – több más konyha hulladékkal mellett – értékes tápanyag lehet a kerti és szobai növényeinknek. Persze csak megfelelő módon használva, helytelen használattal még kárt is tehetünk a növényeinkben....
 • Alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) gondozása
  Az alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) egyre népszerűbb hazánkban is, annak ellenére, hogy nem télálló, ezért teleltetni kell. Népszerűségét nem csak a pozitív érzelmeket keltő nevének köszönheti. Ernyővirágzata különösen a növényvilágban ritka kék színben kedvelt....
 • Balkonnövények szaporítása egyszerűen
  Balkonnövények szaporítása egyszerű művelet. Növényeink többségét egyszerűen megfiatalíthatjuk új kis növények nevelésével és olcsón biztosíthatjuk a szaporulatokat a következő évi virágözönhöz. Már mondon is, hogy szaporíthatók a legkedveltebb balkonnövények. Balkonnövények szaporítása egyszerűen Július vége...
 • Most vess árvácskát a tavaszi virágzáshoz
  Az árvácska magvetése június és augusztus között esedékes. A júniusi vetéssel már őszre virágzó kis növényeink lesznek. A későbbi vetéssel az őszi virágzás már kétséges, de augusztus közepéig még földbe rakhatjuk a magokat. A...
 • Így rontják el a kezdő kertészek – megoldás a tudatos növényválasztás
  Megesik, hogy csak egy kilo lisztért ugrunk le az élelmiszer üzletbe és virágokkal megrakott kosárral térünk haza. Nagyon könnyű elcsábulni az üzletekben a szép növények láttán. Az impulzusvásárlás eredménye aztán többnyire hatalmas csalódás. Olvasónk...
 • Liziantusz, préritárnics, lizike gondozása
  A liziantusz, vagy más neveken lizike, préritárnics, lisianthus, eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származik. Hazánkban kiültetve egynyáriként tartható, de megpróbálkozhatunk a szobanövényként való tartásával is. Vágott virágként is hetekig tartós, fehér és rózsaszínű...
 • Ólomvirág (Plumbago) gondozása, jellemzése
  A szép, és kék színeivel különleges ólomvirág (Plumbago auriculata) igen kedvelt a mediterrán országokban és hazánkban is. A plumbago vagy ólomvirág gondozása nem bonyolultabb, mint az egyéb teleltetendő növényekké.  Ólomvirág, plumbágó származása Az ólomvirág...
 • Házi csodaszer növényekhez a kártevők ellen
  A leggondosabb ápolás mellett is előfordul időnként, hogy a féltve őrzött, dédelgetett növényeinket megtámadják a betegségek és kártevők. Ilyenkor nem kell pánikba esni, legtöbb esetben van megoldás, jöhet például az egyszerűen elkészíthető házi csodaszer...
 • A lusta kertészek virága? Megúszós muskátligondozás
  A muskátli nagyon hálás növény: gyorsan növekszik, strapabíró, bőségesen és hosszan virágzik, ráadásul nem igényel sok gondozást sem. A három legfontosabb feltétele annak, hogy tavasztól egészen őszig virágozzon, a napfény, a víz és a...
 • Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása, szaporítása
  A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása...
 • Külföldről hozott növények – pro és kontra
  Külföldi nyaralás alatt a rengeteg gyönyörű és számunkra különleges növényt látva nagyon könnyen elcsábul egy növényimádó. Hamar bekerül a táskába egy-két különleges mag vagy netán bokrokról levágott hajtás. Többször megindokoltam már, hogy miért ne...
 • Így ápold a futómuskátlit a virágözön érdekében
  Nem kell többé irigykedve nézned a sógorok vagy a szomszéd futómuskátliját, ha néhány egyszerű szabályt betartasz. Olvass tovább és elmondom, hogy lesz sikeres a futómuskátli ápolása, és hogy lesz hónapokig tartó a virágözön az...
 • Egyszerű balkonhűsítő tippek, amiket te is megvalósíthatsz
  Magyarországon is egyre gyakoribb a napokon át tartó kánikula, a szüntelenül tűző nap, a rekkenő hőség. Ezek a meleg napok a teraszok, erkélyek, balkonok szerelmeseit is igencsak próbára teszik. De miért is kellene szenvednük,...
 • Vérvirág (Scadoxus) fajták, gondozásuk, szaporításuk
  A piros vérvirág (Scadoxus) fajták egyre kedveltebbek hazánkban is. Mutatós virágai tették népszerűvé a trópusi  növényt, amit afrikai vörös liliom vagy piros liliom néven is szoktak hívni. Azontúl, hogy teleltetni kell, igazán hálás növény,...
 • Élesztős lötyi: élesztős locsolás csodát tesz a növényeiddel
  Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted...
 • Így készíts hűsítő italt balkonnövényekből
  Hűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam.  Bár szomjoltásra a tiszta...
 • Árnyékos balkon és kert növényei – árnyéktűrő növények
  A kertben és az erkélyen is örökös gondot jelent, hogy mit ültessünk a kevésbé napos részekre. Árnyéktűrő balkonnövényt jóval kevesebbet találunk, mint napimádót, vagy épp félárnyékot kedvelőt, de azért az árnyas erkélynek sem kell...
 • Így biztosítható a virágok öntözése a nyaralás alatt
  Nagy utazóként és növényimádóként számomra is a nyár egyik fontos megoldandó feladata a virágok öntözése a nyaralás alatt. Többnyire nem egyszerű egy családtagot vagy közeli ismerőst találni, aki hajlandó bevállalni a növényke átmeneti gondozását...
 • Így védekezz a muskátli betegségei ellen
  A muskátli tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban, hiszen színes virágai és változatos fajtái miatt a meleg hónapok egyik leghangulatosabb kerti és beltéri díszítője. Azonban még ezt a könnyen alkalmazkodó virágot is érhetik...
 • Leander sárgulás oka és megoldása
  A leander sárgulás az alsó leveleken jelentkezik először. Az elkeserítő jelenség több okra is visszavezethető. Bizonyos mértékig természetes folyamat, hogy az alsó levelek elsárgulnak és lehullanak. A jelentősebb mennyiségű levél sárgulás azonban többnyire valamilyen...
 • Zergevirág (Doronicum) gondozása, szaporítása
  Zergevirág (Doronicum) kora nyáron gazdagon virágzó, évelő növény. Levelei sötétzöldek, virágai világító sárga színűek. A kaukázusi zergevirág (Doronicum oriantele) alacsony, bokros növelésű fajtáit erkélyládákban és dézsákban is nevelhetjük. Nem igényel különösebb gondozást. Napos helyen...
 • Szárnyas feketeszem gondozása
  A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) apró virágai élénk sárga színükkel és sötét közepükkel azonnal magukhoz vonzanak minden tekintetet. A gyorsan növő futónövény hónapokig gazdagon virágzik, erkélyre árnyékolóként is megfelelő. Nézzük, hogy lesz sikeres a...
 • Hogyan válasszunk tápoldatot?
  A szobanövények és teleltetett balkonnövények télen a nyugalmi időszakukat élik, így nincs szükségük plusz tápanyagra. Tavasszal és nyáron viszont annál inkább. Itt az idő, hogy tisztázzuk milyen növénynek milyen tápanyagra van szüksége az egészséges...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük