Törpe lobélia (Lobelia erinus) gondozása, virágoztatása

A törpe lobélia (Lobelia erinus) kék vagy fehér apró virágaival igen kedvelt kis egynyári virág. Az álló és csüngő, fehér, rózsaszín, piros és lila színű változatainak magjait saját magunk is vethetjük tavasszal, de viszonylag olcsón meg is vásárolhatjuk a friss palántákat. Gyorsan nő, de nem olyan igénytelen és strapabíró, mint például a muskátli. A lobélia gondozása csak akkor lesz sikeres, ha maximálisan figyelembe vesszük fény- és vízigényét. 

lobélia

Lobélia (Lobelia erinus) származása

Gondolhatnánk, hogy rövid életük miatt az egynyári növények gondozása egy kaptafára megy. De ez közel sincs így. Csakis akkor maradnak szépek, virágoznak dúsan a többi növényhez hasonlóan az egynyáriak is, ha az igényeiknek megfelelő körülményeket biztosítunk számukra.

A törpe lobélia (Lobelia erinus) Dél-Afrikából származik, a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozik. Növény nemzetsége 415 fajt foglal magában. A nemzetséget 1753-ban írta le hivatalosan Carl Linnae, és Matthias de Lobel (1538–1616) flamand botanikusról nevezték el.

Elterjedése elsősorban a trópusi és a meleg mérsékelt égövi régiókban jellemző. Néhány faj a hűvösebb, mérsékelt égövi vidékeken él.

A Lobelia nemzetség jelentős számú nagy és kis egynyári, évelő és cserjés fajt foglal magában, szívós és érzékeny, különféle élőhelyekről, különböző színekben. Sok faj teljesen eltér egymástól.

Lobélia jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő. Egyszerű, váltakozó levelei és kétajkú csőszerű virágai vannak, mindegyiknek öt lebenye van. A felső két lebeny felálló, míg az alsó három lebeny legyezős lehet. A virágzás gyakran bőséges, a virágszín pedig intenzív, ezért olyan népszerű növény az egész világon.

Virágok: sok kék tónusú, ibolyaszínű, rózsaszín és fehér, fajtája van, részben fehér szemmel, sűrű apró virágai 1-1,5 cm átmérőjűek

Virágzási idő: májustól októberig virágzik, közben az első virágzás után, júliusban egy kis pihenőre vonul, ha ekkor alaposan visszametszük, akkor segíthetjük az újravirágzását.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, egyes fajai mérgezőek, mások nem. A nemzetség számos tagjának belső használata veszélyes lehet az arra érzékeny személyekre, főleg a gyermekekre. a terhes nőkre és a szívbetegségben szenvedőkre. A túlzott használata émelygést és hányást okoz.

Magasság: 10 – 20 cm

Habitus: bokros, felálló, párna alakú vagy csüngő változatai létezenek, hajtásai az 50 cm hosszúságot is elérhetik.

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben vagy viráglábában tartjuk, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

Lobélia fajták

Egyrészt vannak bokros és tömör, illetve kerek formájú, gyakran csak 10-15 cm magas lobéliák, mint a sötétkék virágú  „Kirstallpalast”, a különböző kék vagy rózsaszín színben pompázó „Riviera”, valamint a kék és fehér „Palace”.

Másrészt léteznek futó lobéliák is, amelyek akár 20 centiméteresk is lehetnek, és függővirágtartókból 30-50 cm-re lógnak ki. Közéjük tartoznak a különböző színű „Cascade” fajták is.

A dugványozással szaporított futólobéliák , mint a sötétkék „Azuro” vagy a különböző színekben elérhető „Laguna” valamivel tovább és gazdagabban virágoznak, mint magtermő társaik.

Lobélia igényei, gondozása

A lobélia napsütéses vagy félárnyékos helyet igényel.

Rendszeresen öntözzük. Szereti az egyenletes nedvességet, de nem tűri a túlzottan vizes talajt.

A kert növényeket 4-6 hetente, a cserépbe ültetteket kéthetente öntözzük meg alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldattal.

Lobélia metszése, visszavágása

Elvirágzás után, többnyire júliusban vágjuk vissza az egyharmadára. Ne féljünk ezt megtenni, a metszéssel biztosíthatjuk, hogy újra erőrekapjon és ismét virágba boruljon. Metszés után adjunk neki tápoldatot.

Lobélia szaporítása

Mivel egynyári növényről beszélünk, így a szaporítása magvetéssel történhet. Januártól márciusig szórhatjuk el a magjait. Fényre csírózó növény, ezért nem szabad mélyen a talajba vetni a magukat. Csupán nyomjuk rá a talaj tetejére az apró magokat vagy legfeljebb vékonyan takarjuk be földdel. A csírázási hőmérséklete 18 °C. Ha kibújtak és kicsit megerősödtek a növények, jöhet a tűzdelés. Tűzdelésnél több kis növénykét tegyünk egymás mellé a cserépbe.

Olvasónk fázis fotókon is megmutatta, hogy lesz sikeres a lobélia vetése és hogy lesznek dúsan virágzó növényei évről évre.

Lobélia vetése lépésről lépésre – olvasói tanácsok

Lobélia ültetése

Az előnevelt lobéliákat május közepétől ültethetjük ágyásokba, ládákba, cserepekbe vagy függővirágtartókba.

Lobélia kártevői, betegségei

Nem jellemzők a lobéliára a betegségek vagy a kártevők. Liszteske, szürkepenész és hervadásos betegségek azonban előfordulhatnak.

Felhasználása

A lobélia csak dísznövényként használható. Egyéb növényekkel, pl. tátika összeültetve nagyon jó hangulatot ad. A nyári virágok közt ritka kék színe miatt kiválóan illenek hozzá a sárga, piros, narancs vagy rózsaszínű virágok. Mivel nem kifejezetten gyorsan növő, bármelyik másik nyári virággal és évelővel kombinálható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Zsóka Bogdán szerint:

  Kedves Jucó!

  Megint tökéletes volt amit olvastam.
  Eleve az a szép versike, és a magvetés is nagyon hasznos volt számomra.
  Köszönöm szépen.
  Szeretettel üdvözöllek:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük