Téltemető (Eranthis hyemalis), a tavasz sárga hírnöke

Amikor a téltemető (Eranthis hyemalis) sárga virágfejei előbújnak, biztosak lehetünk benne, hogy hiába küzd a tél, hamarosan beköszönt a tavasz. Gyakran már január végén virágba borítja az erdők avarját, ezért kapta a télike nevet is. A Magyarországon 1982 óta védett növény a kissé nyirkos, tápanyagban dús talajt kedveli, ezért elsősorban erdőkben találkozhatunk vele, de megfelelő körülményeket biztosítva kertekben is örülhetünk szépségének.

téltemető (Eranthis hyemalis) sárga virágai

Téltemető (Eranthis hyemalis) jellemzése

A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék családjába tartozó gumós, bokros tövű évelőnövény. Apró termetű, csupán 8–18 cm magasra növő, lágy szárú növény nem őshonos hazánkban, Dél-Európából származik.

A téltemető mérgező növény. Kivonatát már az ókorban is kedvelt méregként tartották számon.

Magyarországi megjelenésének idejét a 17. századra teszik. Jól beilleszkedett a hazai flórába, ma már számos helyen megtalálható a nedves talajú gyertyános-tölgyesekben és ligeterdőkben. Legszebb és legnagyobb vadon élő állománya Aszófő község közelében él. De csodálatos virágszőnyeget alkot a pannonhalmi arborétumban is.

A hóvirággal együtt virágzik, de annál általában korábban, már januárban nyílik, március végéig virágzik. Kiváló rovarcsalogató.Sárga, 2–4 cm átmérőjű virágait 5 és 8 közötti számú csészelevelek alkotják. A virágok csak napsütésben nyílnak ki. A sziromlevelek rovarcsalogató mézfejtőkké módosultak. A csésze alakú virágok alatt a gallérozó murvalevelek körben állnak. Tüszőtermésének apró magvait a hangyák hurcolják szét.

Nyáron csakúgy, mint a hóvirág és a többi geofiton, visszahúzódik a talajba. Geofitonoknak (“föld alatti növények”) a gyöktörzsükkel, gumójukkal vagy a hagymájukkal az év java részében a földbe visszahúzódó fajokat hívuk. Jellemzőjük, hogy még a fák lombba borulása előtt – amikor bejut a fény a fák közé -, tömegesen áttörik az avarszőnyeget. A növények hamar elvirágoznak, de még a termésük is beérik az erdő kizöldülése előtt. Geofiton még a tőzike, az odvas keltike, a fekete hunyor, a szellőrózsa, és a májvirág is.

téltemeő áttör az avaron is

Téltemető igényei, gondozása a kertben

A téltemető az erdőkben érzi jól magát, a kertekben is hasonló körülményeket teremtsünk neki. Jó minőségű erdei talajban fejlődik legszebben. Kedveli az üde, csak kissé nyirkos, mérsékelten száraz, tápanyagban dús, humuszos, mély rétegű, semleges vagy kissé meszes, laza talajokat. Félárnyékos vagy árnyékos helyre ültessük.

Ha nem háborgatjuk, és az avart nem gereblyézzük le róla, magját elszórva idővel nagy, szőnyegszerű állománnyá gyarapodik. Virágzásának a kemény tél kedvez.

Téltető ültetése, szaporítása

Szaporítása magvetéssel vagy tőosztással történhet, Hagymáit nyár végén, ősszel ültessük. Vásárlás után érdemes néhány órára vízben áztatni, majd csak utánna elültetni. Sekélyen ültessük 1-5 cm mélyre, laza, üde talajba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük