A vácrátóti botanikus kert: zöld oázis a Dunakanyar kapujában

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Magyarország leggazdagabb élőnövény-gyűjteményével büszkélkedhet, és 27 hektáros területén közel 13 000 növényfajt és -fajtát mutat be a látogatóknak. A kert nem csupán a botanika szerelmeseinek ideális helyszíne, de egyben remek kirándulóhely is a családok és a természet szerelmesei számára. Egy igazi zöld oázis a Dunakanyar kapujában, ahol a látogatók megismerhetik a növényvilág csodáit, kikapcsolódhatnak és feltöltődhetnek. Emellett tematikus kiállítások, művészeti workshopok és egyéb események is zajlanak itt, amelyek még színesebbé teszik a kert életét. A vácrátóti botanikus kert minden évszakban remek választás arra, hogy magunkba szippantsuk a folyton változó természet látványát, illatait és energiáit.

vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Kastélyparkból lett a Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert Magyarország egyik legszebb és legkülönlegesebb botanikus kertje. A kert a természet és a kultúra harmonikus összefonódását kínálja látogatóinak, egyedülálló növényritkaságokkal, lenyűgöző tájakon és számos kulturális rendezvénnyel.

Magam is visszajáró vendég vagyok az arborétumokban és botanikus kertben, így Vácrátóton is. Már többször írtam hazánk leggazdagabb gyűjteményével rendelkező Nemzeti Botanikus Kertről is. Most elsősorban arra koncentrálok, ami előzeleg kimardt. Friss fotókat és információkat hoztam, hogy más is kedvet érezzen a kert meglátogatására.

A kert alapjait a 19. század elején Géczi István gróf vetette meg, aki angolparkot létesített a kastélya körül. 1871-ben Vigyázó Sándor vásárolta meg a birtoko. A gróf a kastélyt átépíttette, és Jámbor Vilmos kerttervezővel átalakíttatta a parkot romantikus tájképi kertté.

A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak és egy meglévő tó az átalakításával kis hidakkal, vízeséssel tarkított, összefüggő tórendszert alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel az amúgy is lankás domboldalakat még változatosabbá tették. A romantikus hatást alagút és vízi malom építésével tették teljessé a 19. század végén.

A Vigyázók 1926-ban a Magyar Tudományos Akadémiára (MTA) hagyták a kastélyt és a parkot, amely sok jogi huzavona után, igen lepusztult állapotban került valóban állami tulajdonba és 1952-ben botanikus kertté alakult.

A kastély épülete már nem az eredeti Vigyázó-kastély, annak helyén az 1930-as években emelték ezt az udvarház jellegű épületet. 

Növényritkaságok és gyűjtemények

A botanikus kertben több mint 13 000 növényfaj található a világ minden tájáról, köztük rengeteg ritka és különleges növényfajjal. Itt találhatók az ország legnagyobb gyűjteményei az őshonos és egzotikus növényfajokból egyaránt. A hazai flóra jellegzetes fajai mellett megcsodálhatók a trópusi esőerdők egzotikus növényei, a mediterrán térség szárazságtűrő növényei, a sivatagok kaktuszféléi is.

A trópusi üvegházakban csodálatos orchideák, broméliák és más érdekes növények pompáznak, míg a sziklakertekben és ligetekben az őszi és tavaszi virágok váltják egymást, megörvendeztetve az idelátogatókat az évszakok szépségével.

A vácrátóti botanikus kert fő növénygyűjteményei a következők:

Növényrendszertani gyűjtemény: Ez a gyűjtemény a növények filogenetikai rendszere alapján csoportosítva mutatja be a növényvilágot. A gyűjteményben mintegy 6000 növényfaj található, melyek a mohától a zárvatermőkig terjednek.

Természetesen a kertből nem hiányozhatnak a rovarhotelek sem.

Fás szárú növények gyűjteménye: A gyűjteményben mintegy 1000 fa- és cserjefaj található, melyek a világ minden tájáról származnak. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai közé tartozik a hatalmas mamutfenyő, a páfrányfenyő, a japán liliomfa, a kínai liliomfa, a császárfák és a tulipánfa.

Épp most virágzik a júdásfa is.

vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Dísznövénygyűjtemény: A gyűjteményben mintegy 2000 dísznövényfaj található, melyek a kert különböző díszkertjeiben és ágyásaiban láthatók. A gyűjteményben rózsák, liliomok, íriszek, tulipánok, orchideák és még sok más gyönyörű növényfaj megtalálható.

Haszonnövénygyűjtemény: A gyűjteményben mintegy 500 haszonnövényfaj található, melyeket a kertben termesztenek. A gyűjteményben zöldségfélék, gyümölcsfák, fűszernövények, gyógynövények és ipari növények is megtalálhatók.

Április hónap növényei között kiemelt helyet kapott a leánykökörcsin is.

A botanikus kert gyűjteményei folyamatosan bővülnek, így a látogatók minden alkalommal új növényeket is felfedezhetnek.

Üvegházak, kiállítások

A Pálmaház, az Orchidea- és Broméliaház és a Kaktusz- és Pozsgásház egész évben nyitva áll a látgatók előtt. Hatalmas pálmatörzsek között kanyarogva tekinthető meg a gazdag trópusi gyűjteményt és a meleg égövi kultúrnövények sokasága.

Az Orchidea- és Broméliaházban pedig a trópusi erdők lombkoronájában élő különlegességekben gyönyörködhetünk.

A kakaó ritkán látott termése is megcsodálható.

Kaktusz- és pozsgásgyűjteményben a szárazságtűrő növények mellett megismerkedhetünk a sivatagok világával is.

A bejárat közelében található Berkenyeház állandó kiállítása a biológiai sokféleség életünkben betöltött szerepéről mesél és időnként foglalkozásoknak is helyet biztosít.

A Karbonház elnevezésű épület akkor jött létre, amikor a trópusi gyűjteményeinknek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt környezetbarát geotermikus és biomasszafűtés kialakítására került sor.

E projekt keretében valósulhatott meg a Túl nagy lábon élünk című kiállítás.

A Karbonház előtti füves terület, a Pihenő pázsit pedig pihenésre csábít: itt a fűre nemcsak lépni szabad, de nyugodtan le is heveredhetünk.

A kert egyéni bejárása

A kert a belépőjegy megváltása után egyénileg is bejátható. Ehhez a bejáratnál kiadványok és térképek kaphatók és vásárolhatók. Többféle tematikus útvonal közül választhatunk, ahol azt is feltüntetik, melyik séta milyen hosszú és mennyi időt vesz igénybe. Bajárhatjuk például a Botanikai tansétát, ismerkedhetünk a Biblia növényeivel vagy akár a messzi Kína flórájával is.

A hónap növényei kiadvánnyal az aktuálisan virágzó vagy a lombozatuk miatt érdekes növényekre hívják fel figyelmünket. A nyolc-tízállomásos tanséta a látnivalók váltakozása alapján jellemzően havonta változik. A sétaút hossza: 1200–1800 méter.

Vezetett séták, családbarát programok és koncertek

A kert egész évben változatos programokat szervez a családok számára, így játszóházakat, kézműves foglalkozásokat és tematikus sétákat is. Különleges programokkal ünneplik többek között a Víz Viágnapját, a Föld Napját és Madarak és Fák Napját.

A kert területe óriási, és egyedülálló élmény lehet, hogyha egy szakértő vezetésével barangolunk benne. A vezetett séták során a látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy közelebbről megismerjék a különleges növényeket, a kertben élő madarakat és megértsék a kert ökológiai és kulturális jelentőségét. Tapasztalt botanikusok és kertészek vezetik ezeket a túrákat, akik szívesen osztják meg tudásukat és szenvedélyüket a növények iránt.

Az Élmény séták és Tudós túrák érdekes programjaira érdemes jó előre megvásárolni a jegyet, mert ezek hamar elfogynak.

Előzetes bejelentkezéssel egyeztetett időpontban kerti szakvezetést is biztosítanak 10-30 fős csoportok részére magyar és angol nyelven.

A Vácrátóti Botanikus Kert nem csupán a növények szerelmeseinek paradicsoma, hanem kulturális események színtere is. Nyáron rendszeresen szerveznek klasszikus zenei koncerteket a kert területén, ahol a látogatók a zenében és a természetben egyaránt gyönyörködhetnek.

Emellett tematikus kiállítások, művészeti workshopok és egyéb események is zajlanak itt, amelyek még színesebbé teszik a kert életét.

Vácrátóti botanikus kert látogatási információi

A botanikus kert minden nap nyitva tart, hétfői napakon azonban a növényházakban növényvédelmi védekezés zajlik, ezért azok nem látogathatók.A kertben büfé és szuvenírbolt is található.

A Vácrátóti Botanikus Kert Budapestről és a környező településekről tömegközlekedéssel és autóval is megközelíthető.

A Budapestről és Vácról induló autóbuszoknak közvetelenül a botanikus kert előtt is van megállójuk.

Vonattal: A Vác-Gödöllő vasútvonalon Vácrátót megállóhelyen kell leszállni, a kert a vasútállomástól 20 perc sétára található.

Autóval:

  • Az M3-as autópályáról: Fót-Csomád-Őrbottyán-Vácrátót útvonalon
  • Gödöllő felől: Veresegyház-Őrbottyán-Vácrátót útvonalon
  • Vác felől: Vácrátótra vezető úton vagy az M2-es (2/A) úton a Vácrátót-Gödöllő lehajtóról

A kert előtt és a környező utcákban hétvégenként és ünnepnapokon 8 és 17 óra között 500 Ft-os parkolási díjat kell fizetni. A díj egész napos ott tartózkodást tesz lehetővé.

Tippek a látogatáshoz:

  • A kert megtekintésére érdemes legalább 2-3 órát szánni.
  • Kényelmes cipőt és ruhát viseljünk.
  • Ha az üvegházakat sem hagymánk ki, akkor ne a hétfői napot válasszuk, akkor ugyanis ezek zárva tartanak.
  • Érdemes hétvége helyett a hétközbeni napokat előnyben részesíteni, ha szeretnék elkerülni a zsúfoltságot.
  • A nap folyamán többször is igyunk vizet, főleg nyáron.
  • Ne szedjünk le virágokat és ne tapossuk le a növényeket.
  • Vigyünk magunkkal fényképezőgépet, hogy megörökítsük a kert legszebb pillanatait.

A bonatnikus kertről, a vezetett túrákról, koncertekről, programokról és egyéb aktualitásokról a botanikus kert hivatalos oldalán olvashatsz.

A kert a Dunakanyar festői környezetében fekszik, így a látogatók nemcsak a növényeket csodálhatják meg, de a friss levegőt és a gyönyörű tájat is élvezhetik. A kertben mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget, a botanika szerelmeseitől a kisgyermekes családokig.

Ha szeretnétek egy napot eltölteni a természet ölelésében és új dolgokat felfedezni, ne habozzatok ellátogatni a Vácrátóti Botanikus Kertbe!

A fotókat 2024. április 09-én készítettem. Természetesen sokkal több fotót készítettem, hamarosan videó formában is mutatom majd.

Ha a tulipánok érdekelnek, akkor sietned kell, mert hamarosan elnyílnak. Viszont virágzik rengeteg más növény, ami éppoly csodálatra méltó.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük