Balkonnövények félárnyékos erkélyre

A napos erkély igazi kánaán, de egyes balkonnövények félárnyékos erkélyre is ültethetők, sőt vannak olyanok is, amelyek naptól védett helyen érzik igazán jól magukat. A legelterjedtebb és legtöbb sikerélménnyel kecsegtető félárnyékos helyet kedvelő növények sorát hoztam. Videón is mutatom őket, hogy könnyebb legyen a választás.

Balkonnövények félárnyékos erkélyre - kislevelű bakopa

Félárnyékos helyet kedvelő növények az erkélyre

A növényeink egy része nemcsak elviseli, de egyenesen igényli is, ha csak a nap egy rövid szakában érik a napsugarak. Nem csoda hát, hogy balkonnövények félárnyékos erkélyre is szép számmal léteznek.

Nem is húzom az időt, rátérek a lényegre, mutatom is a legkedvelett félárnyékot igénylő növényeket. Ezeknek a többségének származásáról, ismeretetéséről és gondozásáról írtam előzőleg, az aláhúzott névre kattintva eléred ezeket tartalmakat.

Hortenzia: májustól júliusig ontja rózsaszín, piros, kék vagy fehér, hatalmas virágait, nagy cserepet vagy virágládát válasszunk részére és rendszeresen öntözzük, de ne álljon alatta a víz. Világos vagy sötét helyen, 2-8 fokon teleltessük. 

Cserjés margitvirág: dézsába ültetve különös nyári hangulatot varázsol a balkonra. Júniustól szeptemberig hozza fehér, sárga vagy rózsaszín virágait. Közepes vízigényű, az elnyílt virágokat le kell szedni.

Kislevelű bakopa (hópehelyvirág): szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Április és október között apró, csillag alakú fehér, rózsaszín, lilás vagy kék virágokkal díszít. Magassága 15-25 cm, de a hajtásai akár 100 cm hosszúra is nőhetnek.

Muskátli fajták: álló, futó és félfutó fajtái is megélnek a félárnyékos balkonon, bár kisebb virághozamra számíthatunk, mint a mindig napos erkélyen. Az angol muskátli a nagy forróságban egy kis lélegzetvételnyi szünetet tart, nem kell megijedni, ha egy rövid ideig alábbhagy a virágzással. Szeptemberben újra erőre kap majd.

Mindignyíló begónia: a fehér, rózsaszín, piros, kék színű virágok a szelet is jól tűrik. Rendszeres öntözést kíván, de a pangó víztől óvjuk.

Gumós begónia: sokszirmú virágai fehér, sárga, rózsaszín és piros színekben lelhetők fel. Szélvédett helyre ültetve, folyamatosan locsolva magas díszítő értékkel rendelkezik. Csüngő változata is létezik, aminek hajtásai akár a 60 cm-t is elérhetik.

Kisvirágú futó petúnia: apró virágai fehér, sárga, rózsaszín, piros, kék vagy lila színekben pompáznak egész nyáron. A kertészetekben gyakran találunk különböző színekből álló összeültetéseket. Közepes vízigényű, még a szelet is elviseli.

Díszcsalán: díszes rajzolatú, különböző színű levelei teszik igazán vonzóvá. Kék színű virága jelentéktelen.

Nebáncsvirág (pistike): a változatos színskálájú nebáncsvirág májustól szeptemberig dúsan virágzik. Gyakori öntözést és tápoldatozást igényel.

Csüngő lobélia: kék, fehér, lila és bíbor színekben nyíló virágai vékony hajtásokon sűrűn lógnak.

Verbéna: a fehér, a kék, a barackszín, a rózsaszín, a piros, a kék és a lila különböző árnyalataiban virító növény 10-20 cm magasra nő, de csüngő hajtásokat nevel. Az ernyős virágoknak májustól októberig örvendhetünk.

Fukszia: piros, rózsaszín, lila, ibolyás kék virágai gyakran kétszínűek. Csüngő fajtái díszes ámpolna növények. Nebáncsvirággal, borostyánnal vagy begóniával harmonikus kompozíciót alkot.

További növények félárnyékos helyre

Félárnyékos balkon növényei – videó

Nézd meg, ismerd meg videón, milyen növények kerülhetnek félárnyékos balkonra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük