Tavaszi gyepszellőztetés fontossága és mikéntje

Az enyhe és napos február nagyon csalóka. A türelmetlen hobbi kertészeket arra csábítja, hogy kitegyék a teleltetett mediterrán növényeket a szabadba. Sokan pedig a fűgondozásának is neki ugranak. Ahogy egyelőre a növények is a teleltető helyen érzik legjobban magukat, úgy a tavaszi gyepszellőztetés ideje sem jött még. A túl korán végzett fűgondozással nagyobb baj okozhatunk, mint ami haszna lesz.

fűvetés ősszel

Tavaszi gyepszellőztetés fontossága és ideje

A gyepszellőztetés célja, hogy az elhalt részek és gyökerek, a fű között lévő moharéteg eltávolításával biztosítsuk a talaj felső rétegének víz-átjárhatóságát, illetve ösztönözzük a pázsitot a megújulásra, dúsulásra.

A gyepszellőztetéssel roncsoljuk, megtépázzuk a füvet, ezért különösen fontos, hogy ez akkor történjen, amikor megfelelő a hőmérséklet ahhoz, hogy a fű regenerálódni tudjon.

A gyepszellőztetést akkor érdemes megtenni, ha hozamosabb időn át 18-20°C nappali, és 10°C körüli éjjeli értékeket mérünk. Ennél hidegebb időben még nem indul be a fű teljes nedvkeringése, így lassan regenerálódik. Magasabb hőmérsékleten viszont könnyen megéghet a kiritkított állomány.

A gyepszellőztetés erre rendszeresített gyepszellőztető géppel történhet, amelyből létezik rugós és késes változat is. Ha nincs saját gépünk, akkor akár marad a jó öreg gerebje, de ezzel sérülést is okozhatunk az ép fűszálaknak.

A gyepszellőztetési munka elvégzése után jöhet a fű pótlása, a felülvetés. Néhány nap elmúltával pedig jöhet a trágyázás. Tavasszal nitrogéndús, ősszel pedig káliumban és vasban gazdag gyeptrágya használata javasolt. Jó minőségű, átszitált komposzt vagy a szarvasmarhatrágya is tökéletes.

Fontos, hogy a gyeptrágyázás után ne feledkezzünk meg a terület bőséges beöntözéséről. Mind a régi állománynak, mint az újonnan elvetett fűmagoknak nagy szüksége van vízre a gyepszellőztetés és trágyázás után. A víz segíti a növekedést és tápanyagok felszívüdását egyaránt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük